Πλησιάζουμε προς τη στιγμή που οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν το κόμμα της αρεσκείας τους και ήδη τα σενάρια είναι πολλά.
Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμη την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές -με το πιο πιθανό σενάριο να είναι αυτό του Απριλίου- ωστόσο έχουμε πολλές δημοσκοπήσεις που μας έχουν δώσει μια εικόνα για το πώς θα είναι η επόμενη Βουλή.
Έτσι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ, με ένα ποσοστό πέρι του 33-34% και δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται κοντά στο 26-27%.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αποτελείται από τη ΝΔ, καθώς η απλή αναλογική αναμένεται να δημιουργήσει νέες συνθήκες, αφού δεν θα υπάρχει το μπόνους εδρών για τον νικητή.
Tι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα 7,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,5% στην αναγωγή επί των εγκύρων, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 11%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4% και οριακά κάτω από το 3% η ΜέΡΑ25, με 2,5%.
H ίδια δημοσκόπηση παρουσιάζει όλα τα σενάρια που μπορεί να εμφανιστούν τόσο στις πρώτες, όσο και στις δεύτερες εκλογές, αν και εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση μετά την πρώτη εκλογική διαδικασία.
Πώς μπορεί το κόμμα που θα ηττηθεί στις εκλογές να κυβερνήσει
Την πρώτη Κυριακή, οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ήτοι, το πρώτο κόμμα δεν θα λάβει το «μπόνους» των εδρών, που προβλέπεται στην ενισχυμένη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κόμματα, θα εξασφαλίσουν αναλογικά τις έδρες τους, με βάση το ποσοστό τους.
Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο «μικραίνει η πίτα» για όλους.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την είσοδο πέντε κομμάτων στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει 125 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 97, το ΠΑΣΟΚ 41, το ΚΚΕ 22 και η Ελληνική Λύση 15.
Aν λοιπόν υπάρξουν 5 κόμματα στη Βουλή τα βασικά σενάρια για να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το κόμμα που θα έχει κερδίσει τις εκλογές είναι τα εξής:
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 160 έδρες.
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης. Μαζί συγκεντρώνουν 153 έδρες.
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης. Μαζί συγκεντρώνουν 175 έδρες.
Το δεύτερο σενάριο για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, προβλέπει την είσοδο έξι κομμάτων στη Βουλή. Εδώ τα δεδομένα αλλάζουν σε ικανό βαθμό.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι έδρες θα κατανέμονταν ως εξής:
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να είχαμε τις εξής κυβερνήσεις:
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 154 έδρες.
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης, ΜέΡΑ25. Συγκεντρώνουν 158 έδρες.
- Συνεργασία ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης. Συγκεντρώνουν 157 έδρες.
Τέλος υπάρχει το σενάριο να μπουν 7 κόμματα στη Βουλή, σε μια τέτοια περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία και απαιτείται η προσθήκη ενός ακόμα μικρού κόμματος, ήτοι συνεργασία τεσσάρων κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Τα σενάρια σε αυτήν την περίπτωση είναι τα εξής:
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 με 159 έδρες συνολικά.
- Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης με 164 έδρες συνολικά.
Τι πρέπει να σημειώσουμε
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι σε περίπτωση που είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΠΑΣΟΚ αυξήσουν τα ποσοστά τους, τότε είναι αρκετά πιθανό να μπορούν μόνα τους αυτά τα δύο κόμματα να κυβερνήσουν, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει επί της ουσίας το 30% και το ΠΑΣΟΚ να είναι κοντά στο 15%.
Τέλος είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ακόμη και εάν υπάρξει κάποια κυβέρνηση που θα αποτελείται κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει αυτομάτως ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ξανά πρωθυπουργός, καθώς το 2ο κόμμα αναμένεται να θέσει όρους για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση.