Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δημοσιεύει εκτενή αναφορά στην οποία καταγράφει τις ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανώς να προκάλεσαν τα εμβόλια ενάντια στην Covid, που προκαλεί ο κορονοϊός στη χώρα μας για το 2022 και 2021.
Συντριπτικά, το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων που έχουν χορηγηθεί, αφορά στο εμβόλιο της Pfizer και ακολουθεί εκείνο της Moderna, ενώ το AstraZeneca δεν χορηγήθηκε ούτε σε έναν πολίτη μέσα στο 2022.
Σύμφωνα με την εκτενή έκθεση, οι δόσεις εμβολίων για την Covid που έχουν χορηγηθεί το 2022 στην Ελλάδα:
- COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772
- SPIKEVAX (Moderna): 278.123
- VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0
- JCOVDEN (Johnson & Johnson): 118.128
- NUVAXOVID (Novavax): 9.094
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια
Τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία σχετικά με αναφορές πιθανολογούμενων (εικαζόμενων) ανεπιθύμητων ενεργειών συνιστούν ιατρικά συμβάντα που αναφέρονται αυθόρμητα είτε από πολίτη είτε από επαγγελματία του τομέα της υγείας μετά τη χορήγηση του εμβολίου και δεν σχετίζονται ή δεν έχουν προκληθεί απαραίτητα από το εμβόλιο.
Οι αναφορές των εικαζόμενων Ανεπιθύμητων Ενεργειών που υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ το 2022 με την Κίτρινη Κάρτα, αφορούν σε περιστατικά που έλαβαν χώρα τόσο το 2022, όσο και το
2021. Για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατή η αναγωγή σε ποσοστό του αριθμού των αναφερομένων ΑΕ ανά αριθμό δόσεων εμβολίων.
Κάθε αναφορά εικαζόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας αφορά σε κάθε εμβολιαζόμενο ξεχωριστά. Ωστόσο, κάθε αναφορά μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των αναφορών.
69 θάνατοι που πιθανώς να σχετίζονται με τα εμβόλια
Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, το σύνολο των αναφορών έχουν διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή βάση (EudraVigilance). Βάσει των ίδιων στοιχείων το σύνολο αναφορών εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για το έτος 2022 ανέρχεται σε 1633 ανεπιθύμητες ενέργειες (οι 1.344 σοβαρές) και 63 θανάτους εκ των οποίων οι 49 αφορούν (λογικά, λόγω του πλήθους) το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen.
Έχει αξία να σημειωθεί πως 2 από τις αναφορές για θάνατο μετά από τον εμβολιασμό αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible), 1 με το Pfizer και 1 με το Astrazeneca.
- 12 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό (unlikely)
- 14 από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αποσταλεί (unassessable)
- 35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους), διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες)
Σε νέους ανθρώπους αφορούν οι παρενέργειες από τα εμβόλια
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως πως οι παρενέργειες που αναφέρονται αφορούν σε νέους ανθρώπους, με το 39,9% των περιπτώσεων να εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 30 – 49 ετών, και ένα 10,3% να αφορά σε πολίτες 18-29 ετών.
Αυτό το στοιχείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως τα ποσοστά θνησιμότητα από τον κορονοϊό σε άτομα κάτω των 40 ετών στη χώρα μας είναι σχεδόν μηδενικά, γεγονός που ενισχύει τη σοβαρότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια.
Ο ΕΟΦ δεν παρέχει πληροφορίες αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή των καταγραμμένων θανάτων που αναφέρθηκαν μετά από εμβολιασμό.
Δείτε όλη την αναφορά του ΕΟΦ εδώ: