Τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τουρκία και την ΕΜΑΚ-ΕΚΑΒ βράβευσε την Τρίτη (25/04) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη συμβολή τους στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον ισχυρό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν απένειμε τιμητικό μετάλλιο του Τάγματος της «ύψιστης θυσίας», όπως το αποκάλεσε στον εκπρόσωπο της ελληνικής διασωστικής ομάδας, πυραγό Θωμά Κρικέλη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Έλληνα πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη. Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να παρέχουν βοήθεια στη δοκιμαζόμενη Τουρκία στις αρχές Φλεβάρη.
Ο Τούρκος πρόεδρος απένειμε επίσης στον Έλληνα πρέσβη και στην πρεσβεία της Ελλάδας τιμητική πλακέτα, ευχαριστώντας τους για την κρίσιμης σημασίας συμβολή τους στο έργο της διάσωσης. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, από τους πρώτους ξένους διασώστες στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας κατάφεραν να σώσουν πέντε ανθρώπους μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.
6 Şubat depremlerinde fedakârlık gösteren yerli ve yabancı arama kurtarma ekiplerimize Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı takdim ettik.
Deprem bölgesindeki çabaları dolayısıyla her bir kardeşime şahsım, milletim ve devletim adına en kalbî şükranlarımı sunuyorum. pic.twitter.com/1o0oiH017n
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) April 25, 2023
«Σήμερα απονέμουμε μετάλλια σε εγχώριες και ξένες ομάδες έρευνας και διάσωσης που έκαναν θυσίες κατά τη διάρκεια των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου», είπε ο Ερντογάν στην τελετή απονομής του προεδρικού μεταλλίου για εξαιρετικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες.
Συνολικά 55.000 άνθρωποι, οι οποίοι έγιναν «το σύμβολο του αγώνα» μετά τους σεισμούς, θα τιμηθούν με το μετάλλιο αυτό.
Τονίζοντας ότι τοι δίδυμοι σεισμοί ήταν μια από τις πιο ολέθριες φυσικές καταστροφές, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Ερντογάν, πρόσθεσε: «Προσευχόμαστε, ούτε η χώρα μας ούτε καμία άλλη χώρα στον κόσμο να μην αντιμετωπίσει καταστροφές σαν αυτή της 6ης Φεβρουαρίου. Δεν θέλουμε κανείς άλλος να περάσει αυτό που βιώσαμε».
Ο Ερντογάν είπε ότι 11.320 διασώστες από 90 χώρες έφτασαν στην Τουρκία μετά τους σεισμούς και 60 χώρες και διεθνείς οργανισμοί έστειλαν περίπου 250.000 σκηνές για να στεγαστούν οι πληγέντες, τονίζοντας: «Γνωρίζουμε όλους τους πραγματικούς φίλους μας».
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να γιατρευτούν οι πληγές και τα ίχνη του σεισμού να σβήσουν εντελώς», κατέληξε. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ επέστρεψαν στην Ελλάδα, στις 12 Φλεβάρη, έπειτα από μια εβδομάδα επιχειρήσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές στην Τουρκία.
Χωρίς τέλος η τραγωδία από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία
Οι σεισμοί μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών, με επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμαράς στις 6 Φλεβάρη, επηρέασαν περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε 11 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Αδάνων, του Αιδινίου, του Ντιγιαρμπακίρ, του Γκαζιαντέπ, του Χατάι και άλλων περιοχών.
Αρκετές χώρες στη γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Λιβάνου, αισθάνθηκαν επίσης τις ισχυρές δονήσεις που έπληξαν την Τουρκία σε διάστημα μικρότερο των 10 ωρών. Την ίδια ώρα, ένα κύμα κρουσμάτων χολέρας στις πληγείσες περιοχές είναι μια σημαντική πιθανότητα τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με νεότερη έκθεση του ECDC.
Περισσότεροι από 250.000 υπάλληλοι έρευνας και διάσωσης εργάζονταν στο πεδίο, πριν σταματήσουν και επισήμως οι έρευνες για επιζώντες.
Τουλάχιστον 485.682 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ πάνω από 3.200 ξένοι εργαζόμενοι από διάφορες χώρες συνέβαλαν στην τιτάνια προσπάθεια.
Ο σεισμός 7,8 βαθμών Ρίχτερ και οι πολλές μετασεισμικές δονήσεις που συγκλόνισαν τη νότια Τουρκία από τις 6 Φεβρουαρίου έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε σήμερα σε εκτίμησή της η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ).
Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 4% του ΑΕΠ της χώρας το 2021, διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος ανοικοδόμησης, «δυνητικά διπλάσιο», ούτε τις συνέπειες για μελλοντική τουρκική ανάπτυξη.