Τσικνοπέμπτη προ των Πυλών και αν ακόμη ψάχνεις που θα μπορέσεις να «τσικνίσεις» το σωστό, το πρόστυχο το παϊδάκι (ή τη μπριζόλα κτλ), το «S» έχει τις κατάλληλες προτάσεις για να προετοιμαστείς.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ιδιαίτερα στην Αθήνα το ερώτημα είναι ένα: «Να βγει κανείς ή να μην βγει;». Δεδομένης της μαζικής εξόδου σε ταβέρνες και ψητοπωλεία των Αθηνών, η σκέψη πως θα καθίσεις παστωμένος σε μια καρέκλα, αναμένοντας με τις ώρες την παραγγελία σου, κάθε άλλο παρά δελεαστική είναι.
Από την άλλη, η σωστή η ταβέρνα, εκείνη που έχει τα διαπιστευτήρια (τα οποία και κερδίζει με την δουλειά της 365 ημέρες το χρόνο) για καλό κρέας και σωστό σέρβις μπορεί να κάνει τη διαφορά τέτοιες μέρες.
Άσε που έπειτα από δύο χρόνια εξαναγκασμού σε πρόχειρους εορτασμούς στο σπίτι, εξαιτίας του κορονοϊού, δεν υπάρχει άνθρωπος που να απορρίπτει την παραμικρή ευκαιρία για έξοδο.
Γιατί Τσικνοπέμπτη
Σε θρησκευτικό επίπεδο, η Πέμπτη επελέγη μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, ημέρες που παραδοσιακά οι πιστοί της χριστιανικής θρησκείας αποφεύγουν το κρέας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Έρχεται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών και κατά κάποιο τρόπο αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για κρεοφαγία πριν την έναρξη της Σαρακοστής του Πάσχα.
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ και τη Γαλλία (Mardi Gras=Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται επόσης με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γενικά στην κρεατοφαγία αντιτίθεται η οργάνωση «Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής» (ΠΟΦΥΖΩ), που υποστηρίζει την ιδεολογία του «αντισπισισμού» (anti-speciesism), η οποία στρέφεται κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ζώων.
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου που φέρνει η Τσικνοπέμπτη, χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
5 + 1 προτάσεις για την Τσικνοπέμτπη
Εν πάση περιπτώσει, εμείς έχουμε τις προτάσεις μας, δοκιμασμένες και ξακουστές σε όλο το λεκανοπέδιο και ιδανικές για την Τσικνοπέμπτη. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Όποια από τις παρακάτω σας κάνει «κλικ», καλέστε και δοκιμάστε να κλείσετε τραπέζι.
Ταβέρνα ο Τζίμης, Βύρωνας
Στον Βύρωνα (Κωνσταντιλιέρη 2, Βύρωνας 162 31), ο Τζίμης ξέρει να το τσινκνίζει από το 1977.
Αν θέλεις να κάνεις κράτηση μπορείς να τηλεφωνήσεις στο 210 765 8965, ενώ μπορείς να παραγγείλεις και μέσω E-food, ώστε να στα φέρουν σπίτι σου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ταβερνα Τζιμης (@taverna_tzimis)
Η Μυρτιά, Νέα Σμύρνη
Στη Νέα Σμύρνη (Αϊδινίου 55) θα βρεις τη Μυρτιά, στην οποία μπορείς να απολαύσεις πεντανόστιμα πιάτα σε αρκετά καλές τιμές.
Πριν πας φρόντισε να κάνεις κράτηση στο τηλέφωνο 210 937 0708, καθώς είναι αγαπημένο στέκι για μέρες όπως η Τσικνοπέμπτη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Soraya El-Basha (@sorayaelb)
Ο Τσομπανάκος, Καισαριανή
Τον Τσομπανάκο θα τον βρεις στην Καισαριανή (Ανακρέοντος 2, 210 724 8441). Μια βόλτα στις κριτικές θα σε πείσει, καθώς είναι από τα αγαπημένα στέκια των καλοφαγάδων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ο Τσομπανακος (@o_tsompanakos)
Ρουμελιώτης, Γλυφάδα
Για να πας στον Ρουμελιώτη (Χειμάρρας 10, Γλυφάδα 165 61, 210 960 7562) χρειάζεσαι απαραίτητα κράτηση, ειδικά σε ώρες αιχμής.
Το φαγητό είναι πολύ νόστιμο, ενώ έχει αρκετά μεγάλη ποικιλία για να διαλέξει και ο πιο επιλεκτικός.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ (@oroumeliotis)
Καλυψώ, Παλαιό Φάληρο
Το Κουτούκι Καλυψώ θα το βρεις στο Παλαιό Φάληρο (Πεντέλης 41-43, 210 942 2513) και είναι το τέλειο μέρος να απολαύσεις το φαγητό με την παρέα σου.
Ρακί Αμάν Μεζέ, Αιγάλεω
Το Ρακί Αμάν Μεζέ (Αγίας Λαύρας 4) είναι η καλύτερη επιλογή για φαγητό στα Δυτικά. Πάρε την παρέα σου και απολαύστε το φαγητό σας με ζωντανή μουσική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που είναι γεμάτο ακόμα και τις καθημερινές.
Αυτό που συμφέρει περισσότερο είναι οι ποικιλίες τους. Οι μερίδες είναι αρκετά μεγάλες και οι τιμές πολύ οικονομικές. Εκτός από τις ποικιλίες κρεατικών, προτείνουμε να δοκιμάσετε την φέτα με φύλλο και μέλι, είναι απλά πεντανόστιμη!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ρακί Αμάν Μεζέ – Aigaleo (@rakiamanmeze)