Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε την Τρίτη (24/01) τη συνεργασία της με το Πεντάγωνο προκειμένου να δημιουργηθεί πυρηνοκίνητος πύραυλος που θα μεταφέρει αστροναύτες στον Άρη.
Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δήλωσε ότι η συνεργασία με την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) αποσκοπεί στην ανάπτυξη πυραύλου με πυρηνική θερμική πρόωση (NTP), ο οποίος υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος να δοκιμαστεί το 2027.
Σύμφωνα με τη NASA, ο εν λόγω πυρηνοκίνητος πύραυλος θα είναι 3-4 φορές ισχυρότερος από εκείνους που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα και θα μειώσει σημαντικά το χρόνο του ταξιδιού προς τον Κόκκινο Πλανήτη.
«Η DARPA και η NASA έχουν μακρά ιστορία επιτυχημένων συνεργασιών», ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια της ερευνητικής υπηρεσίας του Πενταγώνου Στέφανι Τόμκινς, επικαλούμενη ως παράδειγμα τους πυραύλους Saturn V για τις αποστολές Apollo στη Σελήνη.
Η ανάπτυξη του προηγμένου προωθητικού πυραύλου «θα είναι κρίσιμη για την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά εξοπλισμού στη Σελήνη και, εν συνεχεία, αστροναυτών στον Άρη», συμπλήρωσε.
Τα σχέδια της NASA ξεκινούν από το φεγγάρι
Όπως έχει γίνει γνωστό στα πλαίσια της αποστολής Artemis 1, στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Για την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.
We are going.
For the first time, the @NASA_SLS rocket and @NASA_Orion fly together. #Artemis I begins a new chapter in human lunar exploration. pic.twitter.com/vmC64Qgft9
— NASA (@NASA) November 16, 2022
Ο πύραυλος SLS που μετέφερε το σκάφος Orion έξω από τη Γη και στη συνέχεια στη Σελήνη, τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτή για 39-42 μέρες τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από διαδοχικές αναβολές.
Συγκεκριμένα, τρεις απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων το περασμένο διάστημα. Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος «Artemis», που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025.