02:01
01/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:01
01/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εκλογές στην Τουρκία: Ψήφισαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου (εικόνες)

Εκλογές στην Τουρκία με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου / Φωτογραφία: Twitter

Εκλογές στην Τουρκία με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου / Φωτογραφία: Twitter

28.05.2023
13:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2023 • 19:22
Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου οι δύο μονομάχοι για την προεδρία στην Τουρκία

Ψήφισαν οι δύο υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όπως μετέδωσε το AFP.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ, ότι η ψηφοφορία «θα ολοκληρωθεί γρήγορα».

Ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε, αφού ψήφισε στην Άγκυρα, τους συμπολίτες του «να ψηφίσουν για να απαλλαγούν από ένα αυταρχικό καθεστώς».

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία των εκλογών βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγάλη, όπως και στον πρώτο γύρο.

 

 

Φαβορί ο Ερντογάν

Ερντογάν θεωρείται φαβορί σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αντιμετωπίζει τον σοσιαλδημοκράτη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, μετέδωσε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ανακοίνωσε χθες ότι η καταμέτρηση αυτή τη φορά θα πάρει πάρα πολύ λίγο χρόνο κάνοντας λόγο για 1,5 ώρα. Είπε ακόμα ότι αναμένεται αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων του προέδρου Ερντογάν.

Ανταποκριτής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο να συσπειρώσει όσο πολύ περισσότερο κόσμο, να φέρει περισσότερο κόσμο στις κάλπες, να αυξήσει την προσέλευση προκειμένου να μπορέσει να κλείσει τη διαφορά των 5 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει μια στροφή στην προεκλογική του εκστρατεία ο Κιλιτσντάρογλου ο οποίος στράφηκε προς το εθνικιστικό κοινό. Έκλεισε την συμφωνία με τον Ουμίτ Οζντάγ, έναν ακραίο δεξιό εθνικιστή ηγέτη ενός μικρού κόμματος, ο οποίος στον πρώτο γύρο πήρε το 2,2%. 13 χρόνια προσπαθεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να νικήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα είναι η τελευταία του ευκαιρία. Κατάφερε να συσπειρώσει αυτή την ετερόκλητη συμμαχία που είπε και η Αριάνα Φερεντίνου, αλλά αυτή η επιτυχία του ήταν και η αχίλλειος πτέρνα γιατί δεν έχει να παρουσιάσει μια συνεκτική, μια σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης. Αν τα καταφέρει καλώς για τον ίδιο, αλλά την επόμενη μέρα τον περιμένουν δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Αν δεν τα καταφέρει όμως, αμφισβητείται πλέον η ηγεσία του και το πολιτικό του μέλλον» σημείωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.

Οι κάλπες άνοιξαν και οι περίπου 60 εκατ. ψηφοφόροι της Τουρκίας (η διασπορά έχει ψηφίσει ήδη) καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα οράματα που πρόβαλαν οι υποψήφιοι μέχρι τις 17:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας).

Ένα εκατομμύριο παρατηρητές

Άτονος μετά τον πρώτο γύρο, μοιάζοντας αποσβολωμένος καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη νίκη που η συμμαχία του θεωρούσε δεδομένη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανεμφανίστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, πολύ περισσότερο επιθετικός, πολύ λιγότερο χαμογελαστός, μεταμορφωμένος σε σύγκριση με την περίοδο που ξεκίναγε την εκστρατεία του.

Ελλείψει συστηματικής πρόσβασης στα μεγάλα ΜΜΕ, πάνω απ’ όλα στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, που αφοσιώθηκαν στην προβολή της εκστρατείας του αρχηγού του κράτους, έδινε μάχες στο Twitter, ενώ υποστηρικτές του πήγαιναν πόρτα-πόρτα να δουν ψηφοφόρους, να τους κινητοποιήσουν.

Μείζον διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατ. ψήφοι των πολιτών οι οποίοι δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο — μολονότι η συμμετοχή έφθασε το 87%.

Αντιμέτωπος με τον διακριτικό αλεβίτη –μέλος κοινότητας που σκληροπυρηνικοί σουνίτες χαρακτηρίζουν αιρετική–, ο κ. Ερντογάν έκανε την μια προεκλογική ομιλία μετά την άλλη, διαλαλώντας τη μεταμόρφωση της χώρας αφότου ανέλαβε την εξουσία, όταν έγινε αρχικά πρωθυπουργός το 2003, κατόπιν πρόεδρος το 2014.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, που ήδη αύξησε τρεις φορές τον κατώτερο μισθό σε έναν χρόνο, πολλαπλασίασε εξάλλου τις γαλαντομίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, δωρεάν σπουδές στους φοιτητές που είναι παιδιά σεισμόπληκτων οικογενειών.

Σήμερα είναι «ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας», είπε χθες, προσθέτοντας πως «η εποχή που είχαμε πραξικοπήματα και στρατιωτικές χούντες παρήλθε».

Ολοκληρώνοντας την εκστρατεία του έκανε μια επίσκεψη με άφθονο συμβολισμό: πήγε στον τάφο του πολιτικού του ινδάλματος, του εθνικιστή-ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, που ανατράπηκε και κατόπιν απαγχονίστηκε από τους στρατηγούς το 1961.

Όχι ακριβώς ευχάριστη σύμπτωση για τον πρόεδρο είναι το γεγονός πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών διεξάγεται ακριβώς δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων του Γκεζί, που εξαπλώθηκαν από το φερώνυμο παρκάκι της Κωνσταντινούπολης σε όλη τη χώρα. Ήταν το πρώτο κύμα αμφισβήτησης του κ. Ερντογάν, που αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή.

Για τον Ζερίν Αλταϊλί, συνταξιούχο 60 ετών, το σημαντικό είναι οι σημερινές εκλογές να διεξαχθούν «τίμια», «χωρίς νοθεία».

Η αντιπολίτευση ανήγγειλε πως θα έστελνε «πέντε παρατηρητές σε κάθε κάλπη», με άλλα λόγια ένα εκατομμύριο ανθρώπους συνολικά, για τον έλεγχο της ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών ήταν «ανταγωνιστικός», όμως εν μέρει «περιορισμένος» από το «αθέμιτο πλεονέκτημα» που δόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στον αρχηγό του κράτους και την παράταξή του, έκρινε η κοινή αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ (του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθεί το βράδυ και θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά από τους συμμάχους της Τουρκίας, ιδίως στο NATO.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση