O Eυάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του τοποθετήθηκε στις άμεσες κι έμμεσες αναφορές του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του, στη Βουλή.
Αφού αναλύει διεξοδικά το νομικό σκεπτικό των διατάξεων του νέου νόμου 5002/22, τονίζει: «Η κυβέρνηση προσχώρησε στη θέση ότι υπάρχει ειδικό συνταγματικό καθεστώς για τα πολιτικά πρόσωπα, για λόγους προστασίας της δημοκρατίας. Η άδεια του Προέδρου της Βουλής προφανώς θεωρείται από τον νομοθέτη υποκατάστατο της άδειας της Βουλής».
Προσέθεσε ότι «για μήνες ακούγαμε την πολιτική επιχειρηματολογία ότι «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις», ότι «όλοι είναι ίσοι ενώπιον της ΕΥΠ», ότι «για όλους αποφασίζει ο/η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ακόμη και για την ΠτΔ» και καταλήγει δηκτικά: «Το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι αντικείμενο αξιολόγησης κάθε επιμελούς αναγνώστη των όσων έχουν γραφτεί για το ζήτημα των υποκλοπών από τον Αύγουστο 2022 έως σήμερα».
Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ειδικότερα: «Τον αγαπήσατε το Βενιζέλο ξαφνικά, αφού τον κρεμάσατε στα μανταλάκια, τώρα τον αγαπήσατε» και πρόσθεσε:
«Αλλά ο κ. Βενιζέλος μας έλεγε ότι επί της αρχής δεν μπορεί να παρακολουθείται κανένα πολιτικό πρόσωπο. Αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Δύσκολο για τον ίδιο, αλλά πρέπει αναγνωρίσει ότι δεν είναι παντογνώστης».
Βενιζέλος για τις υποκλοπές: «Πρέπει να σιωπώ προκειμένου να μη επωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;»
Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε σφοδρή κριτική σε βάρος της κυβέρνησης για τις υποκλοπές.
Ο πρώην υπουργός μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, με το ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη;» και υπότιτλο «Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου» υποστήριξε πως ως συνταγματολόγος αδυνατεί να σωπάσει εν όψει του ζητήματος των παρακολουθήσεων.
«Οφείλω εγώ με το δικό μου «πολεμικό μητρώο» να δώσω διαβεβαιώσεις ή να αποδείξω τίποτα; Πρέπει να σιωπώ επιστημονικά για τις υποκλοπές προκειμένου να μη «επωφεληθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ;» είπε χαρακτηριστικά.
Παρά τις φήμες που τον θέλουν να επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε πως μιλά χωρίς κομματικά δεσμά. «Είμαι πολιτικά και κομματικά απελεύθερος, απολαμβάνω τη σφαίρα της μεταπολιτικής, αλλά υπερασπίζομαι την επιστημονική μου συνείδηση, σοβαρότητα, αξιοπιστία και κυρίως πειστικότητα» είπε.
Αναφερόμενος στον νόμο που έφερε η κυβέρνηση για την ΕΥΠ, αφού τόνισε πως αυτός υιοθέτησε τη θέση του για αυστηρή τυποποίηση των λόγων που συνιστούν εθνική ασφάλεια και εξήρε την επαναφορά της δυνατότητας ενημέρωσης παρακολουθούμενου (κάτι που είχε αποσύρει η ίδια κυβέρνηση) συνέχισε. «Ο ν. 5002/2022 προβλέπει στην παρ. 6 του άρθρου 8 ότι : «Ο Πρόεδρος της Α.Δ.Α.Ε. ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.»».
Με αυτή του την τοποθέτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλυψε ουσιαστικά την δράση του Χρήστου Ράμμου, προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών, ο οποίος έχει δεχτεί έντονη κριτική και επιθέσεις από σύσσωμη την κυβερνητική παράταξη, αφού απέστειλε τον φάκελο του στη Βουλή. Θυμίζουμε πως ιδιαίτερα οξύς σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την γνωμοδότησή του κατά της ΑΔΑΕ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.