Χρόνο, ούτως ώστε να μελετήσουν το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ζητούν οι καλλιτέχνες, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για τους καλλιτέχνες.
Η εν λόγω ρύθμιση περιλαμβάνει νέα μισθολογική κλίμακα, ορίζει στα 1.037 ευρώ τον μηνιαίο βασικό μισθό και διαμορφώθηκε από τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εσωτερικών.
Το μήνυμα του Μπιμπίλα στους καλλιτέχνες
Ψυχραιμία ζήτησε από τους συναδέλφους του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα social media, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, αναφέροντας: «Το σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με όσα ζητούσαμε δημοσιεύτηκε αργά. Ας δείξουμε όλοι ψυχραιμία, να μελετηθεί καλά από νομικούς που θα μας ενημερώσουν σε ποια σημεία κερδίζουμε και τι δεν πήραμε».
Το ΣΕΗ θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση την Τρίτη στις 17:30 το απόγευμα στο θέατρο Ακροπόλ, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών συνεχίζονται με την διοργάνωση νέας συναυλίας στην υπό κατάληψη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ΡΕΞ, την Δευτέρα το απόγευμα.
Καλλιτέχνες: Στα 1.037 ευρώ ο νέος βασικός μισθός τους στο δημόσιο
Στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μισθολογικά θέματα των καλλιτεχνών, όπως διαμορφώθηκε από τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εσωτερικών, έπειτα από εβδομάδες διαμαρτυρίας από τους ανθρώπους του Πολιτισμού.
Στα βασικά σημεία της απόφασης, είναι και η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ).
Όπως αναφέρεται, ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε 1.037 ευρώ, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
Εν αναμονή της αντίδρασης των καλλιτεχνών
Σε αναμονή γραπτών αποφάσεων από την κυβέρνηση, που θα λάβουν έως το τέλος της εβδομάδας, βρίσκονται από την Τετάρτη οι καλλιτέχνες για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση τους στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο και τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Το πρωί της Παρασκευής οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ένα συμβολικό δρώμενο «κηδεύοντας» τον πολιτισμό.
Οι καλλιτέχνες διέσχισαν ένα τμήμα της πόλης με πολλούς περαστικούς να αντιδρούν στη θέα τους με χειροκροτήματα, ενώ στο πρακτικό κομμάτι υπήρξε κάποια δυσχέρεια στην κίνηση για λίγο, μέχρι να φτάσει η πορεία στη Βουλή.
Όπως αναφερόταν στην ενημέρωση από το Μαξίμου συμφωνήθηκε η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, αλλά και πρόταση προκειμένου να λυθεί το ζήτημα τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:
- Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
- H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
- Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.