Επιστρέφει σε πιο υψηλούς τόνους ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του, έπειτα από ένα διάστημα νηνεμίας στο Αιγαίο, μετά του σεισμούς στην Τουρκία και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε με περισσή αλαζονεία πως σκοπεύει να στείλει το αεροπλανοφόρο Anadolu στη Σμύρνη, δίνοντας έτσι τον τόνο της λήξης της περιόδου ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά.
«Στείλαμε το TCG Anadolu, τον φύλακα της ‘γαλάζιας πατρίδας’, στη Μαύρη Θάλασσα από το Σαραϊμπουρνού σήμερα. Ξέρετε πού θα στείλουμε το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu την τελευταία 1 εβδομάδα, 10 ημέρες; Στη Σμύρνη. Θα ήταν ωφέλιμο να μείνει στην Σμύρνη για 1 εβδομάδα ή 10 ημέρες. Τι σημαίνει, μάλλον καταλαβαίνετε, σωστά;».
Αμφισβητήσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κανάλι TV100 αναφέρθηκε στα προβλήματα με την Ελλάδα ξεκινώντας μάλιστα από την κρίση των Ιμίων :«Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν “ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες”. Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα» είπε.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN, στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας: «Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε “τον παραβιάσατε”».
Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής»
«Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ‘47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι “είναι δικές μας”. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές μας” και τότε ξεσπάει ένταση» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση πριν από έναν χρόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία όπως είπε υπήρξε μια διάθεση διαλόγου, αλλά και την συνακόλουθη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. «Όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και άσκησε πιέσεις εναντίον για τα F-16 μας, ο πρόεδρός μας -αναπόφευκτα- θύμωσε» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Τώρα, με το σεισμό, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον» συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το διάστημα μετά το σεισμό στην Τουρκία, αλλά και το δυστύχημα των Τεμπών υπήρξε ίσως το πιο ήρεμο στο Αιγαίο εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι που έχουν επισημάνει και Έλληνες αξιωματούχοι.
Σήμερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδειξε να ενοχλείται από τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα, για τη γενοκτονία των Αρμενίων. «Όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με την Ελλάδα, άλλοτε θα τρωγόμαστε, όπως το θέτετε, σαν τους παπάδες και άλλοτε θα υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα» είπε.
«Δεσμεύει» περιοχή στο Αιγαίο η Τουρκία ως τα μέσα Μαΐου
Παράλληλα, η Τουρκία που τις τελευταίες ημέρες διακατεχόταν από πνεύμα συνεργασίας με την Ελλάδα και δήλωνε πως δε θα κάνει ασκήσεις στο Αιγαίο, προχώρησε σε μια ακόμα αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων «κλειδώνοντας» με ΝΟΤΑΜ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις 21 Απριλίου έως τις 16 Μαΐου.
Την ίδια περίοδο, μαχητικά της άσκησης «Ηνίοχος» θα πετάνε και πάνω από τα νησιά αυτά από τις 26 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου.
Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις κι ενώ οι πρώτες αποστολές της πολυεθνικής πλέον άσκησης «Ηνίοχος», ξεκίνησαν.