Με έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο μπορείτε να δείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι εκλογές 2023, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου και πλέον κόμματα και ψηφοφόροι ετοιμάζονται για τη μεγάλη αναμέτρηση. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Εκλογές 2023: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Στις εθνικές εκλογές 2023 μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (μέχρι τις 31/12 του έτους των εκλογών).
Οι πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν εγγραφεί σε εκλογικό κατάλογο του δήμου τους και να διατηρούν το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή να μην τους έχει επιβληθεί ποινή στέρησης του δικαιώματος.
Στις εκλογές του 2023 θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού. Βασική προϋπόθεση είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην ελληνική επικράτεια και να έχουν κάνει φορολογική δήλωση.
Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις εκλογές χωρίς σταυρούς, απλώς με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023
Οι πολίτες που επιθυμούν να διαπιστώσουν πού ψηφίζουν στις εκλογές μπορούν να επισκεφθούν την ειδική εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις».
Στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:
- είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),
- είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.
Κάνοντας «κλικ» στο κουμπί «Αναζήτηση» εμφανίζεται ο εξής πίνακας, που δείχνει τον αριθμό δημοτολογίου, το εκλογικό διαμέρισμα και τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος:
Κάνε κλικ ΕΔΩ για να μάθεις που ψηφίζεις.
Οι ημερομηνίες κλειδιά
Ενήμερη ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την πρόθεση του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει σήμερα εκλογές για τις 21 Μαϊου, σύμφωνα με πληροφορίες.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία από εδώ και πέρα είναι ότι επισήμως η κυρία Σακελλαροπούλου θα ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό μεταξύ 21 και 24 Απριλίου, ενώ αμέσως μετά η ίδια θα εκδώσει διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προκειμένου να μπούμε στην προεκλογική περίοδο.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.
Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής θα θυροκολληθεί στο Κοινοβούλιο είτε τη Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.
Ξεκινούν οι διερευνητικές εντολές στις 22 Μαΐου
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που σημαίνει πως για να σχηματιστεί κυβέρνηση απαιτείται το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός των κομμάτων στον οποίο θα συμμετάσχουν να φτάσουν ποσοστό που θα ξεπερνά το 45%-47%. Η διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα είναι συγκεκριμένη και αφορά στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων.
Το Σύνταγμα ορίζει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή. Σε διάστημα τριών ημερών οφείλει να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη της Βουλής ή να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθειά του δεν καρποφορήσει, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, ενώ, αν αποτύχει και αυτός, η διερευνητική εντολή περνάει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
Ο κάθε αρχηγός έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τη διερευνητική εντολή που του δίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρεις μέρες, δηλαδή συνολικά εννέα μέρες μετά τις εκλογές (πιθανότατα ο χρόνος θα είναι μικρότερος, καθώς δύσκολα και οι τρεις αρχηγοί θα εξαντλήσουν το τριήμερο). Την 10η μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς προκειμένου να κάνει μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς να χρειαστεί η προκήρυξη νέων εκλογών.
Το διάστημα αυτό, που μπορεί να φτάσει και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, η Βουλή θα συγκληθεί σε Σώμα ανεξάρτητα από τις διερευνητικές εντολές και την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, προκειμένου να ορκιστούν τα μέλη της και να εκλέξει προεδρείο.
Γύρω στις 31 Μαΐου η υπηρεσιακή κυβέρνηση
Γύρω στις 31 Μαΐου, μετά το τέλος των διερευνητικών εντολών, ως τις 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίες (ορκωμοσία, εκλογή προεδρείου), που γίνονται σε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις και πιθανότατα σε δύο ξεχωριστές ημέρες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής ως τις επόμενες εκλογές, που αν χρειαστούν θα γίνουν πιθανότατα στις 2 Ιουλίου.
Ωστόσο, αυτές οι εκλογές θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική, που δίνει μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα και 1 έδρα για 0,5 μονάδες που λαμβάνει για ποσοστό που έλαβε εφόσον αυτό κινείται άνω του 25%. Επίσης, επειδή δεν θα έχει συμπληρωθεί 18μηνο, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.