Στα ύψη παραμένει η πολιτική αντιπαράθεση, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να καλέσει τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Μετά την έντονη αντιπαράθεση εχθές στη βουλή, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο όμως και το ΠΑΣΟΚ επανήλθαν με ανακοινώσεις τους, κάνοντας λόγο για συνταγματική εκτροπή. Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στον οποίο απευθύνθηκε πριν από μερικές ημέρες ο κύριος Ράμμος, ζητώντας κατευθύνσεις αναφορικά με αιτήματα πολιτών που ζητούν από την Αρχή να τους ενημερώσει για τυχόν παρακολούθησή τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντογιάκος στην εγκύκλιό του, ανέφερε η ΑΔΑΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διαχειρίζεται τέτοιου είδους αιτήματα και πως σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον σε Τριμελές Όργανο, το οποίο απαρτίζουν δυο εισαγγελείς και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Ο Χρήστος Ράμμος επικαλέστηκε τις προηγούμενες ημέρες το Σύνταγμα και τόνισε ότι η ΑΔΑΕ δεν λειτουργεί ούτε υπό κηδεμόνευση αλλά ούτε και καθ’ υπαγόρευση.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, με επιστολή του στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Αθανάσιο Μπούρα, χθες Πέμπτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημα μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου».
Τσίπρας: «Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί»
Τη διευκρινιστική επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
«Στη νέα επιστολή του ο κ. Ράμμος ξεκαθαρίζει:
- Υποχρεούται να ενημερώσει Βουλή – αρχηγούς, ακόμη και με τον νόμο της ΝΔ.
- Οι εκθέσεις των ελέγχων έχουν ήδη εγκριθεί από ολομέλεια ΑΔΑΕ.
Άρα ανούσια η προσπάθεια της ΝΔ. Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Για «θεσμική απρέπεια» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ
Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και εναντίον του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής λόγω της απόρριψης του αιτήματος του προέδρου της ΑΔΑΕ, να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να την ενημερώσει σχετικά με τους ελέγχους που έχει κάνει.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει ότι «ο χαρακτηρισμός από τον πρόεδρο της Βουλής ως “αυτόκλητου καλεσμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας” του προέδρου της ΑΔΑΕ, όπως και η όλη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι της Ανεξάρτητης Αρχής, συνιστούν μέγιστη θεσμική απρέπεια».
Υποστηρίζει ότι το αίτημα του κ. Ράμμου αποτελεί άσκηση αρμοδιότητας με βάση το Σύνταγμα και κατά το άρθρο 8 παρ. 6 του νόμου 5002/2022. Επισημαίνει περαιτέρω ότι «είναι άκρως εντυπωσιακό ότι την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής αρνούνται όσοι με πάθος υποστήριζαν μια παράνομη κυβερνητική ενημέρωση «στο αυτί» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, τον περασμένο Αύγουστο».
Υπογραμμίζει δε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας insidestory.gr η ΑΠΔΠΧ φέρεται να έχει πιστοποιήσει την παγίδευση 20 προσώπων με το λογισμικό Predator και έτσι υποστηρίζει ότι «είναι συνταγματικό χρέος της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί άμεσα το αίτημα του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής». Καταλήγει με την επισήμανση πώς σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα φέρει βαριά ευθύνη απέναντι στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
KKE: Επιλεκτικές οι ευαισθησίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ
«Το ΚΚΕ θεωρεί αναγκαία και στηρίζει την πρόσκληση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή, την οποία αρνείται η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς είναι αυτονόητο το αίτημα να φωτιστούν -όσο είναι δυνατόν- όλες οι δυσώδεις υποθέσεις υποκλοπών και το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που τις συγκαλύπτει» αναφέρει σχόλιο του κόμματος και επισημαίνει καταλήγοντας:
«Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετη με τις επιλεκτικές ευαισθησίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποδείχθηκε πανηγυρικά και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.».
Απάντηση Οικονόμου μετά την κριτική στην κυβέρνηση
«Οι Ανεξάρτητες Αρχές, για να είναι ανεξάρτητες, δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές ούτε ερμηνευτές των απόψεών τους, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων» ανέφερε σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι «η Δημοκρατία είναι πολίτευμα κανόνων και αρχών, που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε απροϋπόθετα και απαρέγκλιτα» και κατέληξε λέγοντας: «Πάντως, η εμπειρία θα έπρεπε να είχε διδάξει τον κ. Τσίπρα ότι κάθε φορά που η Δικαιοσύνη φέρνει στο φως την αλήθεια, βαρύ σκοτάδι πλακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Τσιάρας: «Ζητήματα που προσδιορίζονται από το Σύνταγμα δεν μπορεί κανείς να τα παραβιάσει»
Παρέμβαση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το ρόλο και τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε θέματα και ζητήματα που αφορούν στην ίδια την ουσία της δημοκρατίας και προσέθεσε ότι πρέπει κανείς να το δει μέσα από το ρόλο της ευθύνης που του αναλογεί.
«Ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών είναι συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να καταλάβουμε αυτονόητα πράγματα» είπε ο κ. Τσιάρας στον οποίο υπενθυμίζουμε πως ο κ. Ράμμος έστειλε επιστολή ζητώντας κατευθύνσεις για το θέμα των παρακολουθήσεων.
«Ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας δεν ήταν απλά εξόχως σημαντικός αλλά είναι απόλυτα συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και την ίδια τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία.
Και ο κ. Τσιάρας προσέθεσε: «Νομίζω σε αυτή τη κατεύθυνση έχουμε κινηθεί όλοι. Υπάρχουν συνταγματικές επιταγές. Υπάρχουν κάποια θέματα και ζητήματα τα οποία προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τα οποία δεν μπορεί κανείς ούτε να μην τα σεβαστεί ούτε, πολύ περισσότερο, μπορεί να τα ξεπεράσει».
«Σε αυτή τη λογική αν παραμείνουμε οι φωνές οι οποίες αυτή τη στιγμή, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, βρίσκουν ενδεχομένως έδαφος και σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας, εκτιμώ και πιστεύω ότι δεν δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για τη συνέχεια και την πραγματικά σωστή ανεξάρτητη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε θέματα και ζητήματα που αφορούν στην ίδια την ουσία της δημοκρατίας και νομίζω ότι αυτό πρέπει κανείς να το δει μέσα από το ρόλο της ευθύνης που του αναλογεί και μέσα από τη θέση που μπορεί να έχει σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, πολύ δε περισσότερο κατά τις συζητήσεις που υπάρχουν εντός του κοινοβουλίου» τόνισε.
«Το ποιος έχει σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές το ποιος επέλεγε πρόσωπα την τελευταία στιγμή στις Ανεξάρτητες Αρχές, με “ανίερες συμμαχίες” και ποιος θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συνέχεια και το κύρος τους είναι μια συζήτηση η οποία μπορεί να γίνει οποτεδήποτε» συνέχισε.
«Απλά είναι μια συζήτηση που νομίζω πως στο τέλος της ημέρας θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.