Η υπόθεση αυτοδυναμία στις εκλογές 2023 είναι αρκετά δύσκολη, ωστόσο όχι αδύνατη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει υποστηρίζει πολλές φορές ότι ο στόχος του είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.
Συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης είπε την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της ΝΔ, στην οποία προήδρευσε, ότι «μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών είναι αυτό το οποίο θα καθορίσει τελικά τις εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται καθ οποιοδήποτε τρόπο η δυνατότητά μας να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αυτός είναι ο στόχος».
Βέβαια, το όριο αυτοδυναμίας για τις δεύτερες εκλογές, που θα ισχύσει και το κλιμακωτό μπόνους, έχει προσδιοριστεί γύρω στο 37% με έξι κόμματα, αν μάλιστα μπουν επτά κόμματα στη Βουλή τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπησεις για την αυτοδυναμία
Η αλήθεια είναι ότι το 37% είναι ένας αρκετά δύσκολος στόχος για όλα τα κόμματα, αν και η ΝΔ στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA λαμβάνει στην εκτίμηση ψήφου 36,4%.
Ωστόσο σε αντίστοιχη της Alco για λογαριασμό του Alpha το ποσοστό της πέφτει στο 31%, ενώ η Marc που έγινε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» την δίνει στο 33,4%.
Συνολικά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου έδιναν στη Νέα Δημοκρατία ένα ποσοστό περί του 33%-34% στην πρώτη αναμέτρηση, κάτι που σημαίνει ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδυναμία μπορεί να επιτευχθεί εάν έχουμε πέντε κόμματα στη Βουλή.
Εκλογές: Κλιμακωτό μπόνους
Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το εκλογικό σύστημα προβλέπει κλιμακωτό μπόνους εδρών που ξεκινούν από τη στιγμή που το πρώτο κόμμα κατακτά ένα ποσοστό της τάξεως του 25% και λαμβάνει 20 επιπλέον έδρες. Για κάθε επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 0,5% λαμβάνει μία επιπλέον έδρα από το μπόνους.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών να συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 37,5% έως 38,5%, αν τα μικρά κόμματα που δεν θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή συγκεντρώνουν 8%-10%, όπως στο παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο θα επρόκειτο για τη δημιουργία μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης με οριακή όμως πλειοψηφία 151 εδρών.
Ωστόσο αν ΜέΡΑ25 και το κόμμα Κασιδιάρη δεν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή -και δεν βρεθεί και κάποιο άλλο κόμμα να κάνει την έκπληξη- τότε το ποσοστό που χρειάζεται ένα κόμμα για να διαμορφώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση πέφτει περίπου στο 34%!
Την ώρα λοιπόν που το κόμμα του καταδικασμένου ναζί Ηλία Κασιδιάρη δείχνει ότι έχει η δυναμική να μπει στη Βουλή, το «μπλόκο» που ετοιμάζονται να του βάλει το πολιτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή δεδομένων και σε ότι αφορά τη νέα κυβέρνηση.
Να σημειωθεί εδώ δεν αναφέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ευνοημένο» από μια πιθανή Βουλή πέντε κομμάτων, όχι γιατί δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές, αλλά γιατί πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί τον πάλαι ποτέ συνέταιρό του, Γιάνη Βαρουφάκη για να μπορέσει να κυβερνήσει.