Ο θόρυβος του δρόμου, από τον ήχο των μηχανών των αυτοκινήτων μέχρι τις σειρήνες, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση των ανθρώπων σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Αναλυτικότερα, ερευνητές του πανεπιστημίου του Leicester διαπίστωσαν σύνδεση μεταξύ της θορυβώδους οδικής κυκλοφορίας και του αυξημένου κινδύνου υπέρτασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έδειχναν ότι δεν ήταν σαφές αν ο θόρυβος ή η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες μιλούν για μία μελέτη που φέρνει αλλαγή δεδομένων και θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική περιβαλλοντική πολιτική.
«Πρόκειται για την πρώτη βρετανική μελέτη που διερεύνησε άμεσα τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στον οδικό κυκλοφοριακό θόρυβο με τη συχνότητα εμφάνισης της υπέρτασης κατά τη διάρκεια μιας οκταετούς περιόδου παρακολούθησης. Είναι ενδεχομένως η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μελέτη στον κόσμο. Υπήρχαν αρκετές μελέτες στο παρελθόν που παρείχαν μια στιγμιαία συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στον κυκλοφοριακό θόρυβο κοντά στο σπίτι και της υπερτασικής κατάστασης του πληθυσμού. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν ήταν αρκετά υψηλής ποιότητας ώστε να προωθήσει την ατζέντα πολιτικής», δήλωσε ο Samuel Y Cai, λέκτορας περιβαλλοντικής επιδημιολογίας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας και Βιωσιμότητας του Leicester, που συνεπίβλεψε τη μελέτη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από 240.000 άτομα, ηλικίας 40 έως 69 ετών, τα οποία δεν είχαν υπέρταση στην αρχή της μελέτης. Χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης για διάμεσο διάστημα 8 ετών, εξέτασαν πόσοι άνθρωποι ανέπτυξαν υπέρταση.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά σε θόρυβο οδικής κυκλοφορίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση, αλλά και ότι ο κίνδυνος αυξανόταν παράλληλα με τη «δόση» του θορύβου.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που είχαν υψηλή έκθεση τόσο στον κυκλοφοριακό θόρυβο όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, γεγονός που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει επίσης ρόλο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να στηρίξουν μέτρα για τη δημόσια υγεία, όπως ο καθορισμός αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τον θόρυβο και η βελτίωση της τεχνολογίας για πιο αθόρυβα οχήματα.