Με την χώρα να βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, ξεκίνησαν στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας, οι διαμαρτυρίες με κύρια αιτήματα να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά, Πάτρα, Ηράκλειο είναι μερικά από τα σημεία που τα συλλαλητήρια έχουν ήδη ξεκινήσει για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τα συνθήματα του κόσμου και κυρίως των νέων ανθρώπων, να συγκινούν.
Σύμφωνα με την ΓΑΔΑ στο Σύνταγμα και στα Προπύλαια, έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 35.000 άτομα, ενώ υπάρχουν και 14 προσαγωγές, έως τώρα.
Μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη από μέλη της ΕΔΟΘ, του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές και φεμινιστικές οργανώσεις.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον άξονα της Αριστοτέλους από το άγαλμα Βενιζέλου έως και κάτω το πέταλο, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Απεργία: 10.000 κόσμος στην Λάρισα
Τεράστια είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Λάρισα, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή 10.000 ατόμων.
Μερικά από τα συνθήματα που ακούγονται στην συγκέντρωση, είναι: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».
Πάτρα: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη
Μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη (8/3) στην Πάτρα, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, σωματείων και συνδικάτων, με κύριο αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, φορείς, συλλογικότητες κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.
Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν μία μαύρη κατασκευή πάνω στην οποία αναγραφόταν το μήνυμα «μαμά έφτασα», καθώς και η μπάντα του Δήμου Πατρέων.
Η πορεία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Μάλιστα, υπήρξε και μικρής έκτασης επεισόδια, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε σε διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού.
Ειδικότερα, αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πέταξαν προς τους αστυνομικούς ξύλα, μπογιές και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χημικών.
Χανιά: Μεγάλη η συμμετοχή στο συλλαλητήριο
Με μεγάλη συμμετοχή, κυρίως νέων (μαθητών και φοιτητών), πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά το συλλαλητήριο με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, προς την πλατεία Ελευθερίας, έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας και κατέληξαν, μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
Κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητές ύψωσαν στον ουρανό λευκά μπαλόνια.
Εκτός από τους μαθητές και τους φοιτητές, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πολίτες.
Ηράκλειο: Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες στην απεργιακή κινητοποίηση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν αγανάκτηση για την τραγωδία στα Τέμπη και απαίτησαν «να αποδοθούν οι διαχρονικές ευθύνες των υπευθύνων και να τερματιστεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων του δημοσίου πλούτου στο βωμό του κέρδους».
Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Γιατί;» ή «Ποτέ πια στη λογική: Πάμε και όπου βγει» οι διαδηλωτές ζήτησαν ασφάλεια στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τάχθηκαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο στις μεταφορές, αλλά στην υγεία και την παιδεία.
Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, δυναμικό ήταν το «παρών» φοιτητών και μαθητών του Ηρακλείου.
Ανάμεσα στα μηνύματα των συγκεντρωμένων ήταν:
«Δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακή η χώρα, φταίει το κέρδος κι όσοι κυβέρνησαν τούτην εδώ τη χώρα».
Στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, που ακολούθησε, συμμετείχαν μεταξύ άλλων σωματεία του δημοσίου τομέα, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και συνταξιούχοι.