Το ζήτημα της πρόγνωσης ενός σεισμού απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους επιστήμονες, με την τεχνολογία να προσφέρει πολύτιμα εργασία, που ωστόσο δεν μπορούν ποτέ να είναι απολύτως ακριβή. Δύο επιστήμονες, ένας σεισμολόγος και ένας ερευνητής αστρονομίας, είχαν μιλήσει για έναν δυνατό σεισμό στην Τουρκία.
Ο Ιάπωνας σεισμολόγος, ο Γιοσινόρι Μοριβάκι, μιλώντας στο σεμινάριο με θέμα «Ζώντας με το σεισμό» που διοργανώθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο προέβλεπε έναν πολύ ισχυρό σεισμό στη χώρα.
«Ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ιδίως στην περιοχή του Μαρμαρά. Το ρήγμα της Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν επίσης αρχίσει να σπάνε» σημείωνε.
Ο Ιάπωνας σεισμολόγος σημείωνε τότε μάλιστα πως το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα και δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες αντισεισμικότητας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Το τουήτ που προέβλεπε έναν δυνατό σεισμό στην Τουρκία
Η Έρευνα Γεωμετρίας του Ηλιακού Συστήματος (SSGEOS) είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο για την παρακολούθηση της γεωμετρίας μεταξύ των ουράνιων σωμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα και άλλα φυσικά φαινόμενα.
Αν και δεν φαίνεται να είναι αποδεκτή από μεγάλη μερίδα επιστημόνων, ένας εκ των μελών της ανάρτησε στις 3 Φλεβάρη ένα τουήτ στο οποίο σημείωνε πως μεγάλος σεισμός περίπου 7,5 Ρίχτερ αναμένεται στην περιοχή που επλήγη από τον εγκέλαδο στην Τουρκία.
Ο Φρανκ Χούγκερμπιτς, ερευνητής στο συγκεκριμένο ινστιτούτο, έκανε αυτή την πρόγνωση όπως φαίνεται στο παρακάτω τουήτ:
Sooner or later there will be a ~M 7.5 #earthquake in this region (South-Central Turkey, Jordan, Syria, Lebanon). #deprem pic.twitter.com/6CcSnjJmCV
— Frank Hoogerbeets (@hogrbe) February 3, 2023
Οι διαδοχικοί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ που συντάραξαν την Τουρκία
Ξεπερνούν τους 2.600 οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο, προσωρινό απολογισμό.
Ειδικότερα, στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε χίλιους περίπου, ενώ στην Τουρκία το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον 1.651 θύματα.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.
Καθ’ όλον τον 20ό αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα αυτό ήταν μικρή. «Αν παρακολουθούσαμε μόνο τους (μεγάλους) σεισμούς που καταγράφονται από τους σεισμογράφους θα παρατηρούσαμε, λίγο-πολύ, το τίποτα» είπε ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
Επρόκειτο για μια περιοχή στην οποία δεν είχε σημειωθεί μεγάλος σεισμός για περισσότερα από 200 χρόνια και δεν υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια, οπότε το επίπεδο ετοιμότητας θα ήταν μικρότερο από ό,τι σε μια περιοχή που είχε συνηθίσει να αντιμετωπίζει σεισμούς, αναφέρει ανάλυση του BBC.
Γιατί ήταν τόσο σοβαρός;
Το Ρήγμα Ανατολικής Ανατολίας είναι ένα ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης. Αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες πιέζονται η μία πάνω στην άλλη κατά μήκος μιας κατακόρυφης γραμμής, συσσωρεύοντας πίεση μέχρι που η μία από αυτές ολισθαίνει με μια οριζόντια κίνηση και απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας που προκαλεί τον σεισμό.
Ένα τέτοιο γνωστό ρήγμα είναι αυτό του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, όπου οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να έχει ήδη συμβεί ένας καταστροφικός σεισμός.
Ο σεισμός προήλθε από σχετικά μικρό εστιακό βάθος για αυτό και η δόνηση στην επιφάνεια ήταν εντονότερη απ’ ότι αν προερχόταν από μεγαλύτερο βάθος, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρόδερι, γεωεπιστήμονας στο Open University της Βρετανίας.