Quantcast
00:14
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:14
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τραγωδία στα Τέμπη: Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση που περιλαμβάνει και πολιτικά πρόσωπα – Την υπέβαλε τραυματίας του συρμού

Αδιανόητες εικόνες στα Τέμπη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αδιανόητες εικόνες στα Τέμπη / Φωτογραφία: Eurokinissi

17.03.2023
20:39
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2023 • 12:19
H αναφορά είναι πιθανό να διαβιβαστεί στην Βουλή ως αρμόδιας να κρίνει αν και πως θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στα Τέμπη

Μηνυτήρια αναφορά που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου του ΟΣΕ και εμπλεκόμενων εταιριών αλλά και κατά πολιτικών προσώπων που έχουν την εποπτεία του Οργανισμού κατέθεσαν στην Εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας οι συνήγοροι τραυματία στο δυστύχημα στα Τέμπη διεκδικώντας την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η αναφορά κατατέθηκε από τους δικηγόρους Θεόδωρο Μαντά και Λουκά Αποστολίδη οι οποίοι προσέφυγαν στην Εισαγγελία της Αθήνας, με την επιφύλαξη να δηλώσουν και παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στο πλαίσιο της κυρίας ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Λάρισα.

Στην αναφορά επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ζητείται η πλήρης διερεύνηση «με την τέλεση πληθώρας ποινικών αδικημάτων, τελεσθέντων εξ οιουδήποτε υπαιτίου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού και συμμετόχου, με πράξεις ή δια παραλείψεως, ανεξαρτήτως της θέσεως τους, είτε στην ιεραρχία των διοικήσεων του τριχοτομημένου ΟΣΕ, είτε στα πολιτικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη και την εποπτεία του, αφενός σε βάρος της εντολέως μας και αφετέρου εις βάρος των επιβατών του μοιραίου τραίνου “Intercity 62″».

Όπως εκτιμάται η αναφορά είναι πιθανό να διαβιβαστεί στην Βουλή ως αρμόδιας να κρίνει αν και πως θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Θυμίζουμε πως πλην του 59χρονου σταθμάρχη που κρατείται, οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας στο σταθμό Λάρισας, οι οποίοι φέρεται ότι είχαν φύγει από την εργασία τους πριν από τη λήξη της βάρδιας τους και κατηγορούνται για την τραγωδία στα Τέμπη ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Πώς θα κινηθούν οι οικογένειες των θυμάτων

Οι νομικοί εκπρόσωποι των οικογενειών επρόκειτο να λάβουν το αντίγραφο της δικογραφίας, μετά την απολογία του βασικού κατηγορούμενου, του σταθμάρχη της Λάρισας.

Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το δυστύχημα πως ανέλαβε τους συγγενείς περισσότερων από έξι θυμάτων από τη σύγκρουση.

Οι συγγενείς άλλων 6 θυμάτων, 4 θανόντων και 2 θήλεων αδελφών από την Κρήτη με σοβαρότατα εγκαύματα, επέλεξαν τον επικεφαλής του γραφείου μας κο Αλέξιο Κούγια για την υποστήριξη της κατηγορίας εις βάρος του ήδη κατηγορουμένου σταθμάρχη του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης, αλλά και εις βάρος όλων όσων κατά τη διάρκεια της ανακρίσεως διαπιστωθεί ότι έχουν ποινικές ευθύνες, σημείωνε το γραφείο του.

Την Τετάρτη ανακοίνωση εξέδωσε η Hellenic Train σχετικά με τις προκαταβολές για τις αποζημιώσεις για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών, τόσο των οικογενειών των θανόντων επιβατών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη όσο και των τραυματιών. Σε αυτή βέβαια, δήλωνε εξοργιστικά, πως η ιδιωτική εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη για το δυστύχημα!

«Τις αποζημιώσεις να τις δώσουν στους πολιτικούς. Εμείς τα παιδιά μας θέλουμε πίσω. Κοστολογήσανε οι Ιταλοί μαφιόζοι με τους δικούς μας μαφιόζους, πόσο κοστίζει μια ζωή. Είναι δυνατόν; Έτσι θα ξεπλυθούν νομίζουνε;» σχολίασε μετά την ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας, πατέρας θύματος.

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου 2023 κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας και αφορούσε σφοδρή μετωπική σύγκρουση μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας Hellenic Train με μια εμπορική αμαξοστοιχία. Η σύγκρουση, η ανάφλεξη και ο εκτροχιασμός των συρμών επέφερε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλευτήκαν άνω των 80 επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο στα Τέμπη. Αυτή την στιγμή, νοσηλεύονται 13 τραυματίες εκ των οποίων οι επτά είναι σε ΜΕΘ και εξ αυτών οι τέσσερις παραμένουν διασωλημένοι» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τραγωδία στα Τέμπη - ΟΣΕ
Τραγωδία στα Τέμπη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο επιβατικός συρμός με το όνομα Intercity 62 (IC 62) και μηχανή ηλεκτροκίνησης Siemens Mobility 120-022, έτος κατασκευής 2004, που εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα περί τις 23:22 το βράδυ. Ο εκτροχιασμός των συρμών και η επακόλουθη ανάφλεξή τους επέφερε τον θάνατο 57 τουλάχιστον ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85.

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας ολοκλήρωσαν την εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων που έδωσαν συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας.

Από τη διαδικασία «ταυτοποιήθηκαν 56 νεκροί», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, αριθμός που προέκυψε από τη συγκριτική ανάλυση 58 βιολογικών υλικών από συγγενείς θυμάτων ή προσωπικά τους αντικείμενα και 108 δειγμάτων που ελήφθησαν από σορούς ή σωματικά μέλη. Μια ακόμη, που παρέμενε αταυτοποίητη, φαίνεται πως ανήκει σε Σύριο πολίτη που επέβαινε στο τρένο.

Έξι Αλβανοί, δύο Ελληνοκύπριοι φοιτητές, ένας πολίτης της Ρουμανίας, ένας Σύριος κι ένας υπήκοος Μπανγκλαντές ήταν μεταξύ των νεκρών.

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Του δυστυχήματος είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο όσον αφορά την υποστελέχωση, την ανεπαρκή συντήρηση και την έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Στον απόηχο του δυστυχήματος, διοργανώθηκαν πορείες διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση