Μια ακόμη δημοσκόπηση έρχεται να παγιώσει την τάση της ΝΔ να διευρύνει την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα πρώτο αποτύπωμα για τη νέα Βουλή που θα αποτελείται από 6 ή 7 κόμματα.
Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στα ίδια συμπεράσματα. Η ΝΔ φαίνεται να ανακτά τις απώλειες που είχε εμφανίσει αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ σε όλες τις δημοσκοπήσεις βλέπουμε ότι παρουσιάζει μια αύξηση της συσπείρωσης του, χωρίς όμως να φαίνεται να μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.
Από την άλλη, το κόμμα της Αριστεράς διατηρεί ακόμη το πλεονέκτημα στους νέους, όπως και στις προηγούμενες εκλογές.
Στη δημοσκόπηση της GPO για τα παραπολιτικά, η διαφορά µεταξύ των δύο πρώτων κοµµάτων διαµορφώνεται πλέον στις 5,9 ποσοστιαίες µονάδες, από 4,8 που ήταν στις αρχές Απριλίου στην ίδια εταιρεία.
Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 32.8%, ΣΥΡΙΖΑ 26,9%, ΠΑΣΟΚ 9%, ΚΚΕ 6,3%, ΜέΡΑ25 3,2%, Ελληνική Λύση 3,1% και Έλληνες 3%.
Αυξάνουν τη συσπείρωση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Η ΝΔ ε ποσοστό 32,8%, έναντι 31,4% που είχε στις αρχές του Απριλίου και 29,5% που κατέγραφε τον Μάρτιο, σηµειώνει άνοδο 1,4% σε σχέση µε την προηγούµενη δηµοσκόπηση και 3,3% σε σχέση µε τον Μάρτιο, όταν βρέθηκε στο χαµηλότερο ποσοστό της κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, συνεχίζει σταθερά να ανεβάζει τα ποσοστά του και βρίσκεται σήµερα στο 26,9% από 26,6% στις αρχές Απριλίου και 25,6% τον Μάρτιο. Ωστόσο, η άνοδος της εκλογικής επιρροής του κόμματος παραμένει εξαιρετικά αργή.
Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 εµφανίζονται σταθερά, κρατώντας τις δηµοσκοπικές δυνάµεις που είχαν κερδίσει µετά τον Μάρτιο, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελληνικής Λύσης περιορίζουν τη δυναµική της και τη φέρνουν οριακά πάνω από το 3%, το εκλογικό όριο το οποίο σε αυτήν τη µέτρηση πιάνουν οι «Ελληνες» του Κασιδιάρη, η συµπεριφορά των οποίων αποτελεί έναν από τους άγνωστους παράγοντες της επόµενης αναµέτρησης, καθώς ακόµη δεν γνωρίζουµε αν θα τους επιτραπεί τελικά η συµµετοχή.
Πώς κατανέμονται οι έδρες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση
Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, το άθροισµα των εδρών της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ είναι 149, ενώ µακριά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται και το άθροισµα του ΣΥΡΙΖΑ µε το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, που ανέρχεται στους 139 βουλευτές,
Στην περίπτωση, ωστόσο, που το κόµµα Κασιδιάρη µείνει εκτός της εκλογικής διαδικασίας και οι ψήφοι του προσµετρηθούν στη µη αντιπροσωπευόµενη κοινοβουλευτική ψήφο, το σενάριο σχηµατισµού κυβέρνησης συνεργασίας µεταξύ Ν.∆. και ΠΑΣΟΚ καθίσταται εφικτό µε 154 έδρες, ενώ ούτε και σε αυτή την περίπτωση µπορεί να υλοποιηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση, όπως την έχει περιγράψει ο κ. Τσίπρας.
Κανείς δεν μπορεί ωστόσο να αποκλείσει ένα άθροισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάνω από 46% ή αντίστοιχα ένα αντίστοιχο ποσοστό για ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, αν και το τελευταίο, πολιτικά μοιάζει πιο δύσκολό να επιτευχθεί (πέραν δηλαδή των αριθμών).
Ανακάμπτει η ΝΔ, σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει το ΠΑΣΟΚ
Έπειτα από έξι διαδοχικές έρευνες στο δρόμο για τις εκλογές προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα (με βάση κάθε δημοσκόπηση) πως η ΝΔ δείχνει να έχει ξεπεράσει το αρχικό σοκ και την αντίδραση της κοινής γνώμης, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.
Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά μοιάζουν να ενισχύονται αργά, αλλά σταθερά, χωρίς αυτό να είναι αρκετό για να μειωθεί η διαφορά από τον αντίπαλο, που αντιθέτως αυξάνεται πέριξ του 6%.
Έτσι στις τέσσερις τελευταίες έρευνες, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα διαμορφώνεται ως εξής:
- Metron Analysis: 6,9%
- Pulse: 6,5%
- Alco: 6,2%
- Marc: 6%
- MRB: 4,8%
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να χάνει έδαφος στην τελική ευθεία προς την κάλπη, με την πρόθεση ψήφου να πέφτει κάτω από τον πήχη του 10%.
Αντίστοιχα, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρης εμφανίζεται σε όλες τις έρευνες να περνά το όριο του 3% που απαιτείται προκειμένου να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.