Η είδηση του θανάτου μιας από τις πιο ξεχωριστές φωνές της δεκαετίες του ’70, ήρθε να σφραγίσει οριστικά το τέλος μια ολόκληρης εποχής. η Ρένα Κουμιώτη δεν βρίσκεται πια στη ζωή, έχοντας όμως κλειδώσει την αθανασία, μέσα από τις αξεπέραστες ερμηνείες και τα βαθιά συναισθηματικά τραγούδια που σημάδεψε με τη χροιά της.
Η Ρένα Κουμιώτη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, έχοντας ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια. Πριν από μερικές ημέρες είχε γίνει γνωστό πως υπέστη σοβαρά εγκαύματα από τσιγάρο στο γηροκομείο όπου διέμενε, ενώ το περασμένο καλοκαίρι, οι ειδήσεις ήθελαν την ερμηνεύτρια να έχει εξαφανιστεί από το κέντρο φροντίδας.
Η Ρένα Κουμιώτη και η ζωή της σαν… ρυάκι
H Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία της Αθήνας από πρόσφυγες γονείς.
Η Ρένα Κουμιώτη μεγάλωσε στη Δραπετσώνα και την Κοκκινιά. Η μητέρα της ήταν από την Κωνσταντινούπολη και ο πατέρας της από τη Σμύρνη. Ήταν μόλις εφτά μηνών όταν η μητέρα της έφυγε από τη ζωή.
Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της στη Lifo είχε πει: «Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες. Από τη Νέα Ιωνία, όπου γεννήθηκα, βρεθήκαμε στη Δραπετσώνα και από κει στην Κοκκινιά. Μέχρι σήμερα αισθάνομαι πιο πολύ Β’ Πειραιάς, Κοκκινιώτισσα. Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός».
Όταν ήταν μόλις 13 ετών – πολύ πριν ασχοληθεί με το τραγούδι – παντρεύτηκε τον πρώτο σύζυγό της, Σταύρο Σαββίδη. Απέκτησαν έναν γιο, τον Νίκο, όμως ο γάμος τους κράτησε μόλις δύο χρόνια.
Ο γάμος ήρθε πολύ νωρίς, το 1960, εννοείται προτού μπλεχτώ με το τραγούδι. Με τον άντρα μου δουλεύαμε μαζί στον Παπαστράτο και το βράδυ πήγαινε νυχτερινό Γυμνάσιο
«Ο γάμος ήρθε πολύ νωρίς, το 1960, εννοείται προτού μπλεχτώ με το τραγούδι. Με τον άντρα μου δουλεύαμε μαζί στον Παπαστράτο και το βράδυ πήγαινε νυχτερινό Γυμνάσιο. Έμεινα έγκυος και παντρευτήκαμε» έλεγε.
Το 1968 μπήκε στη δισκογραφία κάνοντας δεύτερες φωνές σε δυο τραγούδια του Αλέκου Αναστασιάδη. Στη μπουάτ «Απανεμιά» που δούλευε εκείνη τη χρονιά, την άκουσε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και της πρότεινε να τραγουδήσει στον θρυλικό «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, μαζί με τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Πόπη Αστεριάδη.
Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ήταν το «Δώσε μου το στόμα σου», γνωστό ως «Χελιδονάκι». Και ακολούθησε το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν».
Την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX» στον θεατρικό «Δρόμο». Ενώ θα δισκογραφηθούν τραγούδια όπως «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα.
Θα συμμετάσχει στους δίσκους «Ώρες» και «Θαλσσσινό τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου, και το επόμενο καλοκαίρι πάλι με τον Πουλόπουλο στην «Αθηναία». Και μετά στα «Δειλινά» για τρεις σαιζόν.
Το 1976 που κυκλοφόρησε ο δίσκος και μετά από μια επταετία σχεδόν με συμμετοχές σε σπουδαίους κύκλους τραγουδιών, όπως ο θρυλικός «Δρόμος» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου και τρεις προσωπικούς δίσκους, η Ρένα Κουμιώτη, μάλλον είχε αρχίσει να περνά στο περιθώριο της δισκογραφίας.
Η Ρένα Κουμιώτη αποδεικνύεται ιδανική ερμηνεύτρια για τα δύσκολα και απαιτητικά τραγούδια του «Δρόμου για το Τσιμενλί», ένας ξεχωριστός δίσκος, που κυκλοφόρησε το 1976 με δώδεκα τραγούδια σε μουσική του Γρηγόρη Σουρμαΐδη και στίχους του Γιώργου Καλαμαριώτη και τίτλο «Στο δρόμο για το Τσιμενλί». Ένας δίσκος που είναι αφιερωμένος στην Ποντιακή Γενοκτονία και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ακολούθησαν κι άλλα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου και συνεργασίες με δημιουργούς όπως ο Γιώργος Μητσάκης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιάννης Γλέζος, ο Λίνος Κόκοτος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Άκος Δασκαλόπουλος, η Σώτια Τσώτου, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Βασίλης Κουμπής, ο Θόδωρος Τζίφας, ο Κώστας Βίρβος, ο Γρηγόρης Σουρμαΐδης, ο Γιώργος Καλαμαριώτης, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, ο Γιώργος Κοντογιώργος, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Κώστας Κινδύνης, ο Αλέκος Καγιάντας, ο Αργύρης Βεργόπουλος, ο Χάρης Λυμπερόπουλος και άλλοι.
Κάπου στα 1976-1977 έφυγε στον Καναδά όπου έμεινε οκτώ, περίπου, χρόνια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η παρουσία της τόσο στη δισκογραφία, όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις ήταν πιο επιλεκτική, κυρίως σε καλοκαιρινές συναυλίες αλλά και μουσικές σκηνές.
Το 1983 επιστρέφει στην Ελλάδα και εμφανίστηκε πάλι με το Γιάννη Πουλόπουλο, την Τζίνα Σπηλιωτοπούλου και την Αθηναϊκή κομπανία στο «Ζυγό». Μετά στα «Ηλιοβασιλέματα» με το Ζαμπέτα και τη Μαίρη Λίντα και στ’ «Αστέρια» με τον Κόκοτα. Για δυο συνεχόμενες χρονιές στη μπουάτ «Μαρκίζα». Το 1995 συνεργάζεται με τον Μίμη Πλέσσα. Από τότε έκανε μόνο συναυλίες τα καλοκαίρια και επιλεκτικές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές.
Η Ρένα Κουμιώτη στην ιδιωτική τηλεόραση
Το 1998 εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά «Δυο ξένοι» και εκεί ερμήνευσε δύο από τις μεγάλες της επιτυχίες «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» και «Αγαπιόμασταν», ως καλεσμένη της Μαρίνας Κουντουράτου.
Η σκηνή έχει μείνει στην τηλεοπτική ιστορία, καθώς εκτός από την μελωδική φωνή της ερμηνεύτριας, η σκηνή ήταν ιδιαίτερα έντονα συγκηνισιακά φορτισμένη.