Υπεγράφη σήμερα στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στην νότια Αγγλία η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, από τους υπουργούς ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μπεν Γουάλας.
Η εν λόγω Διακήρυξη μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών με συνεκπαιδεύσεις στρατιωτικών αλλά και επιτελικού προσωπικού. Επίσης, προβλέπει κοινές ασκήσεις, ενώ καθορίζει και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε την Κοινή Δήλωση Οράματος (ΚΔΟ) με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία περιελάμβανε τιμητική φρουρά στο Λονδίνο και ξενάγηση στο HMS Diamond – ένα αντιτορπιλικό του Βασιλικού Ναυτικού – στη Ναυτική Βάση της Αυτού Μεγαλειότητας στο Πόρτσμουθ.
Γουάλας: «Η Ελλάδα είναι ο μακροχρόνιος σύμμαχος και αμυντικός εταίρος»
Η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας υπογραμμίζει την κοινή αποφασιστικότητα να συνεργαστούν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι όλων των απειλών και προκλήσεων για την ασφάλεια στην ευρωατλαντική περιοχή.
Για την περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας, θα συμφωνείται κάθε χρόνο ένας ετήσιος «οδικός χάρτης» που θα περιγράφει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας.
«Η Ελλάδα είναι ο μακροχρόνιος σύμμαχος και αμυντικός εταίρος μας στο ΝΑΤΟ και χαίρομαι που καλωσορίζω τον Νίκο Παναγιωτόπουλο» ανέφερε ο Γουάλας σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης.
«Αυτή η νέα κοινή συμφωνία άμυνας και ασφάλειας θα προωθήσει τη μεγαλύτερη συνεργασία και αμυντική συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές και προκλήσεις για την ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο» πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.
Τι προβλέπει η νέα διακήρυξη
Για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και προκλήσεων, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων και της βελτίωσης των δυνατοτήτων που παρέχονται στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας, όπως το Συμμαχικό Σώμα Ταχείας Αντίδρασης.
Βασιζόμενοι σε ένα επιτυχημένο ιστορικό συνεργασίας στον τομέα των δυνατοτήτων, τα έθνη θα συνεργαστούν επίσης για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τις μελλοντικές ανάγκες σε εξοπλισμό, μεγιστοποιώντας τη στρατιωτική διαλειτουργικότητα και μειώνοντας το κόστος απόκτησης και υποστήριξης.