Quantcast
22:30
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:30
29/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δημοσκόπηση: Τι κυβέρνηση θα προέκυπτε μετά την πρώτη κάλπη με απλή αναλογική – Η αριθμητική των εδρών, ποιο συνασπισμός βγάζει πλειοψηφία

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, σε μια ακόμη δημοσκόπηση πριν τις εκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, σε μια ακόμη δημοσκόπηση πριν τις εκλογές

17.03.2023
22:10
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2023 • 7:52
Πώς θα κατανέμονταν οι έδρες στη Βουλή με βάση την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse

Οι αριθμητική της επόμενης ημέρας των εκλογών αποτυπώνεται σε βουλευτικές έδρες, με βάση τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Pulse, δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Με βάση την πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, που αποτύπωσε την Πέμπτη η δημοσκόπηση της Pulse, η δημοσιογραφική ομάδα του σταθμού επιχείρησε να δώσει την εικόνα της επόμενης ημέρας μετά την κάλπη με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την έρευνα η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) με 4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 30%, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4, το ΜεΡΑ25 με 3,5%, η Εθνική Δημιουργία με 1%, το Εθνικό Κόμμα Ελληνες με 3,5%, ενώ στο 13% βρίσκεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Η πρώτη σημαντική σημείωση που έγινε απόψε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είναι πως οι έδρες των κομμάτων θα καθοριστούν και από το ποσοστό των κομμάτων που παραμένει εκτός Βουλής.

Αυτό σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse υπερβαίνει το 20%, ακόμη κι αν δεν συμπεριληφθεί το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα», του Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο πιθανότατα δεν θα φτάσει ως την κάλπη μετά τη ρύθμιση της κυβέρνησης.  Το 2019 το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής ήταν μόλις 8%.

Οι έδρες των κομμάτων με την παρούσα αντιστοιχία πολιτικών δυνάμεων δεν αφήνουν σε καμία περίπτωση περιθώρια για επίτευξη αυτοδυναμίας, αφού το πρώτο κόμμα υπολείπεται 37 εδρών και το δεύτερο 53 προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους κανόνες της απλής αναλογικής και τα ποσοστά που έδωσε η δημοσκόπηση, οι έδρες θα κατανέμονταν ως εξής:

  • ΝΔ: 113 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 98
  • ΠΑΣΟΚ: 38
  • ΚΚΕ: 23
  • Ελληνική Λύση: 15
  • ΜέΡΑ25: 13

Με αυτό το δεδομένο γίνεται αντιληπτό πως κυβέρνηση με 151 βουλευτές σχηματίζεται μόνο με τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αντίθετα, η περιβόητη κυβέρνηση ηττημένων, για την οποία η Πειραιώς έχει κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η σύμπραξη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 δίνει άθροισμα 149 βουλευτών.

Φυσικά, υπάρχει και το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων, ο μεγάλος συνασπισμός, κάτι που για την ώρα τουλάχιστον μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse

Στην πρώτη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ μετά την τραγωδία των Τεμπών αποτυπώνεται η οργή των πολιτών για τα όσα συνέβησαν, αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Έτσι, η ΝΔ καταγράφει απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης.

H ΝΔ καταγράφει απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά σταθερά την πρωτιά στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα, αλλά με 35 μονάδες έναντι 38 στην προηγούμενη δημοσκόπηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να παραμένει σταθερός στο 27%, χωρίς να καταγράφει άνοδο, αλλά ούτε και απώλειες.

Η εκτίμηση της πολιτικής επιρροής των κομμάτων στη δημοσκόπηση της Pulse
Η εκτίμηση της πολιτικής επιρροής των κομμάτων στη δημοσκόπηση της Pulse

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν, σε ποσοστό 37% μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ, την ώρα που το 30% των πολιτών προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις των 6% θα προτιμούσε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων).

Το 51% των πολιτών που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους βαρύνει διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Ωστόσο, στην ερώτηση ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων, το 28% απαντά η παρούσα της ΝΔ, μόλις 4% ρίχνει το φταίξιμο στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 12% απαντά πως ευθύνονται το ίδιο και οι δύο.

Η διαφορά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων προσδιορίζεται στις 5,8 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε εχθές το MEGA.

Τρεις μονάδες χάνει η ΝΔ, στη δημοσκόπηση της Marc, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι απώλειες για το κυβερνών κόμμα προσδιορίζονταν σε 4,3% σε αντίστοιχη έρευνα της GPO το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η πρώτη φορά που η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εκτιμάται στο όριο του στατιστικού λάθους, που είθισται να προσεγγίζεται σε 3%, ήταν στη δημοσκόπηση της Τρίτης της MRB για το OPEN, όπου στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στις 2,9 μονάδες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση