09:15
18/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:15
18/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σπιτική ζαμπονοτυρόπιτα έτοιμη σε χρόνο μηδέν

Κομμάτι από λαχταριστή Ζαμπονοτυρόπιτα

Κομμάτι από λαχταριστή Ζαμπονοτυρόπιτα

22.02.2022
11:30
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2022 • 13:38
Μια συνταγή αστραπή για κλασική ζαμπονοτυρόπιτα

Ποια είναι η γεύση που σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τη λέξη ζαμπονοτυρόπιτα. Φύλλο που θρυμματίζεται στο στόμα, λιωμένο τυρί, ζαμπόν και μια ιδέα σάλτσας ντομάτας. Αυτή τη συνταγή έχουμε…

Πρόκειται για τη δεύτερη πιο κλασική επιλογή στους ελληνικούς φούρνους, μετά την τυρόπιτα. Η στρογγυλή ζαμπονοτυρόπιτα έχει αντέξει στον χρόνο και συνεχίζει να ανταγωνίζεται τα υπόλοιπα σφολιατοειδή (που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αμέτρητα).

Ζαμπονοτυρόπιτα στο σπίτι από τον Βασίλη Καλλίδη

Μια ζαμπονοτυρόπιτα στο σπίτι με ακριβώς την ίδια γεύση και τα υλικά της επιλογής σας είναι και η συνταγή παρακάτω. Δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο μυστικό, απλά ωραία υλικά και ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα.

Εμείς απλά πήραμε την ιδέα από μια παλιά συνταγή που έδειξε στην τηλεόραση ο σεφ Βασίλης Καλλίδης. Στο ίδιο βίντεο θα δείτε και μια εκδοχή της με φύλλο κρούστας.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με τα υλικά, όπως για παράδειγμα το τυρί (επιλέξτε μια ποικιλία κίτρινων τυριών που σας αρέσουν) ή η σάλτσα που μπορεί να αρωματιστεί με λίγη ξερή ρίγανη ή βασιλικό και φρέσκο πιπέρι για έξτρα γεύση.

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 500 γρ τριμμένο τυρί γκούντα ή έμενταλ
  • 10-12 φέτες ζαμπόν
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
  • 2 πράσινες πιπεριές

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτα σε ένα μέτριο ταψί (30 επί 40 εκατοστά)
  2. Αλείφουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα ντομάτας και από πάνω πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί
  3. Τέλος απλώνουμε το ζαμπόν και την πιπεριά
  4. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά τους 180 βαθμούς να πάρει χρώμα

Η περίτεχνη σφολιάτα

Το ήξερες ότι η παρασκευή της ζύμης σφολιάτας είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, προκειμένου να κρατήσει αυτή την αίσθηση πολλών φύλλων που ξεχωρίζουν όταν ψήνεται στον φούρνο;

Επίσης, ο αριθμός των στρώσεων που έχει ένα φύλλο δεν είναι τυχαία υπόθεση, αλλά μαθηματικά.  Διαβάζουμε στην Wikipedia, πως ο αριθμός των στρωμάτων στη σφολιάτα υπολογίζεται με τον τύπο:

l= (f+1)n

όπου l είναι ο αριθμός των τελικών στρώσεων, f ο αριθμός των πτυχών σε κάθε δίπλωμα, και n ο αριθμός των επαναλήψεων ανοίγματος-διπλώματος του φύλλου.

Για παράδειγμα, δίπλωμα εις διπλούν (δηλ. στα τρία), που επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές δίνει 81 στρώματα. Η διάσημη Σεφ Τζούλια Τσάιλντ συνιστούσε 73 στρώσεις για μια κανονική σφολιάτα και 36 για μια ψιλή, πιο λεπτή σφολιάτα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση