01:49
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:49
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι «φασαριόζοι» Μπότηδες στην Κέρκυρα, ένα έθιμο με ενετικό αέρα που σηματοδοτεί την έλευση της Ανάστασης (εικόνες & βίντεο)

Οι Μπότηδες, το έθιμο με τα πελώρια κανάτια που σπάζουν στη Σπιανάδα της Κέρκυρας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι Μπότηδες, το έθιμο με τα πελώρια κανάτια που σπάζουν στη Σπιανάδα της Κέρκυρας / Φωτογραφία: Eurokinissi

15.04.2023
17:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2023 • 8:46
Η Σπιανάδα στην Κέρκυρα γίνεται το υπαίθριο θέατρο για τους μπότηδες το φημισμένο πασχαλινό έθιμο του νησιού

Ένας από τους λόγους που η Κέρκυρα αναδεικνύεται κάθε χρόνο σε κορυφαίο πασχαλινό προορισμό είναι οι μπότηδες! Τα πολύχρωμα κανάτια που σπάνε από στα καντούνια της πόλης προκειμένου να σημάνουν την Ανάσταση του Ιησού.

Η Σπιανάδα, μεγάλη πλατεία εντός της πόλεως της Κέρκυρας, πλημμυρίζει από κόσμο, εκεί όπου βρέθηκε φέτος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με την οικογένειά του.

Η μεγαλύτερη, σε μέγεθος, πλατεία της Ελλάδας, μπροστά στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, φοράει τα καλά της προκειμένου να υποδεχτεί επισκέπτες και ντόπιους το Μεγάλο Σάββατο.  Το έθιμο Μπότηδες στη Σπιανάδα στην Κέρκυρα είναι ένας συνδυασμός Ενετικών Παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων.

Η Κέρκυρα το Μεγάλο Σάββατο ξυπνά από νωρίς

Η Κέρκυρα το Μεγάλο Σάββατο ξυπνά από νωρίς. Στις 06:00 στην Παναγία των Ξένων, μια εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική επτανησιακού ρυθμού, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που κατά τις Γραφές ακολούθησε την πρώτη Ανάσταση.

Στις 09:00 στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ξεκινά η λιτανεία του Αγίου, που καθιερώθηκε το 1550, όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό. Το παράδοξο εδώ είναι ότι γίνεται ταυτόχρονα και η περιφορά του Επιταφίου, αντίθετα από όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας.

Η περιφορά του Επιταφίου το Μεγάλο Σάββατο καθιερώθηκε ουσιαστικά τα χρόνια της Ενετοκρατίας, καθώς οι Ενετοί απαγόρευαν τις λιτανείες και τον Επιτάφιο μέσα στην πόλη.

Η περίφημη Φιλαρμονική της Κέρκυρας συνοδεύει την περιφορά. Ίσως έχετε ακούσει ότι η Κέρκυρα έχει μια από τις καλύτερα οργανωμένες και «μελωδικές» Φιλαρμονικές – και πραγματικά, η μουσική τους είναι υπέροχη. Κατά παράδοση παίζουν συγκεκριμένες μουσικές το Μεγάλο Σάββατο, όπως τη «Marcia Funebre» από την Hρωική του Beethoven ή το «Calde Lacrime» του Michelli.

Η Φιλαρμονική της Κέρκυρας
Η Φιλαρμονική της Κέρκυρας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Λίγες ώρες αργότερα, ο θρήνος δίνει τη θέση του στη… φασαρία, καθώς κόσμος μαζεύεται στη Σπιανάδα και στο Λιστόν -και όπου αλλού μπορεί- για να απολαύσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Πάσχα στη χώρα μας, τους μπότηδες.

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11:00 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, τους μπότηδες, από τα μπαλκόνια τους.

Τι είναι οι μπότηδες

Οι μπότηδες είναι πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Κανάτια στην Κέρκυρα
Κανάτια στην Κέρκυρα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Από που προέρχεται το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών στην Κέρκυρα

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία, που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Και επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, όπου ο χριστιανισμός μπλέκεται με το Δωδεκάθεο, οι θεωρίες έχουν αναφορές και στις δύο θρησκείες.

Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούργια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιήθηκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια, ώστε να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Κανάτια στην Κέρκυρα
Κανάτια στην Κέρκυρα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου πετώντας τα παλιά τους κανάτια, για να γεμίσουν άλλα με τους νέους καρπούς.

Κάποιοι Κερκυραίοι θα σας πουν σίγουρα ότι, όποια και να είναι η αλήθεια, οι αρέσκονται να ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους, σημαίνοντας τη λήξη του χειμερινού λήθαργου και την αναγέννηση της Φύσης.

Αν βρεθείτε Πάσχα στην Κέρκυρα κατά το σπάσιμο των μπότηδων, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα κομματάκι για να το κρατήσετε όλο το χρόνο – οι ντόπιοι θα σας πουν ότι φέρνει καλή τύχη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση