12:56
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:56
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τους καλλιτέχνες: «Θα μιλάμε για μία μορφή σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου»

Κάμερα στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάμερα στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

17.02.2023
21:35
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2023 • 11:05
Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τη ρύθμιση για τους καλλιτέχνες μετά τη συνάντηση εκπροσώπων του πολιτισμού με τον πρωθυπουργού

Ανακοινώθηκε η μισθολογική ρύθμιση για τους καλλιτέχνες, «που θα θεραπεύει αδικίες και στρεβλώσεις δεκαετιών», όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, «σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τις καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης είπε επίσης ότι μπαίνουν και οι βάσεις και για το ακαδημαϊκό κομμάτι, σημειώνοντας ότι, το αν θα είναι ένα ξεχωριστό πανεπιστήμιο, αν θα είναι τμήματα μέσα σε υφιστάμενα πανεπιστήμια, ή το πως θα δομηθούν οι ανώτατες σπουδές στις παραστατικές τέχνες, είναι πεδίο των διϋπουργικών ομάδων εργασίας που έχουν συγκρατηθεί, και το πόρισμα των οποίων θα ανακοινωθεί στις 31 Μαρτίου.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «θα μιλάμε για μία μορφή σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, – θα είναι δωρεάν και κρατικές -, και επίσης ότι στην διαβούλευση [..] θα συμμετέχουν και οι φορείς που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι».

Από την πλευρά του, ο κ. Δελής τόνισε ότι ο δίκαιος και επίπονος αγώνας των καλλιτεχνών είναι αυτός που υποχρεώνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των καλλιτεχνών.

Η προτεινόμενη ρύθμιση, όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, αντιμετωπίζει παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Μετά από δύο δεκαετίες, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Εν αναμονή της αντίδρασης των καλλιτεχνών

Σε αναμονή γραπτών αποφάσεων από την κυβέρνηση, που θα λάβουν έως το τέλος της εβδομάδας, βρίσκονται από την Τετάρτη οι καλλιτέχνες για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση τους στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο και τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Το πρωί της Παρασκευής οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ένα συμβολικό δρώμενο «κηδεύοντας» τον πολιτισμό.

Οι καλλιτέχνες διέσχισαν ένα τμήμα της πόλης με πολλούς περαστικούς να αντιδρούν στη θέα τους με χειροκροτήματα, ενώ στο πρακτικό κομμάτι υπήρξε κάποια δυσχέρεια στην κίνηση για λίγο, μέχρι να φτάσει η πορεία στη Βουλή.

Όπως αναφερόταν στην ενημέρωση από το Μαξίμου συμφωνήθηκε η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, αλλά και πρόταση προκειμένου να λυθεί το ζήτημα τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

Τα τρία σημεία της ρύθμισης που έφερε η κυβέρνηση για τους καλλιτέχνες

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, η κυβέρνηση προχωρά στη θεραπεία της μακροχρόνιας στρέβλωσης που προϋπήρχε του ΠΔ85/2022 και εντάθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αίροντας τη χρόνια μισθολογική διχοτόμηση των αποφοίτων σχολών παραστατικών τεχνών στο Δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης (προ ή μετά του 2003), και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό.

Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:

  • Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
  • H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
  • Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση