Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε πεζοδρόμια είναι ένα μεγάλο θέμα στη χώρα μας.
Ειδικά σε ορισμένες περιοχές των μεγαλουπόλεων, είναι σύνηθες φαινόμενο το πεζοδρόμιο να μετατρέπεται σε χώρο στάθμευσης, εμποδίζοντας την πορεία των πεζών, των γονιών που μεταφέρουν καρότσια με μωρά και των Ατόμων με Αναπηρία.
Η νομοθεσία για το παρκάρισμα σε πεζοδρόμια είναι ξεκάθαρη, απαγορεύοντας ρητά αυτή τη συμπεριφορά ορισμένων οδηγών.
Σύμφωνα με το Άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η στάση και η στάθμευση απαγορεύεται σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα πoυ προορίζονται για πεζούς ως και πoδηλατόδρομους. Εφόσον η αστυνομία εντοπίσει όχημα να έχει παραβιάσει τον κανονισμό, έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει κλήση με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ.
Πότε επιτρέπεται η στάθμευση σε πεζοδρόμιο;
Η στάθμευση σε πεζοδρόμιο επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει ειδική σήμανση και δεν δημιουργείται κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας. Επίσης, κατ’ εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, η κατάληψη τμήματος oδoύ με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινωτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Aρχών, όπως γράφει το Gocar.
Τι ισχύει με τις εισόδους των πολυκατοικιών;
H στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται μπροστά από την είσοδο και έξοδο οχημάτων παρoδίου ιδιοκτησίας ως και απέναντι από αυτήν όταν η οδός είναι στενή και παρεμποδίζεται η είσοδος-έξοδος οχημάτων εξ αυτής.
Το ίδιο ισχύει σε θέση από την oπoία παρεμποδίζεται όχημα πoυ σταθμεύει κανoνικά να εξέλθει από τo χώρο πoυ έχει σταθμεύσει ή το μέρος της oδoύ πoυ απoμένει είναι ανεπαρκές για την κυκλoφoρία των oχημάτων.