Να μεταφέρει το πεδίο της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία και στην ιδεολογία, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, που επενδύει στα αντιδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων, αλλά και στην ιστορική μνήμη.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πολιτικοί αναλυτές, διεθνώς, που υποστηρίζουν ότι η πολιτική τοποθέτηση στο φάσμα Αριστερά-Δεξιά, είναι πια ξεπερασμένη. Αυτή την άποψη σίγουρα δεν την ασπάζεται ο Αλέξης Τσίπρας, που πιστεύει ακράδαντα ότι τον χωρίζει ιδεολογική άβυσσος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως, άλλωστε, συνηθίζει να λέει, οι διαχωριστικές γραμμές του με τον πρωθυπουργό είναι φανερές σε κάθε ζήτημα. Από τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, από το αν πρέπει να υπάρχει ισχυρή δημόσια Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια, μέχρι και το εύρος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Αυτή η αντίθεση είναι εμφανής στην καθημερινότητα και δείχνει ξεκάθαρα τις ιδεολογικές διαφορές των δύο μονομάχων, στον δρόμο προς τις κάλπες. Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως επενδύει πολιτικά και στην ιστορική μνήμη.
Αυτό έγινε πασιφανές και στη σύγκρουση που είχε με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας, εκεί όπου υπερασπίστηκε την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, από τα όσα συκοφαντικά -θεωρούν στην Κουμουνδούρου- είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εναντίον της.
«Πρέπει να σας πω ότι αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, ότι είναι κομμάτι της κοινής μας ιστορίας που πρέπει να μας ενώνει και πρέπει να σας πω ότι ό,τι και να λένε οι ακραίοι θύλακες εντός του κόμματός σας, τον Γοργοπόταμο θα τον γιορτάζουμε ενωμένοι όλοι μαζί γιατί είναι κομμάτι της ιστορίας μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αν για το εν λόγω ζήτημα δεν επεδίωξε εκείνος τη σύγκρουση, αλλά ο πρωθυπουργός, τις τελευταίες ημέρες είναι πολλές οι αναφορές του στην αντιδεξιά συλλογική μνήμη των πολιτών. Στην Πάτρα, έκανε αναφορά στο κίνημα «1-1-4», ανέφερε πως η σημερινή Νέα Δημοκρατία μοιάζει με εκείνη του 1989 και φυσικά, τόνισε ότι δεν γίνεται το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, να συνεργαστεί μαζί της.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να καταστήσει σαφείς τις ιδεολογικές διαφορές, αλλά και καταβολές από τον πρωθυπουργό, με στόχο να πετύχει τη συσπείρωση των δημοκρατικών ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ.