Quantcast
12:16
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:16
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σεισμός στην Τουρκία: Αυτοί είναι οι δύο Έλληνες που αγνοούνται στην Αντιόχεια – Ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό τους

Η ελληνική ΕΜΑΚ στις έρευνες στην Τουρκία / Φωτογραφία: Glomex

Η ελληνική ΕΜΑΚ στις έρευνες στην Τουρκία / Φωτογραφία: Glomex

10.02.2023
11:33
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2023 • 18:32
Θρίλερ με το ζευγάρι Ελλήνων στην Τουρκία

Ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια για τον εντοπισμό του ζεύγους των Ελλήνων που αγνοείται και εκτιμάται ότι βρίσκεται στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που διέμενε μέχρι την ώρα του φονικού σεισμού στην Τουρκία.

Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι οι Έλληνες εκτιμάται ότι είναι εγκλωβισμένοι αρκετά μέτρα κάτω από την κορυφή των συντριμμιών, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην που βρίσκεται δίπλα στην ελληνική ομάδα διάσωσης.

Μέλη της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη έκαναν, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δύο Έλληνες, ενώ κατ’ εξαίρεση η ελληνική ΕΜΑΚ έκανε σήμερα αίτημα για να επιχειρήσει στο συγκεκριμένο σημείο και πήρε το «πράσινο» φως.

«Για εμάς, το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης»,  δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σεισμός στην Τουρκία: Αυτοί είναι οι Έλληνες αγνοούμενοι

Ο Γιώργος Αντύπας, 65 ετών και η σύζυγός του, Νίντα Αντύπα, 62 ετών κατοικούσαν στον 5ο όροφο εξαώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό, ο οποίος έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Ο Γιώργος Αντύπας είναι Έλληνας και η σύζυγός του κατάγεται από τη Συρία.

Οι δύο Έλληνες που αγνοούνται στην Τουρκία
Οι δύο Έλληνες που αγνοούνται στην Τουρκία / Φωτογραφία: Glomex

«Όταν έγινε ο σεισμός ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια και ζητούσαμε από τους διασώστες από τη Δευτέρα να έρθουν να τους αναζητήσουν. Το διαμέρισμά τους ήταν σε 6ώροφο κτήριο που γκρεμίστηκε. Οι γονείς μου έμειναν στον 5ο όροφο. Θα μπορούσαν να τους σώσουν εάν έρχονταν τις πρώτες 24 ώρες, ωστόσο δεν ήρθε κανείς στο σημείο. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε είπαν και ψάχνανμε σε σημεία όπου ακούγονται φωνές», λέει, ξεσπώντας σε κλάματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ανιψιός των αγνοουμένων, Μπασέλ Μενουνέ, έκανε έκκληση να συνεχιστούν οι έρευνες στην πολυκατοικία που διέμεναν οι συγγενείς του, ενώ έκανε γνωστό πως από τα συντρίμμια του σπιτιού τους, χθες ανασύρθηκε άνδρας ζωντανός.

«Την πρώτη μέρα που έγινε ο σεισμός, ο γαμπρός τους πήρε την ελληνική πρεσβεία και έδωσε πληροφορίες πως έχουμε Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια. Και μετά περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση, να πάρουμε ενημερώσεις. Από τότε έχουν έρθει κάποιες ομάδες. Οι τοπικές ομάδες έψαχναν. Βγάλανε την πρώτη μέρα τρεις, τέσσερις γείτονες ζωντανούς. Χθες έβγαλαν και άλλον ένα γείτονα. Ήταν και αυτός ζωντανός. Και τώρα περιμένουμε την βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με τον θείο μου», τόνισε ο Μενουνέ.

Tα τελευταία 10 χρόνια το ζευγάρι ζούσε στην Αντιόχεια, ενώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό. «Είχα επαφή μαζί τους πριν 20 μέρες, ενώ μετά τον σεισμό δεν κατάφερε η κόρη τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Και εγώ προσπάθησα να τους πάρω την ίδια μέρα, μετά το σεισμό, αλλά δεν απάντησε ο θείος μου. Δηλαδή δεν έπιασε το κινητό και κανείς δεν μπορούσε να τους μιλήσει από τότε».

Τουρκία- Συρία: Περισσότεροι από 21.600 οι νεκροί μέχρι στιγμής

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται σήμερα περίπου 100 ώρες αφού ένας φονικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 21.600 ανθρώπων, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

Ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε χθες, Πέμπτη, στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.

Η βοήθεια αυτή, που αποτελείται από κουβέρτες, σκηνές, ηλιακές λάμπες, υλικό διάσωσης και στρώματα, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η οργάνωση Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους», εκτιμώντας ότι αυτή η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό και κυρίως δεν βοηθούν όσους αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών περνά από την Τουρκία και το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να ανοίξουν άλλα δύο περάσματα προς «περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο» της Δαμασκού «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι βρίσκεται «καθ’ οδόν προς τη Συρία», ενώ η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλιαριτς ανέφερε μέσω του Twitter χθες ότι έφτασε στο Χαλέπι της Συρίας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι «οι κοινότητες που έδιναν μάχη έπειτα από χρόνια σφοδρών συγκρούσεων έχουν πλέον παραλύσει λόγω του σεισμού».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση