Η μυθοπλαστική ταινία «Άνεμος Ελευθερίας 1821» των View Master Films και Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14 Μαρτίου, ενώ στην «μεγάλη» οθόνη θα προβληθεί στις 24 Μαρτίου.
Πρόκειται για μία μοναδική μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης.
Αποτελεί έναν συνδυασμό μυθοπλασίας με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στο έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της ιστορίας, τα ντοκουμέντα αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας.
Πώς ξεκινάει να εκτυλίσσεται η πλοκή
Η ταινία παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του Ελληνισμού.
Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη σταθμοί στο ταξίδι ενός εμπόρου αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη.
Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία στις αρχές του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών.
Το σενάριο της ταινίας
Το σενάριο συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Χριστόφορου Περραιβού – συνοδοιπόρος και μέντορας του Φίλωνα- που αποδεδειγμένα συνέβαλε στη συμφιλίωση των οικογενειών της Μάνης και του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ’ ένα διάστημα τριάντα χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα, το 1798 μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829.
Λίγα λόγια για τον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε οικονομικά και κινηματογράφο στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομία στο Παρίσι. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού λόγου και τέχνης «Γραφή». Συνδημιουργός από το 1988 της εταιρείας παραγωγής ταινιών ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ. Κείμενά του για τον κινηματογράφο έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Γραφή», «Σύγχρονος Κινηματογράφος» , «Γράμματα και Τέχνες», «Το Δέντρο». Την περίοδο 2009 – 2010 οργάνωσε στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος τον κύκλο εκδηλώσεων «Ποιητές στην οθόνη». Από το 2010 είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Αλλαγή αιώνα.