Παραμένει αμετακίνητος στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας πως ένας «σύμμαχος» των ΗΠΑ, δεν σημαίνει πως είναι «υποτελής» τους.
«Το να είσαι σύμμαχος δεν σημαίνει ότι είσαι υποτελής, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις το δικαίωμα να σκεφθείς μόνος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άμστερνταμ.
«Η Γαλλία είναι υπέρ του στάτους κβο στην Ταϊβάν», «υποστηρίζει την πολιτική της μιας Κίνας και την αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης της κατάστασης», πρόσθεσε.
Σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό μέσο Politico και την εφημερίδα Les Echos, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στο Πεκίνο, ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παράσυρσης σε μια κρίση για την Ταϊβάν.
Σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ταϊβάν, «το χειρότερο θα ήταν εμείς, οι Ευρωπαίοι, να μετατραπούμε σε ακόλουθους» και «να προσαρμοστούμε στους αμερικανικούς ρυθμούς και στην κινεζική υπεραντίδραση», είχε δηλώσει ο Μακρόν, τασσόμενος υπέρ μιας «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ.
Ποιοι υποστήριξαν τις δηλώσεις Μακρόν για την Κίνα
Η δήλωση του Γάλλου προέδρου μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη για τους συμμάχους στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, βρήκε ωστόσο ευήκωα ώρα στην Ευρώπη.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απόλυτο δίκιο να ζητεί την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία και κυριαρχία, όπως το πράττει από το 2017», δήλωσε την επόμενη ημέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τον ρόλο της Κίνας ως βασικού εμπορικού εταίρου και σημαντικού γεωπολιτικού παίκτη, που θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά της σήμερα, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο.
Ο στρατός της Κίνας προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε ασκήσεις προσομοίωσης, οι οποίες περιελάμβαναν πλήγματα ακριβείας εναντίον της Ταϊβάν, με το υπουργείο Άμυνας του νησιού να αναφέρει πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές και ότι παρακολουθεί τις πυραυλικές δυνάμεις της Κίνας.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν είναι τεταμένες από τον ντε φάκτο χωρισμό τους το 1949 και προκαλούν ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.
Για τις ΗΠΑ, η Ταϊβάν είναι σημαντικότερη από την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και στρατηγικά. Αλλά και η Ιαπωνία δεν θέλει να δει την Ταϊβάν να ενώνεται με την Κίνα.