Τις υψηλές επιδόσεις που κατέγραψε η Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, σε όλους τους δείκτες οικονομικής εξωστρέφειας, μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας και οικονομικής περιδίνησης παρουσίασε ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, στην ομιλία του στο πλαίσιο της παρουσίασης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ) για το 2023, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Επιδόσεις που, όπως είπε, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής και το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που κλήθηκε να υπηρετήσει, για την προώθηση μιας αναπτυξιακής, στοχευμένης, εξωστρεφούς ατζέντας οικονομικών στόχων της χώρας όσον αφορά τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων.
«Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια και η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για την συστηματοποίηση της οικονομικής διπλωματίας, τη μεταρρύθμιση εξωστρεφών οργανισμών και τη χρήση σύγχρονων εργαλείων στοχοθεσίας και ανατροφοδότησης, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς», τόνισε. Τους καρπούς αυτής της προσπάθειας παρέθεσε με αριθμητικά στοιχεία και δεδομένα για τις δράσεις της Οικονομικής Διπλωματίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών: Τις 8 Μεικτές Διυπουργικές που επανενεργοποιήθηκαν, τις 47 διμερείς οικονομικές και εμπορικές Συμφωνίες και τα 91 Μνημόνια Κατανόησης που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς οικονομικής συνεργασίας, τα περίπου 24.500 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων που διεκπεραιώθηκαν και τους 172 οδηγούς επιχειρείν που συντάχθηκαν, τις 96 επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώθηκαν και τις 327 συμμετοχές σε εκθέσεις ανά τον κόσμο, αλλά και τις 45 στρατηγικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα. Όπως τόνισε ο κ Φραγκογιάννης, μόνο το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ και οι άμεσες ξένες επενδύσεις τα 7,22 δισ. Ευρώ. Ενώ σημειώθηκε «το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο της σημαντικής μείωσης της ανεργίας από το 17,9% το 2019, στο 12,4% το 2022».
Δεν είναι τυχαίο, επισήμανε ο κ. Φραγκογιάννης ότι ο «Economist» ανέδειξε την Ελλάδα «οικονομική πρωταθλήτρια του 2022» ανάμεσα σε 34 ανεπτυγμένες οικονομίες, ή ότι ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία ως τη «θετική έκπληξη της Ευρώπης», ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει για την Ελλάδα, το 2023, ρυθμό ανάπτυξης τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Για την επίτευξη των ανωτέρω, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας το περάσαμε στον αέρα, ταξιδεύοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, διευρύνοντας τους ορίζοντες της οικονομικής διπλωματίας πέραν από τις παραδοσιακές αγορές και επανατοποθετώντας τη χώρα μας στο γεωπολιτικό χάρτη. Από το 2019 πραγματοποιήσαμε 68 επισκέψεις και συναντήσεις, ενώ συμμετείχαμε σε 14 Φόρα και Συνόδους».
Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι «σε αυτή την εξωστρεφή τροχιά ανάπτυξης, διεύρυνσης οριζόντων, προώθησης καινοτομίας και αναζήτησης στρατηγικών συμμάχων για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, θα συνεχίσουμε και το 2023». Επισήμανε ότι «η παρουσίαση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2023 και το πλήθος, το εύρος και η γεωγραφική κατανομή των προγραμματιζόμενων δράσεων, μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι και κατά το προσεχές έτος η οικονομική διπλωματία θα συνεχίσει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας έναντι διεθνών προκλήσεων».
Κλείνοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την αμέριστη στήριξη των προσπαθειών της Οικονομικής Διπλωματίας καθώς και όλα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας ΔΟΣ και Εξωστρέφειας, των Πρεσβειών και Γραφείων Ο.Ε.Υ του υπουργείου Εξωτερικών σε ολόκληρο τον κόσμο για την αφοσίωση και επαγγελματισμό τους και τους ευχήθηκε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στην εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2023.
Λοΐζου: ΣΥΝ-ΕΧΕΙΑ, ΣΥΝ-ΕΠΕΙΑ, ΣΥΝ-ΕΡΓΕΙΑ το τρίπτυχο του ΕΣΣΕ
Από την πλευρά της, η αρμόδια για την κατάρτισή του 3ου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του ΔΣ “Enterprise Greece”, Βίκυ Λοΐζου, επισήμανε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας είναι ένας ζωντανός και δυναμικά εξελισσόμενος οργανισμός, που βασίζεται στο τρίπτυχο ΣΥΝ-ΕΧΕΙΑ, ΣΥΝ-ΕΠΕΙΑ, ΣΥΝ-ΕΡΓΕΙΑ. Συνέχεια, γιατί το Σχέδιο Εξωστρέφειας έχει αποκτήσει ετήσια και συστηματική βάση και αυτό έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στη συνείδηση του επιχειρηματικού κόσμου. Συνέπεια, γιατί επιβεβαιώνει τη δέσμευση όλων στο Υπουργείο Εξωτερικών για την υλοποίηση στοχευμένων πρωτοβουλιών που υιοθετούνται στο πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας. Τέλος, συνέργεια, γιατί η εκπόνησή του είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.
Η κα Λοΐζου σημείωσε ότι «το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο οδικός χάρτης της Οικονομικής Διπλωματίας, με τις 779 δράσεις σε 46 χώρες-στόχους, εντάσσεται στο συνολικό όραμά μας για τη χώρα. Οι 779 δράσεις αναλύονται ως προς τους τομείς προτεραιότητας σε 355 δράσεις στην ενίσχυση των εξαγωγών, 88 στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, 43 στις πολυμερείς σχέσεις και 30 την αναπτυξιακή συνεργασία. Ακόμα, 42 δράσεις προσανατολίζονται στην προσέλκυση επενδύσεων, 12 αφορούν τεχνικά έργα/περιβάλλον, 79 την ενέργεια, 40 την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, 17 τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα και τέλος 44 δράσεις αφορούν τον τουρισμό. Τέλος, έχουν σχεδιαστεί 34 δράσεις που αφορούν τη συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς και άλλες 56 που είναι οριζόντιες δράσεις.
Ολοκληρώνοντας, η κα Λοΐζου τόνισε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής για την Οικονομική Διπλωματία, μιας Εθνικής Στρατηγικής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας/δεκαετίας, που θα εξασφαλίσει τον έγκαιρο προγραμματισμό δράσεων, τη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, τη συνεχή και σταθερή παρουσία στις αγορές ενδιαφέροντος, καθώς και τη διατήρηση της προνομιακής σχέσης/θέσης που ήδη έχουμε σε αυτές, καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των οικονομικών πόρων του ΥΠΕΞ.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της σύγχρονης διπλωματίας, σημαντική πτυχή της οποίας είναι και η οικονομική διπλωματία και καθοριστικό εργαλείο για την αποτελεσματική άσκησή της είναι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας. Επίσης, παρουσιάστηκε ένα βίντεο για όλη την επιτυχημένη πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας κατά τα τρία χρόνια της ανάπτυξής του.