Έφτασε η ώρα της κρίσεως για το κόμμα Κασιδιάρη, καθώς αύριο, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, έρχεται πιθανότατα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μπλόκο στο νεοναζιστικό μόρφωμα που προέρχεται από την Χρυσή Αυγή.
Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι έφτασε η ώρα να φέρει τη σχετική πρόταση προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, την ώρα που σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Marc οι «Έλληνες για την Πατρίδα», μπαίνουν στη Βουλή με 3,4%.
Το πολιτικό σύστημα έχει αποφασίσει να αντιδράσει, ώστε να μην έχουμε την επάνοδο της Χρυσής Αυγής -την ώρα που είδαμε το Σαββατοκύριακο ακροδεξιούς να προκαλούν τον πανικό στο κέντρο της Αθήνας.
Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να έρθει την Πέμπτη, το αργότερο την Παρασκευή, στη Βουλή.
Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη
Η κυβερνητική πρόταση έχει ήδη σταλεί στα κόμματα για παρατηρήσεις, καθώς το Μαξίμου θέλει να αποτρέψει την επάνοδο στο κοινοβούλιο ενός νέου ναζιστικού μορφώματος σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Η ρύθμιση στην ουσία προβλέπει ότι ο Άρειος Πάγος, που εξετάζει αν μπορεί να κατέβει ένα κόμμα στις εκλογές, όχι μόνο θα ελέγχει αν ο πρόεδρός του είναι μέλος ή έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, κάτι που ήδη μπορεί να κάνει, άλλα ούτε θα επιτρέπει να τοποθετήσει στη θέση αυτή έναν «αχυράνθρωπο» για να ξεφύγει της εκλογικής νομοθεσίας.
Θυμίζουμε πως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πρωτοβουλία για το «κόμμα Κασιδιάρη» τονίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».
Εξερχόμενος από τα γραφεία της ΝΔ όπου προήδρευσε σύσκεψης της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα «ότι μπορεί να πρυτανεύσει η λογική, τουλάχιστον σε αυτό».
Ειδικότερα, η σχετική τροπολογία που έχουν επεξεργαστεί οι κύριοι Γεραπετρίτης και Βορίδης προβλέπει:
- Θεσμική εμπλοκή του Αρείου Πάγου
- Θα εξετάζεται αν η ηγεσία ήτα μέλη ενός κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα
- η ολομέλεια θα παίρνει την τελική απόφαση
Στο μικροσκόπιο της ρύθμισης μπαίνει η πραγματική ηγεσία του κόμματος και θα αποτρέπεται η περίπτωση «αχυρανθρώπων».
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας και δεν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που να διαφοροποιούν την επιλογή της μιας ή της άλλης κατεύθυνσης» σημείωσε χθες για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφερόμενος στο χρόνο των εκλογών.
Για το «κόμμα Κασιδιάρη» και την νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια απόπειρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση, στην οποία ελπίζουμε όλοι να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη. Τα απολύτως αυτονόητα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης».
Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα ενδιαφέρον προκαλεί η στάση που αναμένεται να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι η Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ωστόσο στη συγκεκριμένη ψηφοφορία θα δώσει το «παρών».
Αν και πηγές από την Κουμουνδούρου δηλώνουν άγνοια για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει αύριο στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει τη δική του πρόταση νόμου για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων.
Όπως σημείωναν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφεραν πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες.
ΣΥΡΙΖΑ: «Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί»
Πρώτον, εξήγησαν, «η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα». «Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο», προσέθεσαν.
Δεύτερον, «η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία».
«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες», σχολίασαν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της», υπογράμμισαν.