Μαρτυρικές ώρες περνούν οι περίπου 120 Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν και κινδυνεύουν από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στην αφρικανική χώρα το Μεγάλο Σάββατο.
Το OPEN έφερε στη δημοσιότητα εικόνες από ρουκέτα που χτύπησε σπίτι Ελλήνων ομογενών στην πρωτεύουσα της χώρας, το Χαρτούμ. Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η ρουκέτα, η οποία ευτυχώς δεν τραυμάτισε κάποιον από τους ενοίκους του σπιτιού.
Συγγενής τους απηύθυνε έκκληση για βοήθεια, αναφέροντας πως αδυνατούν να βρουν μεταφορικό μέσο για να μεταβούν σε άλλη πόλη, προκειμένου να ξεκινήσει από εκεί ο απεγκλωβισμός τους.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω οικογένεια είναι μεταξύ των 100 Ελλήνων ομογενών που παραμένουν στο Σουδάν.
Επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από του Σουδάν
Μέσω Τζιμπουτί επιχειρούν να βγάλουν από τη χώρα τους πολίτες τους οι ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας αλλά και του Καναδά.
Το μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (24/04) από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή των Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν.
Nωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου με στόχο «τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα».
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ήδη από την Κυριακή, τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j που είχαν απογειώθεί με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο.
Την ίδια μέρα αποχώρησαν οι πρώτοι Έλληνες πολίτες από το Σουδάν που φλέγεται εδώ και ημέρες από τις συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό της χώρας και παραστρατιωτικούς.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα στους πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν περιλαμβάνονταν και δυο τραυματίες.
Αυτή τη στιγμή 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αποστολή απεγκλωβισμού από το Σουδάν όταν αυτό γίνει εφικτό, ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, όταν υπάρξει εκεχειρία το ζητούμενο είναι από εκεί όπου βρίσκονται οι Έλληνες να πάνε στο αεροδρόμιο, μέσω ασφαλούς διόδου.
Ο Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ενημερώσει για την κατάσταση στο Σουδάν, το μεσημέρι της Τρίτης, στις 12:00, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.
Θυμίζουμε πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε τις ενστάσεις του για την αντίδραση τη ΕΕ στην που δήλωσε πως «Σαν Ευρώπη δεν έχουμε πάρει καλό βαθμό στο Σουδάν».
«Περίπλοκη», αλλά ταυτόχρονα «επιτυχημένη» χαρακτήρισε την επιχείρηση απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος το πρωί της Δευτέρας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τον Μπορέλ, πάνω από 1.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
«Πρώτα το προσωπικό της ΕΕ (απομακρύνθηκε), 21 άνθρωποι είναι ήδη στην Ευρώπη και πολλοί ακόμη πολίτες της ΕΕ είναι εκτός Σουδάν. Δεν μπορώ να δώσω τους ακριβείς αριθμούς. Σίγουρα πάνω από 1.000 άνθρωποι. Θέλω να ευχαριστήσω κυρίως τη Γαλλία που απομάκρυνε τους πολίτες μας και τις συντονισμένες προσπάθειες πολλών χωρών», σημείωσε ο Ζοζέφ Μπορέλ. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για πολιτική διευθέτηση του ζητήματος στο Σουδάν καθώς μία εκτός ελέγχου κατάσταση θα είχε συνέπειες σε όλη την Αφρική.
Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στο Σουδάν
Οι συγκρούσεις είναι τόσο σφοδρές και η κατάσταση τόσο επικίνδυνη που ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν πως σήμερα έχουν καταφέρει να απομακρύνουν από τον κίνδυνο μόνο το πολιτικό και διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας τους.
Ο εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σημείωσε πως δεν έχουν ακριβή αριθμό των Αμερικανών πολιτών που είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή. Για τους Σουδανούς πολίτες, η φυγή δεν είναι εφικτή.
Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (21/04) ότι συμφώνησε σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από σήμερα, ώστε ο σουδανικός λαός να μπορέσει να γιορτάσει τη μουσουλμανική γιορτή του ‘Ειντ αλ Φιτρ, με την οποία ολοκληρώνεται ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού.
«Οι ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν όλους τους όρους της εκεχειρίας και θα σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες που θα την παρεμπόδιζαν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός. H παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που μάχεται με τον στρατό εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνεί να παύσει το πυρ για 72 ώρες.
Η σύγκρουση έχει φέρει αντιμέτωπες στρατιωτικές μονάδες πιστές στον Μπουρχάν, τον επικεφαλής του μεταβατικού κυβερνητικού συμβουλίου του Σουδάν και του τακτικού στρατού, με τις RSF, υπό την ηγεσία του Χεμέντι, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου.
Η διαμάχη τους για την εξουσία έχει εκτροχιάσει τη μετάβαση προς την πολιτική διακυβέρνηση και έχει εγείρει φόβους για έναν μακρύ, βίαιο εμφύλιο πόλεμο.
Μεταξύ 10.000 και 20.000 άνθρωποι είχαν διαφύγει από τη χώρα, από τη στιγμή που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν για να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ ήδη από την περασμένη Τετάρτη, σε χωριά του κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τις ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που βρίσκονται στα σύνορα και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).