12:44
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:44
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Προεδρικό Διάταγμα για την Τέχνη: 18 Δραματικές σχολές προσφεύγουν στο ΣτΕ για την ακύρωσή του

Διαμαρτυρία για το Προεδρικό Διάταγμα για την Τέχνη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαμαρτυρία για το Προεδρικό Διάταγμα για την Τέχνη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

07.02.2023
21:13
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2023 • 23:53
Αντιδρούν στο Προεδρικό Διάταγμα 18 Δραματικές σχολές

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ιδιωτικές Δραματικές Σχολές και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, στον τομέα της σταδιοδρομίας στο Δημόσιο.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού και ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο – κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

Αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα

Στην αίτηση ακύρωσής τους υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 προσκρούει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων (άρθρο 45 ΣΛΕΕ) και της ελεύθερης εγκατάστασης (άρθρο 43 ΣΛΕΕ), αλλά και στην Ευρωπαϊκή οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους καλλιτέχνες

Να θυμίσουμε ότι την Πέμπτη οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Βουλή.

Χιλιάδες καλλιτέχνες κατέβηκαν στο Σύνταγμα με πανό στα χέρια, με κύριο αίτημα την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλλιτεχνών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλλιτεχνών / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) είχε ανακοινώσει διήμερη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Πέμπτη (02/02) στο Σύνταγμα.

Αύριο, 8/2, κατεβαίνουν σε 24ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00 στην Αθήνα και στο άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλουν την παραίτηση τους εάν έως αύριο 8/2 -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- δεν υπάρξουν έμπρακτες ενδείξεις ότι θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους καλλιτέχνες – «Ναι» από ΝΔ και Ελληνική Λύση

Την Πέμπτη, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού για τους καλλιτέχνες η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία».

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης ενώ καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που ζήτησαν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την απόσυρση της. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση