Ονειρεύεσαι να κάνεις ένα υπερπόντιο ταξίδι και δεν έχει τα χρήματα; Η Χόνγκ Κονγκ σχεδιάζει να διαθέσει 500.000 δωρεάν εισιτήρια προκειμένου να τονώσει την «πεθαμένη» τουριστική κίνηση, η οποία επλήγη ανεπανόρθωτα από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων για τον κορονοϊό που εφάρμοσε όλο το τελευταίο διάστημα η Κίνα.
Το πρόγραμμα «Hello, Hong Kong» παρουσιάστηκε στην μεγαλούπολη την Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου, ωστόσο αποτελεί μια διαδικασία που προετοιμάζουν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.
Τα εισιτήρια για Χονγκ Κονγκ αναμένεται να διανεμηθούν μέσω των τριών αεροπορικών εταιρειών της πόλης με το κόστος της πρωτοβουλίας να ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ.
Αν ένα ταξίδι στην Άπω Ανατολή ανήκει στο Bucket List σας, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα World Of Winners από 1ης Μαΐου και να βάλετε το όνομά σας στην κλήρωση.
Από τις αρχές Μαρτίου, συμμετοχή στον διαγωνισμό θα μπορούν να λαμβάνουν πολίτες από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ την Πρωταπριλιά την τύχη τους με τον ταξιδιωτικό διαγωνισμό θα δοκιμάσουν οι Κινέζοι πολίτες.
Η πτώση της τουριστικής κίνησης στην Χονγκ Κονγκ
Η Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε να επιβάλει μέτρα περιορισμού του συνωστισμού ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα, ενώ τα ταξίδια από και προς την διοικητική περιοχή της Κίνας έγιναν ιδιαίτερα δύσκολα, αλλά και δαπανηρά όσο θέριευε η πανδημία.
Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν απομόνωση ως και 21 ημερών, ενώ απαιτούνταν πολλαπλά PCR test για την πλειονότητα των ταξιδιωτών.
Προ πανδημίας, η Χονγκ Κονγκ δεχόταν ετησίως 56 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, ενώ ως το 2022, ο αριθμός αυτός κατακρημνίστηκε σε μόλις 100.000.
Η ιστορία του Χονγκ Κονγκ
Υπήρξε βρετανική αποικία από το 1842 και ανήκε στη Βρετανική Κοινοπολιτεία έως το 1997, οπότε η κυριαρχία μεταβιβάστηκε στη Κίνα, σε μία μεγαλειώδη τελετή. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δυτικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε απόπειρα του Πεκίνου να περιορίσει τις ελευθερίες των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.
Από τον λιμένα του Χονγκ Κονγκ γινόταν και συνεχίζεται σήμερα να διενεργείται, το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Κίνας. Διαθέτει σπουδαίο σύγχρονο αεροδρόμιο και τον μεγαλύτερο αριθμό κινηματογραφικών αιθουσών που διαθέτει πόλη της Ασίας.
Κατά τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να ανεγείρονται με ταχύτατο ρυθμό τεράστιοι ουρανοξύστες που δεσπόζουν της πόλης προσδίδοντας εικόνα μεγαλούπολης των ΗΠΑ.
Σήμερα κυβερνάται ως ειδική διοικητική περιοχή κατά τον βασικό νόμο του Χονγκ Κονγκ. Υπό τον όρο της σινοβρετανικής κοινής Διακήρυξης, η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047, γεγονός που το επιβάλλουν περισσότερο οικονομικοί λόγοι.
Έτσι υπό την πολιτική «μία χώρα, δύο συστήματα», η αυτονομία αφορά το νομικό σύστημα, το νόμισμα, την τελωνειακή πολιτική, τις πολιτιστικές αντιπροσωπείες, τις διεθνείς αθλητικές ομάδες του, τους νόμους μετανάστευσης, ενώ η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το Χονγκ Κονγκ διπλωματικά και στρατιωτικά.