19:15
03/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:15
03/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πιερρακάκης στο «S»: «Στην πρώτη τετραετία του Μητσοτάκη στη ΝΔ θεμελιώσαμε την αξιοπιστία μας»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Η Αθηνά Πολυχρονοπούλου
19.05.2023
23:55
Τελευταία ενημέρωση: 20/05/2023 • 12:30
Ο Πιερρακάκης μιλά αποκλειστικά στο «S»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε αποκλειστική στο thestandard.gr και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο gov.gr και την τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «τιμόνι» της Νέας Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων για τον πρωθυπουργό τόνισε ότι «στην πρώτη τετραετία του Μητσοτάκη στη ΝΔ θεμελιώσαμε την αξιοπιστία μας».

Όσα είπε ο Πιερρακάκης στο «S»

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ψηφιοποιήθηκε ραγδαία, κυρίως μέσω του gov.gr. Γιατί περιμέναμε τόσα χρόνια τη δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας; Ήταν θέμα βούλησης, θέμα οικονομικών πόρων ή ενδεχομένως θέμα ελλιπούς γνώσης; 

Θα σας έλεγα πως στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά. Κατά κανόνα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες είχαμε τη βούληση να ακολουθήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις, δαπανήσαμε πολλά χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση και αναμφίβολα διαθέταμε και προσωπικό με την κατάλληλη τεχνογνωσία. Αυτό που έλειπε το σωστό σχέδιο και η κατάλληλη δομή για να υλοποιηθεί.

Ήδη από τη θητεία του ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαπιστώσει αυτό το κενό. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε μια νέα, οριζόντια δομή, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου συγκεντρώσαμε τους κυριότερους φορείς ψηφιοποίησης του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό πετύχαμε ενιαία φιλοσοφία και ταχύτητα στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Πόσο εύκολη διαδικασία ήταν η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας και η λειτουργία της, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; 

Η μεγάλη πρόκληση δεν ήταν στο αμιγώς «τεχνικό» κομμάτι, όσο στο θεσμικό και νομικό υπόβαθρο. Αυτό ήταν και ένα από τα πρώτα πράγματα που μας είπε ο κύριος Τόμας Ίλβες, ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας του και τον οποίο συμβουλευόμαστε ήδη πριν αναλάβουμε καθήκοντα. Θυμάμαι ότι μας είχε πει χαρακτηριστικά πως «ο πρώτος χρόνος θα είναι ο χρόνος της νομοθέτησης και τα επόμενα τα χρόνια του κώδικα».

Έτσι και έγινε: από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και τις αρχές του 2020 δημιουργήσαμε το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο και από τον Μάρτιο του 2020 – τρεις μήνες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό – θέσαμε σε λειτουργία το gov.gr. 

Παρακολουθώντας την πορεία και την επισκεψιμότητα της πλατφόρμας, πόσο πιστεύετε ότι έχει συνδράμει στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας; 

Εδώ ισχύει αυτό που λέμε «οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους»: από τον Μάρτιο του 2020, όταν θέσαμε σε λειτουργία το gov.gr, μέχρι σήμερα, έχουμε καταγράψει πάνω από 240 εκατομμύρια έγγραφα που έχουν εκδοθεί ή υποβληθεί ψηφιακά. Μόνο τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκαν ή υποβλήθηκαν μέσω του gov.gr πάνω από 3,5 εκατομμύρια έγγραφα – κάθε ένα από αυτά είναι και μια ουρά στην οποία δεν χρειάστηκε να περιμένουμε.

Και αυτό αποτυπώνει τόσο το μέγεθος της διευκόλυνσης, όσο και το νέο πρόσωπο του κράτους. Και νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι, ανεξάρτητα από την πολιτική και κομματική μας τοποθέτηση, ότι θέλουμε ένα κράτος που να λειτουργεί γρήγορα, εύκολα και αποδοτικά, έχοντας τον πολίτη και την εξυπηρέτησή του στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του. Και σε αυτή την πρώτη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία θεμελιώσαμε την αξιοπιστία μας ότι μπορούμε αυτό το κράτος να το κάνουμε πραγματικότητα σε κάθε έκφανσή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Τι εισπράττετε από τον κόσμο; Έχει αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα;

Και σε αυτή την ερώτηση την απάντηση τη δίνουν οι αριθμοί: από τις 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές του 2018 πέρυσι ξεπεράσαμε τις 772 – και, αν συνυπολογίσουμε και τις φορολογικές συναλλαγές, κινηθήκαμε πάνω από το φάσμα των 1,2 δισεκατομμυρίων ψηφιακών συναλλαγών. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το στοιχείο ότι πάνω από 8.100.000 πολίτες έχουν εκδώσει ή υποβάλει τουλάχιστον ένα έγγραφο μέσω του gov.gr. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έχει εξυπηρετηθεί έστω μία φορά ψηφιακά από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το gov.gr παράγει σημαντική διευκόλυνση – μιλάμε ουσιαστικά για 130 ουρές τον χρόνο κατά μέσο όρο ανά πολίτη – η οποία επιπλέον είναι οριζόντια, απευθύνεται δηλαδή σε όλον τον πληθυσμό και έχει αγκαλιαστεί από όλους τους πολίτες. 

Υπάρχει κάποια μέθοδος-σύστημα για τον εντοπισμό των επίδοξων hackers, για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών;

Στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας η καλύτερη τακτική είναι η μεθοδική και όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη δουλειά. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας, όπως τον αποτυπώσαμε στην Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας. Και ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει την αναβάθμιση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, τη διαρκή επικαιροποίηση και την εφαρμογή πρωτοκόλλων από τις κρίσιμες υποδομές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, αλλά και την υλοποίηση έργων που αφορούν στην ασφαλή λειτουργία του ελληνικού κράτους συνολικά και έχουν σχέση με κάθε υπουργείο.

Πρόσφατα σας είδαμε στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, στο πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων της 3ης ηλικίας. Τι εικόνες αποκομίσατε; Πώς αντιμετωπίζει η 3η ηλικία το έργο αυτό; 

Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων που υλοποιούμε μέσα από τις Λέσχες Φιλίας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς εννοούμε τη δέσμευσή μας ότι θα υλοποιήσουμε το ψηφιακό άλμα χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Με το πρόγραμμα αυτό στοχεύουμε στο να δώσουμε σε εκείνες τις γενιές που κατά κανόνα διαθέτουν λιγότερες ψηφιακές δεξιότητες με τα εφόδια για να αξιοποιούν στην καθημερινότητά τους τις νέες δυνατότητες που τους παρέχουμε.

Αυτό που βλέπω σε κάθε επίσκεψή μου είναι ανθρώπους με δίψα για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Και, ξέρετε, είναι πολύ συγκινητικό και αισιόδοξο να βλέπουμε εκείνες τις γενιές που συνέβαλαν στο να πετύχει η χώρα μας τόσα πολλά, να τις βλέπουμε σήμερα να παραμένουν ενεργό κομμάτι της νέας εκδοχής της Ελλάδας. Γι’ αυτό και στεκόμαστε δίπλα τους – και όχι μόνο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και με δράσεις όπως η αναβάθμιση των ΚΕΠ σε «φυσικό ισοδύναμο» του gov.gr και  η δημιουργία του ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου του Δημοσίου.

Υπάρχουν άλλες Υπηρεσίες του κράτους που δεν έχουν ακόμα ψηφιοποιηθεί και σε πόσο καιρό υπολογίζεται να ενταχθούν και αυτές οι Υπηρεσίες στην πλατφόρμα; 

Θέτετε ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, κυρία Πολυχρονοπούλου. Όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πρώτη ερώτηση που θέσαμε ήταν πόσες ψηφιακές υπηρεσίες παρέχουμε. Τότε η απάντηση δεν υπήρχε – εμείς τις καταγράψαμε και βρήκαμε ότι ήταν 501. Τώρα βρισκόμαστε στις 1.551 και η επόμενη εύλογη ερώτηση είναι «από πόσες συνολικά;». Κανένα κράτος αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει ακριβώς πόσες υπηρεσίες διαθέτει.

Και εδώ θέλουμε η Ελλάδα να δημιουργήσει ένα καλό παράδειγμα. Πώς; Με το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος», με το οποίο επιδιώκουμε το κράτος να «μετρήσει τον εαυτό του», καταγράφοντας όλες τις αλληλεπιδράσεις του με πολίτες και επιχειρήσεις. Ήδη έχουμε καταγράψει περίπου 5.000 διαδικασίες, άρα έχουμε μια τάξη μεγέθους του στόχου μας, που είναι να τις έχουμε ψηφιοποιήσει σχεδόν όλες μέσα στην επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν στις προσεχείς εκλογές.

Μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, πιστεύετε ότι η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ψηφιακό κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις; 

Η ανάδειξη της Ελλάδας σε ψηφιακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής μας δεν είναι πλέον μια αισιόδοξη προοπτική, αλλά καθημερινά εξελίσσεται σε πραγματικότητα. Το αποδεικνύουν οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, όπως τα data centers της Google, της Amazon και της Microsoft. Το αποδεικνύει το data center της Digital Realty που ήδη εγκαινιάστηκε και λειτουργεί. Το αποδεικνύουν τα hub της TeamViewer στα Ιωάννινα και της Pfizer, της Accenture και της Deloitte στη Θεσσαλονίκη. Το αποδεικνύουν σημαντικές υποδομές όπως τα υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται διαρκώς, σύμφωνα με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο εμπνευστής και ο εγγυητής αυτού του «ενάρετου κύκλου» επενδύσεων στον χώρο της τεχνολογίας, ενός ενάρετου κύκλου που μεταφράζεται σε πολλές και καλά αμειβόμενες δουλειές υψηλής εξειδίκευσης, αλλά και στην άνθιση οικοσυστημάτων καινοτομίας που θα δώσουν νέα δυναμική στη χώρα.

Πως μπορούν να ψηφιοποιηθούν και να εξελιχθούν οι επιχειρήσεις; 

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε αρχικά είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας μας έχει δώσει πολλά καλά παραδείγματα, από τα οποία αντλήσαμε και εξακολουθούμε να αντλούμε έμπνευση – και δεν αναφέρομαι μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και σε μικρές. Από εκεί και πέρα, μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία αυτό που επιδιώκουμε είναι να δώσουμε σε όλες τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δικό τους «ψηφιακό σχεδιασμό», με τον τρόπο που οι ίδιες θεωρούν ότι θα λειτουργήσει προς όφελός τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα εργαλείου είναι το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», που υλοποιήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι με το Υπουργείο Οικονομικών, συνολικού προϋπολογισμού 445 εκατομμυρίων ευρώ για δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσα από το πρόγραμμα, κάθε μικρομεσαία εταιρεία επιλέγει πώς θα εξελιχθεί ψηφιακά και εμείς τη στηρίζουμε οικονομικά για την απόκτηση ψηφιακών εργαλείων, για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και, τέλος, για τον εκσυγχρονισμό των εργαλείων τιμολόγησης που χρησιμοποιούν.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να εξελιχθούμε και άλλο τεχνολογικά; 

Ο Μιχάλης Δερτούζος συνήθιζε να λέει ότι οι Έλληνες μπορούμε να γίνουμε πάρα πολύ καλοί στην ανάπτυξη λογισμικού, χάρη στον τρόπο σκέψης μας. Και είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια το αποδείξαμε στο πεδίο, με αποκορύφωμα το emvolio.gov.gr. Αν το 2019 μας σταματούσαν στον δρόμο και μας ρωτούσαν μεταξύ της Ελλάδας, της Βαυαρίας και της Μασαχουσέτης, ποιος θα οργάνωνε καλύτερα ένα σύστημα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, πόσοι θα απαντούσαν την Ελλάδα; Κανείς.

Κι όμως, στην περίπτωση του COVID-19 ήταν το ελληνικό σύστημα αυτό που δούλεψε σωστά από την πρώτη ημέρα. Και αυτό οφείλεται στην ικανότητα, την αφοσίωση και το πείσμα των Ελλήνων μηχανικών, που έμειναν ξάγρυπνοι για μέρες μέχρι να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια. Πάνω, λοιπόν, σε αυτό το ταλέντο θέλουμε να επενδύσουμε: να δώσουμε στους ανθρώπους μας ακόμα περισσότερες δεξιότητες, ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και ακόμα περισσότερα μέσα για να πάμε όλοι μαζί τη χώρα μπροστά.

Τι είναι το πρόγραμμα smart readiness που είδαμε πρόσφατα και σε ποιους απευθύνεται; 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκινά στις αρχές Ιουνίου και μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να μετατρέπουν την πολυκατοικία τους σε «έξυπνη», αναβαθμίζοντας τηλεπικοινωνιακά και περιβαλλοντικά το κτηριακό δυναμικό της χώρας.

Η βασική επιδότηση θα αφορά σε καλωδίωση οπτικής ίνας σε όλη την πολυκατοικία. Πέρα από αυτό, κάθε κτίριο θα μπορεί επιπλέον να προετοιμαστεί για μελλοντική εγκατάσταση είτε έξυπνων μετρητών δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου κλπ), είτε αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτηρίων. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη συνολική εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και της περιβαλλοντικής διαχείρισης σε όλη τη χώρα.

Θα αλλάζατε κάτι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν; 

Πιστεύω ότι ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανταποκριθήκαμε με επάρκεια σε μια τόσο ρευστή τετραετία, που χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις. Και νομίζω ότι τελικά το αποτύπωμά μας ήταν θετικό, τόσο όσον αφορά στην επίλυση εκκρεμοτήτων, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την ανταπόκριση σε αναδυόμενες προκλήσεις.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και κάνουμε την αυτοκριτική μας σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν κινηθήκαμε με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που θα θέλαμε και που προσδοκούσαν από εμάς οι πολίτες. Και αυτό πιστεύω ότι το έχει θεμελιώσει ευρύτερα αυτή η Κυβέρνηση: ότι η αυτοκριτική πρέπει να οδηγεί στην οικοδόμηση και όχι στην ισοπέδωση. Έχουμε την ευθύτητα να αναγνωρίζουμε τις αστοχίες μας, αλλά κυρίως τη γενναιότητα να τις παρεμβαίνουμε και να τις διορθώνουμε, αμβλύνοντας όσο είναι εφικτό τις συνέπειές τους. 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Πως φαντάζεστε τη μελλοντική Ελλάδα στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής;

Ο στόχος για το 2027 είναι οριοθετημένος: εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους, θέλουμε να ανασχεδιάσουμε με επίκεντρο τον πολίτη και να ψηφιοποιήσουμε το σύνολο των αλληλεπιδράσεων με το κράτος. Θέλουμε, δηλαδή, να χτίσουμε πάνω στην ψηφιακή πρόοδο αυτής της τετραετίας, αξιοποιώντας μια εξαιρετικά ευνοϊκή για τη χώρα συγκυρία, που απορρέει τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και ευρύτερα από την ανάκτηση της επιρροής της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Με τον τρόπο αυτό, ψηφιοποιώντας όλες – με ελάχιστες αυτονόητες εξαιρέσεις – τις διαδικασίες που παρέχει το Δημόσιο στον πολίτη, έχουμε μια διπλή φιλοδοξία: αφενός να κάνουμε πραγματικότητα στο 100% το νέο πρόσωπο του κράτους, ενός κράτους σύγχρονου, ψηφιακού, φιλικού και υποστηρικτικού για όλους τους πολίτες. Και αφετέρου, καθώς η ψηφιακή πρόοδος θα συναντά την υλοποίηση των μεγάλων ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διεύρυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού, να δώσουμε στη χώρα την ώθηση να αλλάξει οριστικά σελίδα και να διεκδικήσει τη διεθνή θέση που της αξίζει στο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση