Την τραγωδία στα Τέμπη παρακολουθούν από κοντά τα ξένα ΜΜΕ από το πρωί της Τετάρτης, όταν και δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του δυστυχήματος στους ελληνικούς σιδηροδρόμους που ως αυτή την ώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Με έκτακτη είδηση, η ηλεκτρονική έκδοση του BBC ενημέρωσε τους αναγνώστες του για τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων που ανέρχεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική σε 57. Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι για εκατόμβη θυμάτων μετά την τραγωδία στα Τέμπη καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής οι νεκροί είναι 57, ενώ καταγράφονται και 56 αγνοούμενοι.
Πολλοί στην Ελλάδα θεωρούν το δυστύχημα ως ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί, και το συνδικάτο κατηγόρησε τις διαδοχικές κυβερνήσεις ότι η «ασέβεια» προς τους ελληνικούς σιδηροδρόμους οδήγησε σε αυτό το «τραγικό αποτέλεσμα», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.
Guardian: «Η οργή μεγαλώνει καθώς η κυβέρνηση παραδέχεται προβλήματα στο δίκτυο»
Αν και οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, κάθε προοπτική ανεύρεσης επιζώντων έχει σχεδόν εξανεμιστεί, δήλωσαν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι οι θερμοκρασίες θα είχαν ξεπεράσει τους 1.300C στα δύο μπροστινά βαγόνια που τυλίχτηκαν στις φλόγες.
Επισημαίνοντας το αυξανόμενο αίσθημα οργής για το δυστύχημα, το οποίο συνέβη έξω από τα Τέμπη στην κεντρική Ελλάδα, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στα γραφεία της σιδηροδρομικής εταιρείας στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης, προτού διαλυθούν από ομοβροντίες δακρυγόνων που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν επίσης και στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Guardian.
Financial Time: Η χώρα δεν έχει ακόμα υιοθετήσει τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας
Παράλληλα, και οι Financial Times αναδεικνύουν το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, 15 ημέρες πριν το δυστύχημα. Όπως αναφέρει, πρόκειται για «ανήκουστη προφητεία» καθώς η χώρα δεν έχει ακόμα υιοθετήσει τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια και τις υποδομές των σιδηροδρόμων από το 2015.
Μάλιστα μεταφέρουν ότι οι οργισμένες διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα γίνονται κυρίως επειδή ο κόσμος δεν έχει πειστεί ότι η ευθύνη μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη, όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό κυρίως υποστηρίζεται λόγω των παραπάνω, δηλαδή ότι το κράτος γνώριζε για την κατάσταση.