Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού: 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή γεννιέται το πρώτο σχετικό μουσείο στο γήπεδο της ΑΕΚ, την «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena».
Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού φιλοξενείται στο κτίριο που βρίσκεται μπροστά στην παλιά Σκεπαστή και τα εγκαίνια του οποίου, βρίσκονται προ των πυλών.
Πρόκειται για ένα Μουσείο που ήθελε όσο τίποτε άλλο ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ένα Μουσείο ύμνος στον προσφυγικό ελληνισμό, ένα Μουσείο που αφηγείται την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από προσωπικά αντικείμενα των Ελλήνων προσφύγων.
Οι πρώτες εικόνες βγήκαν στη δημοσιότητα και συγκλονίζουν.
Το πιάνο είναι ένα από τα πολλά αντικείμενα που είναι έτοιμα να εκτεθούν στο μουσείο της ΑΕΚ. Πίσω από κάθε αντικείμενο, κειμήλιο, υπάρχει όμως μια ιστορία, δεμένη και με λύπη αλλά και με χαρά. Είναι οι μνήμες για τις επόμενες γενιές.
Η κα Έφη Μαυροπούλου, έφορος του μουσείου, αναφέρει για το πώς γεννήθηκε η ιδέα ενός προσφυγικού μουσείου μέσα σε έναν αθλητικό χώρο.
Για πρώτη φορά, η Ελλάδα και μετά από 100 χρόνια Μικρασιατικής καταστροφής αποκτά ένα μουσείο που θα καλύπτει όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας από τον Πόντο, την Κεντρική Ανατολία, τα παράλια και την Ανατολική Θράκη.
Ένα μουσείο για όλον τον προσφυγικό Ελληνισμό και κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.
Πηγή: Athensvoice