Τουλάχιστον 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο δαπανά ο πλανήτης κάθε χρόνο σε επιδοτήσεις που δίνουν ώθηση στην εξόντωση της άγριας ζωής και την αύξηση της θερμοκρασίας σύμφωνα με νέα μελέτη.
Από φορολογικές ελαφρύνσεις για την παραγωγή βόειου κρέατος στον Αμαζόνιο, μέχρι την υποστήριξη μη βιώσιμης άντλησης υπόγειων υδάτων στη Μέση Ανατολή, δισεκατομμύρια κρατικές δαπάνες και άλλες επιδοτήσεις βλάπτουν το περιβάλλον, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σύμφωνα με τη Guardian, αυτή η κρατική στήριξη, που αντιστοιχεί στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, λειτουργεί ευθέως κόντρα στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Επίσης, είναι ενάντια στους σχεδιαζόμενους στόχους για την αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με τη μελέτη, ουσιαστικά χρηματοδοτώντας με κρατικό χρήμα τη ρύπανση των υδάτων, τη καθίζηση της γης και την αποψίλωση των δασών.
620 δισ. δολάρια ξοδεύονται για τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων
Η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων (620 δισ. δολάρια), ο αγροτικός τομέας (520 δισ.), η ύδρευση (320 δισ.) και η δασοκομία (155 δισ.) είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες των 1,8 τρισεκατομμυρίων, σύμφωνα με την έκθεση. Δεν κατέστη δυνατό να γίνει εκτίμηση για τη βιομηχανία της εξόρυξης, που εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προκαλεί ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικοσυστήματα.
Οι συγγραφείς της έρευνας, κορυφαίοι ειδικοί στις επιδοτήσεις, λένε ότι ένα σημαντικό μέρος των 1,8 τρισ. δολαρίων θα μπορούσαν να διοχετευτούν στη στήριξη πολιτικών που είναι επωφελείς για τη φύση και για τη μετάβαση στην ουδετερότητα του άνθρακα, εν μέσω πολιτικού διχασμού για το κόστος της απανθρακοποίησης της οικονομίας.
Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε έναν στόχο για την εξάλειψη των επιβλαβών για το περιβάλλον επιδοτήσεων έως το τέλος της δεκαετίας, στη διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα Cop15 που είναι προγραμματισμένη να γίνει φέτος στην Κίνα. Επίσης, καλούν τις εταιρείες να αποκαλύψουν τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν.
«Η μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων μας επιτρέπει τη βελτίωση ώστε να μην προστατεύουμε το εισόδημα στις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες. Δημιουργεί χώρο για να μπουν στην αγορά εναλλακτικές και πιο καθαρές μορφές ενέργειας», επεσήμανε ο Νταγκ Κόπλοου. Πρόκειται για τον ιδρυτή της οργάνωσης Earth Track, που παρακολουθεί τις επιβλαβείς για το περιβάλλον επιδοτήσεις, ο οποίος συνέγραψε την έκθεση μαζί με τον Ρόναλντ Στένμπλικ, πρώην ειδικό σύμβουλο του ΟΟΣΑ για τη μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα.
Πέρυσι, έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι σχεδόν το 90% των επιδοτήσεων που δίνονται σε αγρότες είναι επιβλαβείς, βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, τροφοδοτούν την κλιματική κρίση, καταστρέφουν τη φύση και ωθούν την ανισότητα αποκλείοντας τους μικροκαλλιεργητές. Η Ελίζαμπεθ Μρέμα, επικεφαλής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, επεσήμανε ότι η νέα έκθεση είναι εξαιρετικά σημαντική.
«Υπογραμμίζει ότι η χρησιμοποίηση επιχορηγήσεων για άλλο σκοπό ή η εξάλειψή τους θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην απελευθέρωση των 711 δισ. που απαιτούνται κάθε χρόνο για να σταματήσει και να αντιστραφεί η απώλεια της φύσης μέχρι το 2020, όπως και για το κόστος της επίτευξης του στόχου για μηδενικές εκπομπές αερίων», επεσήμανε.