30.9 C
Athens
Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

«Ναι μεν, αλλά» από την Κίνα ως αναφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Δηλώσεις με τις οποίες σα να δικαιολογεί κάπως την εισβολή που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία, έκανε ο ΥΠΕΞ της Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σε υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι το Πεκίνο σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, όμως οι ανησυχίες της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά θα έπρεπε να απαντηθούν καταλλήλως.

Ο Ουάνγκ είπε ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι κάτι που επιθυμούσε η Κίνα.

Ιστορικά όμως, το Πεκίνο εξέφραζε πάντα τις διαφωνίες του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την εφαρμογή κυρώσεων.

Οι απόψεις αυτές εκφράστηκαν σε ΕΕ και Γαλλία

Ο Κινέζος υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έναν σύμβουλο του Γάλλου προέδρου, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο Κίεβο, μία ημέρα μετά την μαζική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία αναπτύχθηκε από τρία διαφορετικά σημεία στον χάρτη.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν πάνω από την πόλη και σε πολλές συνοικίες ακούστηκαν βαριά πυρά και εκρήξεις, καθώς ρωσικά στρατιωτικά οχήματα πλησίαζαν από τα βορειοδυτικά. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Guardian, σημαντικές μάχες πραγματοποιήθηκαν κοντά στο Ιβάνκιβ, περίπου 40 μίλια βορειοδυτικά του Κιέβου, και ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Σούμι, η οποία βρίσκεται σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Κίεβο από τα ανατολικά.

Επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πίεση εντεινόταν επίσης γύρω από το Τσερνίχοφ, περίπου 90 μίλια βορειοανατολικά του Κιέβου, δήλωσε ο στρατός της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να παρακάμψουν την πόλη και να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα μέσω του δρόμου Ε95 προς το Κόζελεκ και τελικά προς τα ανατολικά προάστια του Κιέβου. Ανατολικότερα, περίπου 125 μίλια από την πρωτεύουσα, η πόλη Κόνοτοπ χάθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αλλού, οι δυνάμεις στην Ουκρανία πιστεύεται ότι κρατούσαν γερά στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ενώ η ανατολική πόλη του Χάρκοβο, η οποία έχει πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου, περικυκλωνόταν σταδιακά από ρωσικά στρατεύματα.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να προχωρήσουν εντός του ουκρανικού εδάφους όσο σχεδίαζαν και η πρωτεύουσα, το Κίεβο, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Την Πέμπτη, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία από πολλαπλά μέτωπα, βάζοντας έτσι ολέθριο τέλος σε εβδομάδες άκαρπων διπλωματικών προσπαθειών των δυτικών ηγετών για την αποτροπή του πολέμου στην περιοχή.

Πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ
Πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ

Μάχες και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα γύρω και καθ’ οδόν προς το Κίεβο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας φιλόδοξης επίθεσης από ελικόπτερα στη στρατιωτική αεροπορική βάση Χοστόμελ.

Η Ρωσία κατέλαβε ωστόσο τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και οι Ουκρανοί «ανησυχούν πολύ για την κατάσταση εκεί», όπου οι Ρώσοι πήραν ομήρους 92 εργαζόμενους. «Η ευθύνη πλέον για τον σταθμό παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό», τόνισε η Ουκρανή πρέσβης.

Τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο την πρώτη μέρα της επιδρομής στην Ουκρανία.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ