Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του 2023 στην Τουρκία που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνεδρίαση διήρκεσε 3 ώρες και 40 λεπτά και σε αυτήν για μια ακόμη φορά την τιμητική της είχε η Ελλάδα.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τονίστηκε έντονα προς την Ελλάδα, ότι δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός που στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση δόθηκε έμφαση στη Σουηδία και τη Φινλανδία και επισημάνθηκε ότι όσοι «θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».
Φυσικά, η ανακοίνωση περιελάμβανε προειδοποιήσεις και προς τις σκανδιναβικές χώρες, μετά το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. «Οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του Μνημονίου Συνεννόησης για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων» αναφέρει η ανακοίνωση από την Τουρκία, με κύριο αποδέκτη την Σουηδία.
Η Τουρκία ανέβαλε επ’ αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη, στη μια εκ των οποίων ένας ακροδεξιός πολιτικός έκαψε αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία.
«Δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον. «Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», τόνισε επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία απέναντι σε μια σοβαρή κατάσταση.
Γη και ύδωρ στην Τουρκία του Ερντογάν για το «εβέτ»
Την ίδια ώρα, η Φινλανδία χορήγησε άδεια εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας, αίροντας την αναστολή που είχε επιβληθεί από το Ελσίνκι από το φθινόπωρο του 2019 λόγω τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.
Η επανέναρξη αυτών των αδειών εξαγωγής εξοπλισμού ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα στη Φινλανδία και τη Σουηδία για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Η Στοκχόλμη είχε προβεί σε παρόμοιο βήμα στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τέλος, επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για την περαιτέρω ενίσχυση της στήριξης στην Ουκρανία «για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα».
«Αναφερθήκαμε επίσης στη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» προσέθεσε στην ανάρτησή του στο τουίτερ ο ΓΓ της Συμμαχίας.
Spoke with @SwedishPM Ulf Kristersson on how we can further strengthen our support for #Ukraine to uphold its right to self defence. We also addressed the importance of completing #Sweden's #NATO membership process.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) January 25, 2023