Μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία το ερώτημα για την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία παραμένει, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις του σεισμού αλλά η υπόθεση των εκλογών συζητείται έντονα στην πολιτική σκηνή.
Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες ο Ιμπραήμ Καλίν τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου, όπως είχαν προγραμματιστεί, εκτός αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για άλλη ημερομηνία, με την 18η Ιουνίου να παραμένει στο τραπέζι.
Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία, είχε αναγγείλει την πρόωρη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον Μάιο.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, μετά από δύο δεκαετίες στην ηγεσία της χώρας.
Έχοντας προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί πως αυτή θα είναι η τελευταία εκλογική μονομαχία στην οποία θα συμμετέχει, ο Ερντογάν περιμένει να μάθει τον βασικό του αντίπαλο.
Τουρκία: Μέτωπο της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν
Η εξακομματική συμμαχία επιδιώκει να εκπονήσει ένα ενιαίο πρόγραμμα, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σ’ έναν υποψήφιο ο οποίος θα αντιπαρατεθεί στον Ερντογάν για την προεδρία.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP και το κεντροδεξιό εθνικιστικό Ιγί Παρτί (Καλό Κόμμα) έχουν συμμαχήσει με τέσσερα μικρότερα κόμματα με πρόγραμμα να επιδιώξουν να ακυρώσουν την εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν και να επιστρέψει η χώρα στο προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα.
Σήμερα, Τρίτη (28/2) όπως αναφέρει το cnnturk, συναντήθηκαν η Μεράλ Ακσενέρ με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με βασικό θέμα συζήτησης το όνομα του κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από την Τουρκία, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το όνομα του υποψηφίου θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη (2/3) με τα ονόματα που «παίζουν» δυνατά μέχρι στιγμής να είναι αυτά των Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς.
O Ερντογάν αντιμέτωπος με την οργή των πληγέντων
Λίγες ημέρες μετά τον χειρότερο σεισμό που «χτύπησε» την Τουρκία εδώ και δεκαετίες, ένας Τούρκος πολίτης, ο Χακάν Τανριβερντί έχει ένα απλό μήνυμα να στείλει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους» με την κριτική να εντείνεται την Τετάρτη, μετά τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter σε κρίσιμα εικοσιτετράωρα που οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επικοινωνία ανθρώπων με τις οικογένειές τους.
Στην Αντιγιαμάν, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, όπου ζει, ο κ. Ερντογάν επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση το 2018. Όμως πέντε χρόνια αργότερα, πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν την φονική αργοπορία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού.
«Δεν είδα κανέναν πριν από τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», με άλλα λόγια 34 ώρες μετά την κύρια σεισμική δόνηση, φωνάζει εξοργισμένος από την πλευρά του, Μεμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε κράτος, ούτε αστυνομία, ούτε στρατό. Ντροπή σας! Μας παρατήσατε στην τύχη μας».
Η αποτίμηση του Ερντογάν ως προσωπικότητα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί μια «υψηλής τάσης» προσωπικότητα, στην οποία αποδίδονται αρκετά χαρακτηριστικά και ιδιότητες.
Αυτή η «υψηλή τάση» τροφοδοτείται και από την πολιτική διαδρομή του, αλλά και από την μετάλλαξη του από έναν μεταρρυθμιστή ηγέτη, σε έναν αυταρχικό «Σουλτάνο», όπως συχνά τον αποκαλούν εντός (αν δεν λογοκριθούν) και εκτός Τουρκίας.
Μόνο το τελευταίο διάστημα, το περιοδικό Economist, αλλά και το Stern περιέγραψαν με τα πιο ζοφερά χρώματα τη διακυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, τη ροπή προς τον αυταρχισμό και την αγωνιώδη προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία.
Αυτή η μετάλλαξη ταυτίζεται με την πορεία της Τουρκίας, αλλά αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ένας «ηγέτης» οικειοποιείται και «εργαλειοποιεί» τις κοινωνικές τάσεις που προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή του, για να παγιώσει ένα δικό του σύστημα διατήρησης της εξουσίας.