Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis – η πρώτη που δημοσιεύεται μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 28 Μαρτίου και αποτυπώνει γεγονότα όπως οι δηλώσεις Ανδρουλάκη για κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου και η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.
Στις 4,7 μονάδες υποχωρεί έτσι, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, από 5,8% που ήταν πριν από δυο εβδομάδες. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται αλλά πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 21,5% κερδίζοντας μία μονάδα σε σύγκριση με την έρευνα πριν από μερικές εβδομάδες. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ανοδικές τάσεις, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναδείξει ένα ρεύμα ανατροπής της σημερινής πολιτικής κατάστασης.
Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: 26,2% ΝΔ, 21,5 ο ΣΥΡΙΖΑ, 9,4% ΠΑΣΟΚ, 5,7% το ΚΚΕ, 4,2% Ελληνική Λύση, 3,9% ΜέΡΑ25, 3,8% το κόμμα του Ηλίας Κασιδιάρη.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ), όμως αθροιζόμενα τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) κι αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η γκρίζα ζώνη φτάνει στο 19,5%, δηλαδή 1 στους 5 Έλληνες.
Έχει ενδιαφέρον πως στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων ένα ποσοστό 58% δηλώνει πως δεν ψήφισε ή έριξε άκυρο ή λευκό στις προηγούμενες εκλογές. Ένας στους 4 (24%) προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από ΣΥΡΙΖΑ, άλλο 6% από ΠΑΣΟΚ.
Κανένας συνδυασμός δεν δίνει κυβέρνηση σύμφωνα με τη δημοσκόπηση
Στην εκτίμηση ψήφου βλέπουμε τη ΝΔ να βρίσκεται στο 32,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7%, δηλαδή διαφορά 5,8 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, οι Έλληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.
Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση για τις έδρες με βάσεις την εκτίμηση ψήφου. Συγκεκριμένα η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ25, 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15.
Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο με δύο κόμματα και επιβεβαιώνονται όσοι τονίζουν ότι οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες.
Παραμένει καταλληλότερος ο Μητσοτάκης
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Κι εδώ ο νυν πρωθυπουργός δείχνει να «τσιμπάει» ποσοστά, αν και οξύμωρο αφού μειώνεται η διαφορά των κομμάτων.
Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.
Πώς κρίνουν οι πολίτες την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στη δημοσκόπηση
63% απαντά πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 30% προς τη λανθασμένη, ένα κλίμα που κάπως αποφορτίζεται σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση αμέσως μετά τα Τέμπη.
Άλλωστε σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η οικονομία και η ακρίβεια με 24% και 19%, όμως παραμένει στις απαντήσεις η αυθόρμητη απάντηση για το πολιτικό σύστημα με 17%, αλλά και εκείνη της ανεπάρκειας της κυβέρνησης με 7%. Εκείνος που πληρώνει πρωτίστως αυτή την κρίση στην εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.
78% όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενώ τη σημερινή κυβέρνηση χρεώνει το 22% των ερωτηθέντων, αναφορικά με τις πολιτικές ευθύνες όσων κυβέρνησαν τη χώρα, αναφορικά με όσα είδαμε να συμβαίνουν το βράδυ της 28ης Φλεβάρη στα Τέμπη.
Η χειρότερη επίδοση της κυβέρνησης καταγράφεται στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και ακολουθούν η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός και τα εργασιακά θέματα.
Στο ερώτημα που θέτει η δημοσκόπηση αν θα πρέπει να οι πολίτες να επιλέξουν «συνέχεια» ή «αλλαγή», το 63% απαντά αλλαγή και ένα 34% τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Δύο στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνουν πως θέλουν η πολιτική να αλλάξει.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, ένα ποσοστό 48% απαντά πως θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ενώ το 49% ζητούν κυβερνήσεις συνεργασίας.
Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση: