12:26
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:26
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σεισμός: Κατάπαυση πυρός στη Συρία ζητά ο ΟΗΕ, στέλνει βοήθεια η Ελλάδα – Πάνω από 60.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους

Συντρίμμια στο Χαλέπι μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία / Φωτογραφία: EPA

Συντρίμμια στο Χαλέπι μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία / Φωτογραφία: EPA

10.02.2023
20:13
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2023 • 8:56
Σχεδόν 4.000 άνθρωποι στη Συρία έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό

Ένα ανθρώπινο δράμα βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι στης Συρία, μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει σχεδόν στους 4.000.

Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ή αγνοούνται. Οι αναφορές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και βρίσκονται σε διάφορα καταφύγια.

Συρία: Κατάπαυση του πυρός ζητά ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας στα θύματα των σεισμών, από τους οποίους έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές ένα μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο Φόλκερ Τουρκ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, έκανε επίσης έκκληση να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το ανθρωπιστικό δίκαιο, ώστε η βοήθεια να φτάσει σε όλους.

«Σε αυτήν την φρικτή εποχή για την Τουρκία και τη Συρία, ζητάμε να παραδοθεί κατεπειγόντως βοήθεια σε ΟΛΟΥΣ όσοι έχουν ανάγκη» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία περιπλέκει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, ιδίως στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, στα βορειοδυτικά. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για αυτή τη ζώνη προέρχεται από την Τουρκία και περνάει από την Μπαμπ αλ Χάουα, το μοναδικό εγκεκριμένο σημείο διέλευσης στα σύνορα των δύο χωρών. Οι ζημίες που προκλήθηκαν στο τουρκικό οδικό δίκτυο από τους σεισμούς καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την αποστολή βοήθειας.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανοίξει και άλλα σημεία διέλευσης για να επιταχυνθεί η αποστολή βοήθειας στα εκατομμύρια που επλήγησαν από τους σεισμούς. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζούσαν ήδη σε επισφαλείς συνθήκες, ακόμη και πριν από τη φυσική καταστροφή.

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία διοργανώνει ο ΙΣΑ

Ανθρωπιστική βοήθεια, για την στήριξη των πληθυσμών της Τουρκίας και της Συρίας, που επλήγησαν από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, οργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σε συνεργασία με τις κρατικές αρχές των δύο χωρών, το Φαρμακείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ έχει ήδη συσκευάσει φάρμακα και υγειονομικό υλικό που θα σταλούν στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς, μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί ιατρούς-μέλη του να δηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ενδεχόμενη αποστολή ιατρικού προσωπικού.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για όσα συμβαίνουν στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας. «Οφείλουμε, ως άνθρωποι, ως ιατροί, ως Έλληνες, να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται σκληρά. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής οργανώνουν δράσεις ενίσχυσης τους. Θα είμαστε δίπλα τους, με κάθε δυνατό τρόπο», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Συρία: 14 φορτηγά με βοήθεια πέρασαν στο βόρειο τμήμα της χώρας

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι 14 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν σήμερα στη βόρεια Συρία από την Τουρκία.

«Το κομβόι αυτό μεταφέρει ηλεκτρικές θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες και άλλα αντικείμενα για να βοηθηθούν όσοι εκτοπίστηκαν λόγω του καταστροφικού σεισμού», δήλωσε ο Πολ Ντίλον εκπρόσωπος του ΔΟΜ, εξηγώντας ότι η βοήθεια προορίζεται για την επαρχία Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Στο μεταξύ σήμερα η Τουρκία συζητά την επαναλειτουργία ενός συνοριακού περάσματος, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, κάτι που θα επιτρέψει να σταλεί βοήθεια άμεσα σε αυτές τις περιοχές.

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει και άλλα περάσματα προς τη Συρία

Παράλληλα η Άγκυρα εξετάζει να ανοίξει ακόμη ένα πέρασμα προς την ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ.

Η Τουρκία και η Συρία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, αφού ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατέστειλε με τη βία την εξέγερση του 2011, η οποία εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τους Σύρους αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον Άσαντ και έχει στείλει τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία. Όμως μετά από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Άσαντ, ενώ οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν συνομιλίες τον Δεκέμβριο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε ότι ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το συνοριακό πέρασμα που συνδέει την τουρκική επαρχία Χατάι με την υπό κυβερνητικό έλεγχο επαρχία Λατάκεια στη Συρία.

Οι επαρχίες αυτές επλήγησαν σφοδρά από τον σεισμό της Δευτέρας.

«Υπάρχουν σχέδια να ανοίξει το πέρασμα Γιαϊλαντάγκι- Κάσαμπ πρώτα. Η βοήθεια από εκεί μπορεί να σταλεί απευθείας στις περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε εξάλλου ότι ακόμη ένα πέρασμα ενδέχεται να επαναλειτουργήσει προκειμένου να μεταφερθεί βοήθεια στην Ιντλίμπ.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις και η κατάρτιση σχεδίων για το άνοιγμα ενός ακόμη περάσματος το οποίο θα επιτρέψει να σταλεί βοήθεια στην Ιντλίμπ και (θα επιτρέψει) στον ΟΗΕ να φτάσει σε περιοχές που έχουν ισοπεδωθεί εντελώς από τον σεισμό», πρόσθεσε.

Αυτή την περίοδο λειτουργεί μόνο ένα συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Τουρκίας και της ανταρτοκρατούμενης βορειοδυτικής Συρίας, το Μπαμπ αλ Χάουα.

Συρία: «Βροχή» τα αιτήματα για την υιοθεσία του βρέφους που γεννήθηκε κάτω από τα συντρίμμια

Η εικόνα του νεογέννητου που ανασύρθηκε από τα ερείπια γκρεμισμένου κτιρίου στη βορειοδυτική Συρία, θα μείνει για πάντα στη συλλογική μνήμη ως η εικόνα της ελπίδας που ξεπροβάλλει αναπάντεχα ακόμα στις πιο σκοτεινές στιγμές.

Μια εικόνα που συγκλόνισε ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το βρέφος, στο οποίο δόθηκε το όνομα Aya (που σημαίνει θαύμα στα αραβικά), όταν εντοπίστηκε ήταν ακόμα ενωμένη μέσω του ομφάλιου λώρου με τη μητέρα της, η οποία άφησε εκεί την τελευταία της πνοή. Όμως δεν είχε χάσει μόνο τη μητέρα της στην καταστροφή, αλλά και τον πατέρα της και τα τέσσερα αδέρφια της.

Μια πρώτη αγκαλιά βρήκε στα χέρια ενός μακρινού συγγενή της οικογένειας που ξεκληρίστηκε, ο οποίος τη μετέφερε σε ασφαλές μέρος στην πόλη Αφρίν, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, με μόνο μερικούς μώλωπες στο μικροσκοπικό της σώμα να θυμίζουν τον όλεθρο που έζησε. Στο πλευρό της μικρής που με τόσο σκληρό τρόπο της δόθηκε μια η πνοή της ζωής, προσφέρθηκαν να σταθούν χιλιάδες άνθρωποι.

«Βροχή» τα αιτήματα μέσω social media καθώς οι άνθρωποι δεν ξέρουν που να απευθυνθούν, ενώ δεκάδες καλούν από όλο τον κόσμο με προσφορές να τη φροντίσουν, σύμφωνα με τον διευθυντής του νοσοκομείου Khalid Attiah.

Όμως ο παιδίατρος που την έχει αναλάβει ο Δρ Attiah, ο οποίος έχει μια κόρη τέσσερις μήνες μεγαλύτερη από την Aya, είναι σαφής: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να την υιοθετήσει τώρα. Μέχρι να επιστρέψουν οι συγγενείς της, της συμπεριφέρομαι σαν να είναι δική μου». Προς το παρόν, η γυναίκα του τη θηλάζει μαζί με το δικό τους παιδί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση