09:01
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:01
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Βουδαπέστη «τρολάρει» τη Στοκχόλμη μετά το «όχι» της Άγκυρας για το ΝΑΤΟ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

31.01.2023
23:10
Τελευταία ενημέρωση: 01/02/2023 • 9:34
«Ανόητη» χαρακτηρίζει η Βουδαπέστη τη στάση της Σουηδίας

Η Βουδαπέστη χαρακτήρισε τη στάση της Σουηδίας «ανόητη», μετά από ένα περαστικό στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου – γεγονός που ώθησε την Άγκυρα να παγώσει τις συνομιλίες για να εγκρίνει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η βεβήλωση ενός θρησκευτικού βιβλίου είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάτρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και η επίκληση της ελευθερίας της έκφρασης, όπως έκανε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον για να δικαιολογήσει την άδεια που δόθηκε για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, είναι «ανόητη», είπε.

«Αν μια χώρα θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και προσπαθεί να πάρει την υποστήριξη της Τουρκίας, τότε μάλλον θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική», είπε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ από τη Βουδαπέστη. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν κοινό αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία, εγκαταλείποντας δεκαετίες ουδετερότητας.

Η ένταξή τους απαιτεί την ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, και μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως. Ήδη κατηγορούμενη από την Άγκυρα ότι φιλοξενεί Κούρδους «τρομοκράτες», η Σουηδία βρίσκεται σε αδιέξοδο για να αποσπάσει την τουρκική έγκριση μετά από μια σειρά αντιτουρκικών διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη και το περιστατικό με το κάψιμο του Κορανίου.

Η Βουδαπέστη βεβαιώνει από την πλευρά της ότι «δεν έχει αντιρρήσεις» για την ένταξη των δύο χωρών. «Έχουμε ξεκάθαρη θέση», υπογράμμισε ο Σιγιάτρο. «Υποστηρίζουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ και όταν το Κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο, το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη και θα το επιλύσουμε γρήγορα», υποσχέθηκε.

Η προθεσμία έχει αναβληθεί πολλές φορές λόγω ενός νομοθετικού αδιεξόδου και η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρεί επίσης διφορούμενη θέση στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τους εταίρους του στην ΕΕ, συνεχίζει να διατηρεί στενούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Βουδαπέστη

Η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε σήμερα στον πρεσβευτή της Ουγγαρίας για τα «υποτιμητικά» σχόλια του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και κάλεσε τη Βουδαπέστη να σταματήσει αυτό που αποκάλεσε αντι-ουκρανική ρητορική.

Ο Ούγγρος πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού ο εκπρόσωπός του δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Όρμπαν είχε πει σε δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία είναι μια ουδέτερη ζώνη και τη συνέκρινε με το Αφγανιστάν. Στον πρέσβη Ίστβαν Ιζντγιάρτο επιδόθηκε «έντονη διαμαρτυρία σε σχέση με τις πρόσφατες απαξιωτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

«Τονίστηκε στον Ούγγρο διπλωμάτη ότι η αντι-ουκρανική ρητορική, η οποία ακούγεται από την ουγγρική ηγεσία εδώ και πολύ καιρό, είναι απολύτως απαράδεκτη και προκαλεί σοβαρή ζημιά στις ουκρανο-ουγγρικές σχέσεις». Το υπουργείο πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του: «Η ουγγρική πλευρά παροτρύνθηκε να σταματήσει αυτή την αρνητική τάση, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπανόρθωτες συνέπειες για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Η Ουγγαρία έχει επικρίνει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι απέτυχαν να αποδυναμώσουν ουσιαστικά τη Μόσχα και ότι κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ πέρυσι επέλεξε να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία. Το Κίεβο είχε διαμαρτυρηθεί πέρυσι στην Ουγγαρία, όταν ο Όρμπαν πήγε να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα φορώντας κασκόλ που, όπως είπε, απεικόνιζε κάποια ουκρανικά εδάφη ως τμήμα της Ουγγαρίας.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια για αυτό που η Ουγγαρία χαρακτήρισε ως περιορισμό του δικαιώματος των Ούγγρων που ζουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης, αφού η Ουκρανία ψήφισε νόμο το 2017 που περιόριζε τη χρήση των μειονοτικών γλωσσών στα σχολεία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση