Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κλιμάκωσε χθες από την Πάτρα την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς έκανε πολλές αναφορές στον «γέρο της Δημοκρατίας», ενώ παρουσίασε γι’ ακόμη μια φορά το «κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ».
«Εμείς απέναντι στη χυδαιότητα και στη τοξικότητα, απέναντι στο θράσος και στην εκτροπή, θυμόμαστε και ακολουθούμε τα λόγια του συντοπίτη σας, που ονομάστηκε Γέρος της Δημοκρατίας: Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες», ήταν η ακριβής αναφορά του , εν είδει υπενθύμισης, στον Γεώργιο Παπανδρέου.
«Να πείσουμε τους νέους κυρίως να πάνε στην κάλπη. Αν κερδηθεί το στοίχημα αυτό είναι βέβαιη η προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του, προσθέτοντας καταληκτικά επ αυτού: «Για να ανοίξει ο δρόμος της αλλαγής και τη προοδευτικής συνεργασίας, προϋπόθεση αριθμητική αλλά και ηθική και πολιτική, από ότι φαίνεται, είναι η νίκη, και μάλιστα η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της Απλής Αναλογικής».
Η πολιτική πίεση στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο, είναι μάλλον η πιο αξιοσημείωτη αναφορά του κ. Τσίπρα: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, του κ. Βορίδη, του κ. Πλέυρη, του κ. Γεωργιάδη και εσχάτως και του κ. Καρατζαφέρη. Αυτό είναι πολιτική θέση και δεν αφήνουμε κανένα υπονοούμενο».
Γιατί κλιμακώνει προς το ΠΑΣΟΚ ο Τσίπρας
Ο λόγος που Αλέξης Τσίπρας πετά επί της ουσίας το μπαλάκι προς το ΠΑΣΟΚ είναι απλός και τον έχουμε εξηγήσει στο «The Standard». Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα βρει με το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη κάλπη μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση (πιθανότατα θα χρειαστεί και τρίτος), τόσο απλά.
Η ΝΔ δήλωσε και νωρίτερα δια στόματι του Άδωνι Γεωργιάδη ότι μετά τις πρώτες εκλογές δεν πρόκειται να απευθυνθεί σε κανέναν για συγκυβέρνηση, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να βρει τους απαραίτητους συμμάχους, ώστε να επιστρέψει στην πρωθυπουργία.
Η πρόταση του Τσίπρας προς το κόμμα του Ανδρουλάκη πιθανότατα θα είναι καλύτερη απ’ αυτή που θα κάνει ο Μητσοτάκης, λόγω των βουλευτών που θα έχουν τα κόμματα στο Κοινοβούλιο.
Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ προς τον Τσίπρα
Ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο απάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης προς τον Τσίπρα.
Με ανάρτησή του κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «παράσταση» μιμητισμού του Ανδρέα Παπανδρέου σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποδέχεται μαθήματα ιδεολογικής συνέπειας.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει στην ανάρτησή του την οποία συνοδεύει από μια φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον Πάνο Καμμένο το βράδυ των εκλογών του 2015:
«Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε.
κ. Τσίπρα.
Σας παραθέτω μια μόνο εικόνα, που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.
«Προοδευτικά» μαθήματα δεν δέχομαι από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς.
Στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει και την ιδεολογική συνέπεια του καθενός μας».
Τα μαθηματικά που έχουν θορυβήσει το ΠΑΣΟΚ
Η πραγματικότητα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές θα είναι πιθανότατα το κόμμα που θα χρειαστούν όλοι για να κυβερνήσουν, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μια πραγματικότητα που στην Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να αλλάξουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «στραγγαλίζει» το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει χάσει περίπου 5 μονάδες, τις οποίες έχει πάρει σχεδόν όλες το κόμμα του Τσίπρα. Κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ανεβάζοντας επομένως τους τόνους προς την Κουμουνδούρου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ανακόψει και άλλες διαρροές που περιορίζουν το στόχο της για διψήφιο ποσοστό στις κάλπες.
Πώς μπορεί να κυβερνήσει το κόμμα που δεν θα κερδίσει
Την πρώτη Κυριακή, οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ήτοι, το πρώτο κόμμα δεν θα λάβει το «μπόνους» των εδρών, που προβλέπεται στην ενισχυμένη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κόμματα, θα εξασφαλίσουν αναλογικά τις έδρες τους, με βάση το ποσοστό τους.
Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο «μικραίνει η πίτα» για όλους.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την είσοδο πέντε κομμάτων στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει 125 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 97, το ΠΑΣΟΚ 41, το ΚΚΕ 22 και η Ελληνική Λύση 15.
Aν λοιπόν υπάρξουν 5 κόμματα στη Βουλή τα βασικά σενάρια για να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το κόμμα που θα έχει κερδίσει τις εκλογές είναι τα εξής:
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 160 έδρες.
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης. Μαζί συγκεντρώνουν 153 έδρες.
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης. Μαζί συγκεντρώνουν 175 έδρες.
Το δεύτερο σενάριο για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, προβλέπει την είσοδο έξι κομμάτων στη Βουλή. Εδώ τα δεδομένα αλλάζουν σε ικανό βαθμό.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι έδρες θα κατανέμονταν ως εξής:
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να είχαμε τις εξής κυβερνήσεις:
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 154 έδρες.
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης, ΜέΡΑ25. Συγκεντρώνουν 158 έδρες.
- Συνεργασία ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης. Συγκεντρώνουν 157 έδρες.
Τέλος υπάρχει το σενάριο να μπουν 7 κόμματα στη Βουλή, σε μια τέτοια περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία και απαιτείται η προσθήκη ενός ακόμα μικρού κόμματος, ήτοι συνεργασία τεσσάρων κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Τα σενάρια σε αυτήν την περίπτωση είναι τα εξής:
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 με 159 έδρες συνολικά.
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης με 164 έδρες συνολικά.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί και έναν τρίτο που θα συμμετέχει στην προοδευτική κυβέρνηση που έχει προαναγγείλει. Αν θα είναι αυτός το ΜέΡΑ25 μένει να φανεί.