20:04
06/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:04
06/10/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Είδαμε το The Pale Blue Eye: Την ταινία που βρίσκεται στην κορυφή του Netflix με το ανατρεπτικό φινάλε (βίντεο)

Ο Κρίστιαν Μπέιλ στο «The Pale Blue Eye» / Φωτογραφία: Netflix

Ο Κρίστιαν Μπέιλ στο «The Pale Blue Eye» / Φωτογραφία: Netflix

Ο Θάνος Νικηταράς
22.01.2023
17:45
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2023 • 8:23
Το The Pale Blue Eye θα μπορούσε να είναι η ταινία της χρονιάς, αλλά...

Είδαμε την ταινία που βρίσκεται στην κορυφή του Netflix και μπορούμε να πούμε με ευκολία… ότι βαρεθήκαμε, ο λόγος για το «The Pale Blue Eye».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τις τελευταίες ημέρες η ταινία με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Μπέιλ βρίσκεται στην κορυφή της πλατφόρμας, διαρκεί 2 ώρες και 10 λεπτά και περιέχει στο σενάριο τον θρυλικό Αμερικανό ποιητή Έντγκαρ Άλαν Πόε, μέχρι εδώ όλα καλά και με μια πλοκή συμπαθητική, καθώς βλέπουμε έναν συνταξιούχο ντεντέκτιβ να επιστρέφει στην ενεργό δράση για να ερευνήσει μυστηριώδεις και μακάβριους θανάτους που λαμβάνουν χώρα στην Στρατιωτική Ακαδημία.

Ο ντεντέκτιβ (Κρίστιαν Μπέιλ) «προσλαμβάνει» έναν νεαρό δόκιμο (Χάρι Μέλινγκ) για να τον βοηθήσει να ερευνήσει τις δολοφονίες. Ο νεαρός είναι ο γνωστός ποιητής Πόε και κατά τη διάρκεια της ταινίας μας δείχνει την αγάπη που έχει ο ίδιος για την λογοτεχνία.

Ωστόσο αν εξαιρέσουμε τα εντυπωσιακά κουστούμια, το γοτθικό μυστήριο, τα ωραία σκηνικά -πού έχουμε δει ωστόσο και αλλού- η ταινία δεν είχε να μας δώσει κάτι ιδιαίτερο, εκτός από ένα εντυπωσιακό τέλος.

Το πρόβλημα της ταινίας είναι να καταφέρει κάποιος να μείνει… ξύπνιος μέχρι το τέλος, καθώς η πλοκή της ήταν πάρα πολύ αργή.

Μια ταινία που θύμιζε σε στυλ αυτές του Σέρλοκ Χολμς, αλλά με λιγότερη δράση, είχε σατανιστές, είχε οικογενειακές ιστορίες και πολλά ακόμη που έχουμε ξαναδεί σε άπειρες ταινίας.

Και η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα δικαιολογήσουμε εάν βλέπαμε για παράδειγμα μια ταινία που να μας έδειχνε στοιχεία από τη ζωή του Πόε, ωστόσο ελάχιστα πράγματα απ’ όσα είδαμε βασίζονται στην πραγματικότητα.

Ίσως να είμαστε και σκληροί, ίσως, σίγουρα περιμέναμε πολλά περισσότερα από την συγκεκριμένη ταινία, πόσω μάλλον όταν έφτασε να συγκρίνεται με το «The Whale».

Η πραγματική ιστορία του Πόε

Στην πραγματική Ιστορία, η ζωή του Πόε δεν επηρεάστηκε δραματικά από την πρακτική εμπλοκή του σε κάποια δολοφονία, παρότι το τέλος του παραμένει ένα διαχρονικά, ένα άλυτο μυστήριο. Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε δεν ασχολήθηκε στην πραγματικότητα με την επίλυση σειράς φρικιαστικών εγκλημάτων, αν και αρεσκόταν στην καταγραφή σχετικών ιστοριών, όντας ένας εκ των πρώτων crime συγγραφέων. Παρόλα αυτά, κάποιες πτυχές του The Pale Blue Eye είχαν δόσεις αλήθειας, με αναφορές στην εργογραφία του.

Ο Πόε πράγματι πέρασε έξι μήνες στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών στο West Point της Νέας Υόρκης. Η παραμονή του διεκόπη καθώς ο ίδιος προτιμούσε να γράφει ποίηση και όχι να παρακολουθεί μαθήματα ή να μετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις. Αφού επέλεξε να παραμελήσει τα καθήκοντά του, οδηγήθηκε στο στρατοδικείο και εκδιώχθηκε. Από εκεί και πέρα ο Bayard «συμπλήρωσε» τα «κενά» σχετικά με το τι συνέβη αυτούς τους έξι μήνες στο West Point, χτίζοντας τη δική του μυθοπλασία. Πρακτικά συνέδεσε την γοητεία που ασκούσε το μακάβριο στον Πόε, με γεγονότα που θα μπορούσαν να είχαν διαδραματιστεί εκεί.

Ο τίτλος της ταινίας εμπνέεται από το διήγημα του Πόε με τίτλο «The Tell-Tale Heart». Στην ιστορία αυτή ο αφηγητής περιγράφει τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου άνδρα με γαλάζια μάτια. Είναι ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα του Πόε και θεωρείται κλασικό του είδους της «γοτθικής φαντασίας» (Gothic fiction). Μάλιστα, στο «The Tell-Tale Heart» ο αφηγητής δολοφονεί έναν ηλικιωμένο άνδρα ένα βράδυ, διαμελίζοντας το σώμα του, βγάζει την καρδιά του και κρύβει τα υπολείμματα (σαφής παραπομπή στις σεκάνς του Scott Cooper).

The Pale Blue Eye: Η υπόθεση της ταινίας

Η υπόθεση μας μεταφέρει στο Γουέστ Πόιντ του 1830. Τις πολύ πρωινές ώρες μιας μουντής χειμωνιάτικης μέρας, ένας δόκιμος βρίσκεται νεκρός. Με την άφιξη του πτώματος στο νεκροτομείο όμως, το τραγικό αυτό γεγονός αποκτά φρικιαστικές διαστάσεις όταν αποκαλύπτεται ότι η καρδιά του νεαρού δόκιμου έχει αφαιρεθεί με επιδέξιο τρόπο.

Φοβούμενοι τις ανεπανόρθωτες ζημιές για τους νέους της στρατιωτικής ακαδημίας, οι επικεφαλής της αναθέτουν σε έναν ντόπιο ντετέκτιβ, τον Ογκούστους Λαντόρ, να διαλευκάνει την υπόθεση. Αντιμέτωπος όμως με τον δεσμευτικό κώδικα σιωπής των δοκίμων, ο Λαντόρ ζητά από έναν συνάδελφο του θύματος να ερευνήσει την υπόθεση – έναν εκκεντρικό δόκιμο που περιφρονεί τους αυστηρούς κανόνες του στρατού και λατρεύει την ποίηση, τον νεαρό Έντγκαρ Άλαν Πόε (Χάρι Μέλινγκ).

Τη σκηνοθεσία του φιλμ, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Λούις Μπάγιαρντ, υπογράφει ο Σκοτ Κούπερ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν καταξιωμένοι ηθοποιοί, όπως οι Τζίλιαν Άντερσον, Λούσι Μπόιντον, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Τόμπι Τζόουνς, Χάρι Λότι, Σάιμον ΜακΜπέρνεϊ, Χάντλι Ρόμπινσον, Τίμοθι Σπαλ και Ρόμπερτ Ντουβάλ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση