Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα πολεμικό πλοίο και 20 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας επιπλέον γύρω από το νησί, κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων που ανακοίνωσε το Πεκίνο στο Στενό της Ταϊβάν.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «έχει σκοπίμως δημιουργήσει ένταση στο Στενό της Ταϊβάν (…) γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας διευκρινίζοντας ότι τα κινεζικά πολεμικά πλοία που έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί γύρω από την Ταϊβάν ανέρχονται σε 9 και τα μαχητικά αεροσκάφη σε 71.
Όταν ο Σι Τζινπίνγκ «έδειχνε» πόλεμο με την Κίνα
Η Κίνα θα ενισχύσει συνολικά τη στρατιωτική της εκπαίδευση και την προετοιμασία της για οποιονδήποτε πόλεμο είχε δηλώσει προ μηνών ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Η ασφάλεια της Κίνας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος Σι. Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Κινέζου προέδρου θεωρείται ως απειλή για την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί δική του.
Η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία επί της Ταϊβάν ως έσχατη επιλογή και αν υπάρχει επιτακτικός λόγος παρότι η πρώτη επιλογή της είναι η ειρηνική επανένωση, δήλωσε για τη νησιωτική χώρα ένας εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ωστόσο, η Ταϊβάν απορρίπτει μετά βδελυγμίας το μοντέλο «μια χώρα, δύο συστήματα», που περιέχεται σε λευκή βίβλο της Κίνας η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι. «Μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του», δήλωσε τότε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, η Τζόαν Όου.
Οι διαρρηγμένες σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν είναι τεταμένες από τον ντε φάκτο χωρισμό τους το 1949 και προκαλούν ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.
Η αιφνίδια επίσκεψη προέδρου της βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι τον περασμένο Αύγουστο στο νησί έφερε στο προσκήνιο μια γεωπολιτική «βόμβα», η οποία είναι έτοιμη να πυροδοτηθεί, είτε από την πίεση της κινεζικής πολιτικής ελίτ να επιδείξει πυγμή, είτε εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, είτε από έναν συνδυασμό των δύο σε ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Η Ταϊβάν είναι ένα νησί, περίπου 100 μίλια από τις ακτές της νοτιοανατολικής Κίνας. Βρίσκεται στη λεγόμενη «πρώτη νησιωτική αλυσίδα», η οποία περιλαμβάνει έναν κατάλογο φιλικών προς τις ΗΠΑ εδαφών που είναι ζωτικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.