Η μικτή στρατιωτική επιτροπή 5+5 της Λιβύης, η οποία αποτελείται από αξιωματικούς προερχόμενους και από τις δύο κύριες πλευρές του εμφυλίου πολέμου, συμφώνησε σε ένα συντονιστικό μηχανισμό για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες Σουδάν και Νίγηρα, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτό το διαδικαστικό βήμα θα επιτρέψει να υπάρξουν κοινός συντονισμός και ανταλλαγή δεδομένων για να διευκολυνθεί η πλήρης αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη χώρα, ανακοίνωσε έπειτα από συνάντηση στην Αίγυπτο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Αμπντουλαγέ Μπαθιλί.
Η περίοδος του ISIS στη Λιβύη και η απειλή τριχοτόμησης
Μετά την πτώση του Καντάφι, η χώρα βυθίστηκε σε έναν ατέλειωτο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος ήταν εν πολλοίς υποκινούμενος από την πρωτοεμφανιζόμενη, τότε, οργάνωση του ISIS, που βρισκόταν πίσω από την Αραβική Άνοιξη.
Η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η μετα-κανταφική Λιβύη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ρευστότητας και σύγκρουσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
Όσο οι πολιτικές δυνάμεις δεν έρχονται σε συνεννόηση, τόσο θα γίνεται και πιο ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης της χώρας στις τρεις περιοχές που τη συνθέτουν, την Τριπολίτιδα, την Κυρηναϊκή και το Φεζάν. Το ενδεχόμενο αυτό θα πυροδοτούσε περαιτέρω αυτονομιστικές τάσεις ιδιαίτερα των αυτοχθόνων φυλών, όπως οι Βέρβεροι.
Από την άλλη, σε περίπτωση που παραμείνει συνοριακά ως έχει, οι εσωτερικές συγκρούσεις θα έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό ασφαλείας, το οποίο θα καλύπτεται από τις ένοπλες εγκληματικές ή/και τρομοκρατικές οργανώσεις, είτε αυτές είναι επικαλυμμένες το μανδύα του πολιτικού Ισλάμ, είτε εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα κάποιων φυλάρχων.