00:14
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:14
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κλιμακώνεται η σύρραξη στο Μπαχμούτ: Κοντά στην κατάληψη δηλώνουν οι Ρώσοι, για πρόοδο στο πεδίο κάνουν λόγο οι Ουκρανοί

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αφήνει τα κουφάρια του σε κάθε γωνιά της χώρας / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αφήνει τα κουφάρια του σε κάθε γωνιά της χώρας / Φωτογραφία: ΑΠΕ

21.04.2023
18:45
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2023 • 22:53
Το Μπαχμούτ, μια πόλη περίπου 70.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο η οποία είναι σήμερα πλήρως κατεστραμμένη, είναι το θέατρο τρομερών μαχών εδώ και μήνες

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες των δύο πλευρών του πολέμου, αναφορικά με την πρόοδο της σύρραξης στο Μπαχμούτ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα κατά την διάρκεια ενημέρωσης ότι τα στρατεύματα εφόδου μάχονται στα δυτικά τμήματα του Μπαχμούτ, το τελευταίο τμήμα της μαχόμενης ουκρανικής πόλης που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Κιέβου.

Η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να καταλάβουν την πόλη, επίκεντρο των μαχών από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, οι μαχητές του οποίου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στο Μπαχμούτ, δήλωσε από την πλευρά του πως είναι ακόμη «πρώιμο» να γίνει λόγος για πλήρη περικύκλωση της πόλης.

Το Μπαχμούτ, μια πόλη περίπου 70.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο η οποία είναι σήμερα πλήρως κατεστραμμένη, είναι το θέατρο τρομερών μαχών εδώ και μήνες.

Λόγω της μακράς διάρκειας των μαχών και των βαριών απωλειών που υφίστανται και τα δύο στρατόπεδα, έχει γίνει σύμβολο της μάχης ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς για τον έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς, τον δηλωμένο στόχο της Μόσχας.

Το Κίεβο υποστηρίζει πως σημειώνει πρόοδο στο πεδίο

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει κάποιες προόδους στις σφοδρές μάχες που διεξάγονται για την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα εφόδου μάχονται τώρα στα δυτικά τμήματα της Μπαχμούτ, το τελευταίο τμήμα της πόλης που κατέχουν οι ουκρανικές δυνάμεις.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», έγραψε η Μαλιάρ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας ότι «Οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τη στρατιωτική σκοπιμότητα».

Στόλτενμπεργκ:«Το βασικό τώρα είναι να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία θα νικήσει την Ρωσία»

Ολοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει ότι η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά αυτήν την στιγμή το βασικό είναι να διασφαλισθεί ότι η χώρα θα νικήσει την Ρωσία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας πριν από την συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν στην Γερμανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι, όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, «το Κίεβο θα πρέπει να διαθέτει τα αποτρεπτικά νέων επιθέσεων μέσα».

Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, υπό πίεση από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να της προσφέρουν περισσότερα όπλα και εξοπλισμό, συναντώνται σήμερα στη Γερμανία για να συντονίσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, το οποίο ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν, στη νότια Γερμανία, υπό τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε μεταβεί χθες Πέμπτη στο Κίεβο, όπου συνομίλησε με τον Ζελένσκι, ο οποίος δεν σταματά να ζητεί από τους Δυτικούς να προσφέρουν στη χώρα του περισσότερα τεθωρακισμένα, πυροβολικό, πυρομαχικά αλλά και μαχητικά αεροσκάφη, όπως και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να πλήξει τις ρωσικές αποθήκες όπλων που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου.

Εν μέσω ανεπαρκών αποθεμάτων, του φόβου για κλιμάκωση και επιμελητειακών προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι είναι πιο συγκρατημένοι από όσο θα ήθελε το Κίεβο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση