Φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές στις βόρειες ακτές της Κύπρου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, σε ένα φαινόμενο που πιθανώς να συνδέεται με τους πανίσχυρους σεισμούς στη γειτονική Τουρκία και Συρία.
Έξι ραμφοφάλαινες εντοπίστηκαν νεκρές σήμερα, ενώ ένα κοπάδι τεσσάρων είχε βρεθεί σε παραλία χθες, ανακοίνωσε το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών.
Τρεις από τις τέσσερις που βρέθηκαν χθες Πέμπτη οδηγήθηκαν πίσω στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ η τέταρτη πέθανε, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία. Δεν ήταν σαφές αν οι νεκρές φάλαινες που βρέθηκαν σήμερα περιελάμβαναν εκείνες από το κοπάδι που εντοπίστηκε χθες, που είχαν επιστρέψει στη θάλασσα, τόνισε η υπηρεσία.
«Αυτά τα ζώα έχουν ένα σύστημα ηχοεντοπισμού που επηρεάζεται από τους θορύβους της θάλασσας· μπορεί να είναι στρατιωτικά γυμνάσια, υποθαλάσσιες γεωτρήσεις ή φυσικά ο σεισμός που συνέβη στην περιοχή», δήλωσε ο Γιάννης Ιωάννου από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στο τηλεοπτικό δίκτυο Sigma TV.
Οι αρχές αναγνώρισαν τη φάλαινα ως το είδος ζιφιός. Δεν παρατηρούνται συχνά στις κυπριακές ακτές.
Οι ισχυροί σεισμοί της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία, οι οποίοι έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έγιναν αισθητοί και στο νησί της ανατολικής Μεσογείου.
Η ανακοίνωση από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ενημερώνει το κοινό ότι σήμερα Πέμπτη 9/2/2023 έχουν καταγραφεί εκβρασμοί 4 ατόμων κητωδών του είδους Ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) στις βόρειες ακτές της ελεύθερης Κύπρου και συγκεκριμένα στην παραλιακή περιοχή Πόλης – Αργάκας – Γυαλιάς.
Μετά από σχετική ενημέρωση που είχαμε νωρίς το απόγευμα από τον Κοινοτάρχη Αργάκας, υπάλληλοι του Τμήματος μας και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μετέβηκαν άμεσα στην περιοχή όπου εντοπίστηκε σε παραλία ένας Ζιφιός.
Το άτομο ήταν ζωντανό χωρίς εξωτερικές κακώσεις και με την βοήθεια της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς και κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής ο Ζιφιός επαναπροωθήθηκε στη θάλασσα.
Οι φάλαινες του είδους Ζιφιός
Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές.
Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκείλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα.
Το σώμα του ζιφιού είναι στιβαρό και σε σχήμα πούρου, παρόμοιο με εκείνο άλλων φαλαινών και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από πολλές από τους μεσοπλόδοντες στη θάλασσα. Φτάνει σε μήκος περίπου 5-7 m και ζυγίζει 2.500 kg
Ο ζιφιός έχει μικρό ράμφος σε σύγκριση με άλλα είδη της οικογένειάς του, με μία ελαφρώς βολβοειδή διόγκωση, η οποία έχει λευκό ή κρεμώδες χρώμα, και μια λευκή λωρίδα τρέχει κατά μήκος της ράχης μέχρι πίσω στο ραχιαίο πτερύγιο. Το χρώμα του υπόλοιπου σώματος διαφέρει ανάλογα με το άτομο: μερικά είναι σκούρα γκρι. Άλλα είναι κοκκινωπά καφέ. Τα άτομα έχουν συνήθως λευκές ουλές και μπαλώματα που προκαλούνται από καρχαρίες κόπτες. Ζουν για περίπου 40 χρόνια.