00:31
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:31
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τσερνόμπιλ: Δεν είναι επικίνδυνα τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό λέει η ΙΑΕΑ

Η πόλη φάντασμα του Τσερνόμπιλ

Η πόλη φάντασμα του Τσερνόμπιλ

25.02.2022
20:23
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2022 • 7:38
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την έκλυση ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται στο Τσερνόμπιλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα για το κοινό.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε στο Τσερνόμπιλ έφτανε τα 9,46 μικροσίβερτ την ώρα και θεωρείται «χαμηλή». Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί και να μην διαταραχθεί κατά κανένα τρόπο η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ζώνης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι κρίσιμες υποδομές του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ δεν έχουν υποστεί ζημιές και οι εργασίες συντήρησής του συνεχίζονται κανονικά. Η γειτονική Πολωνία ανέφερε επίσης ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της.

Ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ανέφεραν οι Ουκρανοί

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι κατέγραψαν «ανησυχητικά» επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ, το οποίο την Πέμπτη έπεσε στα χέρια των Ρώσων.

Ο Αλεξάντερ Γκριγκόραχ, ο αναπληρωτής διευθυντής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αύξηση των δεικτών «επειδή όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε» από τον σταθμό.

Την είδηση πως το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία κατελήφθη από ρωσικές δυνάμεις, μετέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε.

Η πόλη φάντασμα γύρω από το Τσερνόμπιλ

Ο Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, βρίσκεται στην εγκαταλελειμμένη πλέον κωμόπολη Πρυπιάτ της Ουκρανίας. Λόγω της εκκένωσης του εδώ και χρόνια, είναι γνωστή και ως Πόλη – Φάντασμα.

Το εργοστάσιο που πήρε το όνομά του από την πόλη του Τσερνόμπιλ, μπήκε σε λειτουργία για τη Σοβιετική Ένωση το 1977 ως πρότυπο πυρηνικό εργοστάσιο.

Στις 26 Απριλίου του 1986 σημειώθηκε στο εργοστάσιο το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ και είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο δεκάδων και την εκτεταμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Το εργοστάσιο λειτουργούσε ως τον Δεκέμβριο του 2000 εξαιτίας μεγάλης ενεργειακής ζήτησης στην Ουκρανία.

Η αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ όμως στη 1:23 το πρωί προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Ως αποτέλεσμα, τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκαν στον αέρα, μέσω των οποίων μεταφέρθηκαν στις γύρω περιοχές με ταχείς ρυθμούς.

Δύο μέρες αργότερα, στις 28 Απριλίου, σουηδικοί σταθμοί παρατήρησης άρχισαν να καταγράφουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και απαίτησαν μια εξήγηση. Η σοβιετική κυβέρνηση αρχικά προσπάθησε να συγκαλύψει το γεγονός, όμως στη συνέχεια αναγκάστηκε να αποκαλύψει το ατύχημα.

Τα φλεγόμενα πυρηνικά καύσιμα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας, επί 10 ημέρες!

Ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε πάνω από την Ευρώπη και μέχρι το Βόρειο Πόλο. Χρειάστηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος, προκειμένου να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο.

Επισήμως, 31 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά την έκρηξη στο Τσερνόμπιλ. Όμως, από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού.

Μάλιστα περίπου περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

6 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες

Παράλληλα, 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.

Άγνωστοι παραμένουν μέχρι και σήμερα οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απίστευτη τραγωδία, όμως φαίνεται πως σημαντικό ρόλο έπαιξε μία σειρά αλυσιδωτών παραγόντων, όπως τα ανεπαρκή συστήματα ασφαλείας και προστασίας του αντιδραστήρα, καθώς και οι λανθασμένοι χειρισμοί (ίσως και χωρίς σχετική εξουσιοδότηση) των ελλιπώς καταρτισμένων εργαζομένων.

Το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2000

Το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000, ύστερα από διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπό το φόβο νέων πιθανών εκρήξεων στους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση